DERS TANITIM ve UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Adı Kodu Yarıyıl T+U+L (saat/hafta) Türü (Z / S) Yerel Kredi AKTS
Hareket ve Aksiyon TH 210 Bahar 01+04+00 Zorunlu 3 5
Akademik Birim: Tiyatro
Öğrenim Türü: Örgün Eğitim
Ön Koşullar yok
Öğrenim Dili: Türkçe
Dersin Düzeyi: Lisans
Dersin Koordinatörü: Zeynep GÜNSÜR YÜCEİL
Dersin Amacı: Bu derste beden farkındalığı ve harekete duyarlılığı farklı şekillerde geliştirmeye devam ederken, oyuncunun eylem içinde hareket kompozisyonunun farkına varmasına çalışılıyor. Dersin tamamında dünyada ve Türkiye’de beden politikaları ve hareket algısı üzerinden yapılan gösteri sanatları çalışmaları hakkında bilgi edinilmesi ve oyuncuların hareket tasarımı ve kompozisyonu üzerine yaratıcı bir yaklaşımla deneyim elde etmeleri amaçlanıyor.
Dersin İçeriği: Dersler iki bölüme ayrılarak, haftanın ilk saatlerinde yurtdışı ve içinden dans ve fiziksel tiyatro alanından seçilmiş sanatçı ve toplulukların çalışmaları seyredilerek üzerine tartışılıyor. Belirli kuramsal metinler okunuyor ve birlikte çözümleniyor. Haftanın geri kalan saatlerinde tamamen fiziksel bir araştırma yapılıyor. Belirli temalar ve durumlar belirlenerek, grup çalışması halinde doğaçlama yapılıyor. Bu doğaçlamalardan yola çıkılarak seçili hareket tasarımları ve kurguları oluşturuluyor. Bütün gruplar birbirini seyrederek geri bildirim veriyor.
Dersin Öğrenme Çıktıları (ÖÇ):
  • 1- Oyuncunun farklı öykü anlatım biçimlerini bedeni içeren jest, mizansen ve kurgu çalışmaları yaparak araştırmasını teşvik eder.
  • 2- Disiplinlerarası bakış açısıyla öykü, mekan, beden, seyirci ilişkisini araştırması sonucunda oyuncu yeni tür kurgulama biçimleri üzerine deneyim kazanır.
  • 3- Oyuncu cinsiyet politikaları ve bedenin politiği üzerine düşünür, sanatsal çalışmasının içeriğine yansıtır.
Dersin Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Uygulama, Okuma ve Seyretme


