DERS TANITIM ve UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Adı Kodu Yarıyıl T+U+L (saat/hafta) Türü (Z / S) Yerel Kredi AKTS
Yenilenebilir Enerji Kaynakları ESE 312 Bahar 03+00+00 Zorunlu 3 6
Akademik Birim:
Öğrenim Türü: Örgün eğitim
Ön Koşullar Yok
Öğrenim Dili: İngilizce
Dersin Düzeyi: Lisans
Dersin Koordinatörü: Volkan Ş. EDİGER
Dersin Amacı: Bu dersin amacı öğrencileri, insanlığın sürdürülebilir geleceği için en önemli enerji kaynağı olan yenilenebilir enerji hakkında ayrıntılı biçimde bilgilendirmektedir. Öğrenciler ders boyunca yenilenebilir enerjinin oluşumu ve değerlendirilmesi için gerekli olan teknik/mihendislik bilgileri edinmekle kalmayıp, yenilenebilir kaynakların ekonomi, politika ve çevre açılarından önemini de kavrayacaklar dır. Sonunda, yenilenebilir enerjinin neden fosil yakıtlara tercih edilmeleri gerektiği incelenecektir.
Dersin İçeriği: Yenilenebilir enerjiyle ilgili girişten sonraki ilk bölümde önemli kavramlar ve sınıflamalar tarihsel bakış açısıyla verilecek, fosil yakıtlarla yenilenebilir enerjinin karşılaştırılması yapılacak ve Yeşil Enerji Devrimi ayrıntılarıyla incelenecektir. İkinci bölümde ise, güneş ısı, güneş fotovoltaik, biyomass, jeotermal, hidroelektrik, rüzgar, okyanus, dalga ve akıntılar ile gaz hidrat ve hidrojen gibi alternatif yenilenebilir kaynaklar bütün detayıyla anlatılacaktır.
Dersin Öğrenme Çıktıları (ÖÇ):
  • 1- Fosil yakıtlarla ilgili çeşitli konular hakkında bilgilenmek ve bu bilgileri belirli analiz ve tasarımlar için kullanabilmek.
  • 2- Çağın sorunları hakkında bilgilenerek, fosil yakıtların üretimi, taşınması ve kullanımının ulusal ve küresel düzeyde ekonomik, politik, sosyal ve çevresel etkilerini kavrayabilmek.
  • 3- Fosil yakıtlarla ilgili verilerin toplanarak, sorunlar ve çözümlerin değerlendirilmesi ve araştırılması için yorumlanması yeteneğinin geliştirilmesi.
  • 4- Çok disiplinle takım çalışmasına aktif olarak iştirak edilerek fosil yakıtların çeşitli konularında İngilizce olarak yazılı ve sözel iletişim kurma yeteneğinin geliştirilmesi.
Dersin Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Dersler, Power point slaytlar, Tartışmalar