HAFTALIK PROGRAM

HaftaKonularÖn Hazırlık
1 Bedensel ısınma, butoh yürüyüşü, 3 lü top çevirme. Çeşitli konsantrasyon çalışmaları arkasından DV8in Enter Achille çalışması seyredilir. Okuma olarak verilen André Lepecki makalesi üzerine tartışma. Lepecki, André. Kavram ve Varlık: Çağdaş Avrupa Dans Sahnesi, sf.190-201, Dans Tarihini Yeniden Düşünmek, (bgst Yay., 2010)
2 Bedensel ısınma, butoh yürüyüşü, 3 lü top çevirme. Kontak doğaçlamanın ilk aşamaları deneyimlenir. Lepecki, André. Kavram ve Varlık: Çağdaş Avrupa Dans Sahnesi, sf.190-201, Dans Tarihini Yeniden Düşünmek, (bgst Yay., 2010)
3 Bedensel ısınma, butoh yürüyüşü, 3 lü top çevirme. Kontak doğaçlama kullanılarak mekanda yer değiştirme, birbirinin ağırlığını taşıma, farklı kontak noktaları araştırma. Pavis, Patrice. Beden Sanatlarının Gökkuşağında:Mim,Dans, Tiyatro, Dans Tiyatrosu, sf.153-159, Gösterimlerin Çözümlenmesi, (Dost Yay., 2000)
4 Bedensel ısınma, butoh yürüyüşü, 3 lü top çevirme. Kontak doğaçlama yöntemi derinleştirilerek hem mekanla hem de birbirleriyle iletişime geçerken farklı modeller deneyimlenir. Foster, Hal. Çağdaş Sanatta Siyasal Kavramı, sf.131-155, ed. Ali Artun, Sanat/Siyaset, (İletişim Yay., 2008)
5 Bedensel ısınma, butoh yürüyüşü, 3 lü top çevirme. Kontak doğaçlama yöntemi derinleştirilerek hem mekanla hem de birbirleriyle iletişime geçerken farklı modeller deneyimlenir. Geri bildirimler alınır. Badiou, Alain. Düşüncenin Metaforu olarak Dans, sf.72-86, (Metis, 2009)
6 Bedensel ısınma, butoh yürüyüşü, 3lü top çevirme. Geçen hafta seyredilen çalışmalarda ortaya çıkan tartışmalar: cinsiyet politikaları ve bedenin politiği üzerine ikili, üçlü gruplar halinde kurgu çalışmaları. İlk denemeleri herkes seyreder ve geri bildirim yaparlar, sonrasında kurguları tekrar çalışıp gösterirler. Bazı Brezilyalı sanatçıların performatif çalışmaları seyredilir. Badiou, Alain. Düşüncenin Metaforu olarak Dans, sf.72-86, (Metis, 2009)
7 Bedensel ısınma, butoh yürüyüşü, 3lü top çevirme. Geçen hafta seyredilen çalışmalarda ortaya çıkan tartışmalar: cinsiyet politikaları ve bedenin politiği üzerine ikili, üçlü gruplar halinde kurgu çalışmaları. İlk denemeleri herkes seyreder ve geri bildirim yaparlar, sonrasında kurguları tekrar çalışıp gösterirler. Badiou, Alain. Tiyatro Üzerine Tezler, sf.87-92, Başka bir Estetik, (Metis, 2009)
8 Bedensel ısınma, butoh yürüyüşü, 3lü top çevirme. Vize sınavı. Badiou, Alain. Tiyatro Üzerine Tezler, sf.87-92, Başka bir Estetik, (Metis, 2009)
9 Bedensel ısınma, butoh yürüyüşü, 3lü top çevirme. Dokuz hafta boyunca yapılan çalışmaların ve vizenin değerlendirilmesi. Final projesi için grupların belli olması ve her grubun bütün dönem boyunca tartışılan konular ve yapılan kurgulardan yola çıkarak kendi final projesi çerçevelerini belirlemesi. Bu çerçeve üzerine pratik çalışmaya başlamaları. Genné, Beth. Sokakta Dans- Fred Astaire`den Michael Jackson`a, Sinema ve video Filmlerinde Sokak Dansları?, sf.151-163, Dans Tarihini Yeniden Düşünmek, (bgst Yay., 2010)
10 Bedensel ısınma, butoh yürüyüşü, 3lü top çevirme. Dokuz hafta boyunca yapılan çalışmaların ve vizenin değerlendirilmesi. Final projesi için grupların belli olması ve her grubun bütün dönem boyunca tartışılan konular ve yapılan kurgulardan yola çıkarak kendi final projesi çerçevelerini belirlemesi. Bu çerçeve üzerine pratik çalışmaya başlamaları. Jones, Amelia. Beden Sanatı Özneyi Sahnelemek, sf.299-321, ed. Ahu Antmen, Sanat/Cinsiyet, (iletişim Yay., 2008)
11 Bedensel ısınma, butoh yürüyüşü, 3lü top çevirme. Her grubun final kurgu çalışmaları üzerine eğilmeleri, birlikte seyredip tartışma ve değerlendirme aşaması. Jones, Amelia. Beden Sanatı Özneyi Sahnelemek, sf.299-321, ed. Ahu Antmen, Sanat/Cinsiyet, (iletişim Yay., 2008)
12 Bedensel ısınma, butoh yürüyüşü, 3lü top çevirme. Her grubun final kurgu çalışmaları üzerine eğilmeleri, birlikte seyredip tartışma ve değerlendirme aşaması. Wolff, Janet. Bedenselliği İade Etmek: Feminizm ve Beden Politikaları, sf.168-186, Yay. Haz. Ertem,Gurur& Aksan, Şebnem. 20.yyda Dans Sanatı: Kuram ve Pratik (Boğaziçi Üniv. Yay., 2007)
13 Bedensel ısınma, butoh yürüyüşü, 3lü top çevirme. Her grubun final kurgu çalışmaları üzerine eğilmeleri, birlikte seyredip tartışma ve değerlendirme aşaması. Wolff, Janet. Bedenselliği İade Etmek: Feminizm ve Beden Politikaları, sf.168-186, Yay. Haz. Ertem,Gurur& Aksan, Şebnem. 20.yyda Dans Sanatı: Kuram ve Pratik (Boğaziçi Üniv. Yay., 2007)
14 Bedensel ısınma, butoh yürüyüşü, 3lü top çevirme. Her grubun final kurgu çalışmaları üzerine eğilmeleri, birlikte seyredip tartışma ve değerlendirme aşaması.


ZORUNLU ve ÖNERİLEN OKUMALAR

yok


DİĞER KAYNAKLAR

yok


DEĞERLENDİRME SİSTEMİ

Yarıyıl İçi ÇalışmalarıSayıKatkı Payı (%)
Katılım 14 10
Proje 3 20
Ödev 6 10
Ara Sınavlar/Sözlü Sınavlar/Kısa Sınavlar 2 20
Final Sınavı 1 40
Total: 26 100


İŞ YÜKÜ HESAPLAMASI

EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ders Saati14570
Proje326
Ödev6424
Dersle İlgili Sınıf Dışı Etkinlikler3618
Ara Sınavlar/Sözlü Sınavlar/Kısa Sınavlar224
Final Sınavı133
Toplam İş Yükü (saat):125


PROGRAM YETERLİLİKLERİ (PY) ve ÖĞRENME ÇIKTILARI (ÖÇ) İLİŞKİSİ

#
OC1
OC2
OC3