HAFTALIK PROGRAM

HaftaKonularÖn Hazırlık
1 Yenilenebilir Enerjiye Giriş: Giriş Ders izlencesi ve lojistik Kuvvet, enerji, güç Enerjinin tanımı ve türleri Birincil ve ikincil enerji Enerji çevrimi Birimler ve çevrim faktörleri Yenilenebilir enerjinin avantajları ve dezavantajları Enerji depolama sistemleri. Ders notlarının ve diğer okuma ödevlerinin gözden geçirilmesi.
2 Tarihçe, Kavramlar ve Sınıflamalar: Yenilenebilir enerjinin tarihsel gelişimi Klasik ve neoklasik ekonomistler Korumacılık Doğanın taşıma kapasitesi ve çevreciler Küresel İklim değişikliği Uluslararası politikalar ve mekanizmalar Sürdürülebilir enerji gelişimi Yenilenebilir enerjinin tanımları ve sınıflamaları. Ders notlarının ve diğer okuma ödevlerinin gözden geçirilmesi.
3 Fosil Yakıtlar ve Yenilenebilir Enerji: Fosil yakıtların tanımları ve sınıflamaları Kömür, petrol ve doğal gazın oluşumu Karbon döngüsü Fosil yakıtların kompozisyonu Foosil yakıtların arama, üretim ve tüketimi Fotosentez ve yakma Tükenebilirlik ve tükenemezlik Dünyanın rezervleri ve R/Ü oranları İklim değişikliği ve çevresel bozulmalar. Ders notlarının ve diğer okuma ödevlerinin gözden geçirilmesi.
4 Yeşil Enerji Devrimi: Enerjinin tarihçesi Enerji kaynaklarının yer değişimi Yer değişimin ana dinamikleri Hubbert Eğrisi Petrol Zirvesi teorisi Küresel güçler ve enerji kaynakları Geçiş d Önemleri Doğal gaz çağı Yeşil Enerji paradigması Yakıtların fosilsizleştirilmesi Ulaşım, binalar, sanayi ve elektirk için daha iyi çözümler. Ders notlarının ve diğer okuma ödevlerinin gözden geçirilmesi.
5 Dünya Yenileneilir Enerji Rezerv, Üretim ve Tüketimi Alıştırması: Excel gibi bazı yazılımlar kullanılarak, yenilenebilir enerjilerin rezerv, üretim ve tüketimleri gibi konularında çeşitli değerlendirmelerin yapılması. Ders notlarının ve diğer okuma ödevlerinin gözden geçirilmesi.
6 Güneş Isı Enerjisi: Solar sistemlere giriş Güneş enerjisşnin tarihçesi Doğada solar radrasyonun mevcudiyeti Solar teknolojileri Düşük ısılı güneş enerjisi uygulamaları Aktif ve pasif solar ısıtması Solar thermal makineler ve elektirk üretimi solar teknolojisinin ekonomisi ve Ar-Ge faaliyetleri. Ders notlarının ve diğer okuma ödevlerinin gözden geçirilmesi.
7 Solar Fotovoltaik: Silikonun PV özellikleri Kristalen PV’ler İnce film PV’ler PV modülleri ve kollektörleri Solar PV enerjisinin tüketimi Dünya uygulamaları Solar enerjinin maliyeti ve ekonomisi Solar teknolojilerin AR-Ge faaliyetleri Çevresel konular PV entegrasyonu ve gelecekle ilgili değerlendirmeler. Ders notlarının ve diğer okuma ödevlerinin gözden geçirilmesi.
8 Biyokütle Enerjisi: Isı ve Thermal Elektrik: Biyokütlenin kökeni Biyokütle enerjisinin tanımları ve sınıflamaları Biyokütle enerjisinin tarihçesi ve Odun Çağı Biyomass potansiyeli ve enerji içerikleri Biyokütlenin yakılması Biyokütle çevrim teknolojileri Biyagaz ve çöp gazı Biyoyakıt: Taşımacılığın yakıtı. Biyokütle enerjisinin ekonomisi Çevresel hususlar. Ders notlarının ve diğer okuma ödevlerinin gözden geçirilmesi.
9 Jeotermal Enerji: Isı ve Termal Elektrik: Tanımlar ve tarihçe Jeotermal enerjinin kökeni Jeotermal sistemler Arama, geliştirme ve üretim Jeotermal teknolojileri ve uygulamaları Jeotermal enerjinin ısı kullanımı Elektirk üretimi Dünya potansiyeli Jeotermal enerji tüketimi ve ekonomisi Çevresel değerlendirmeler. Ders notlarının ve diğer okuma ödevlerinin gözden geçirilmesi.
10 Hidroelektrik: Mekanik Elektrik Hidrolojik döngü ve tanımlar Su gücünün kullanımının tarihçesi Hidroelektrik teknolojileri ve ekonomisi Pompalı depolama sistemleri SHP: Küçük Hidroelektrik Santrallar Hidroelektrik potansiyeli Dünyada hidroelektrik kullanımı Çevresel değerlendirmeler Hidroelektriğin geleceği. Ders notlarının ve diğer okuma ödevlerinin gözden geçirilmesi.
11 Rüzgar Enerjisi: Öekanik Elektrik: Dünya rüzgar sisteminin oluşumu Rüzgar enerjisinin kullanımının tarihçesi Fiziksel özellikler ve potansiyel hesaplamaları Rüzgar gücü teknolojileri Rüzgar tribün çeşitleri Rüzgar türbinlerinin aerodinamiği Denizdeki rüzgar santralları Rüzgar gücünün ekonomisi Dünyada rüzgar gücü tüketimi Uluslararası rüzgar enerjisi politikaları. Ders notlarının ve diğer okuma ödevlerinin gözden geçirilmesi.
12 Okyanus, Gelgit ve Dalga Enerjisi: Giriş, Tanımlar ve sınıflamalar Teknik özellikler Tribün teknolojileri Çevresel faktörler Dünya potansiyeli Gelecek ve engeller Dalga enerjisinin fiziksel özellikleri Dünya kaynakları Dalga enerjisi teknolojisi Economik ve çevresel değerlendirmeler. Ders notlarının ve diğer okuma ödevlerinin gözden geçirilmesi.
13 Alternatif Yenilenebilir Enerjiler: Gaz hidratlar: Tanıtım ve tanımlar Gaz hidratların oluşumu Gaz hidratlarların AR-GE’si Arama ve üretim Karadeniz’in gaz hidrat potansiyeli Önemli bir enejri taşıyıcısı olan hidrojen: Hidrojen enerjisinin tarihçesi Hidrojen teknolojileri Yakıt pilleri Hidrojen enerjinin AR-Ge faaliyetleri. Ders notlarının ve diğer okuma ödevlerinin gözden geçirilmesi.
14 Dönem Ödevi ve Sunumlar Ders notlarının ve diğer okuma ödevlerinin gözden geçirilmesi.


ZORUNLU ve ÖNERİLEN OKUMALAR

Bu dersin kitabı bulunmamaktadır. Fakat, çeşitli kitapların bazı bölümleri tekrarlama amacıyla ödev olarak verilecektir.


DİĞER KAYNAKLAR

Her dersten önce ders notları verilecektir.


DEĞERLENDİRME SİSTEMİ

Yarıyıl İçi ÇalışmalarıSayıKatkı Payı (%)
Katılım 14 5
Proje 1 30
Ödev 1 5
Ara Sınavlar/Sözlü Sınavlar/Kısa Sınavlar 1 20
Final Sınavı 1 40
Total: 18 100


İŞ YÜKÜ HESAPLAMASI

EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ders Saati14342
Proje13030
Ödev11010
Dersle İlgili Sınıf Dışı Etkinlikler14228
Ara Sınavlar/Sözlü Sınavlar/Kısa Sınavlar11515
Final Sınavı12525
Toplam İş Yükü (saat):150


PROGRAM YETERLİLİKLERİ (PY) ve ÖĞRENME ÇIKTILARI (ÖÇ) İLİŞKİSİ

#
OC1
OC2
OC3
OC4