DERS TANITIM ve UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Adı Kodu Yarıyıl T+U+L (saat/hafta) Türü (Z / S) Yerel Kredi AKTS
Uygulamalı Yaşam Bilimleri Matematiği I FENS 251 Güz 03+02+00 Zorunlu 4 6
Akademik Birim: Moleküler Biyoloji ve Genetik
Öğrenim Türü: Örgün Eğitim
Ön Koşullar -
Öğrenim Dili: İngilizce
Dersin Düzeyi: Lisans
Dersin Koordinatörü: Ayşe Hümeyra BİLGE
Dersin Amacı: Bu dersin amacı mühendislik uygulamaları için gerekli matematiksel altyapıyı (türevler, integraller, doğrusal denklem sistemleri, doğrusal diferansiyel denklemler) sağlamaktır.
Dersin İçeriği: • Farklılaşma ve entegrasyonun mühendislik uygulamaları
• Birinci dereceden adi diferansiyel denklemler ve uygulamaları
• Doğrusal denklem sistemleri
• Daha yüksek mertebeden adi diferansiyel denklemler
Dersin Öğrenme Çıktıları (ÖÇ):
  • 1- Matematiksel modelleme
  • 2- Mühendislik problemlerine analitik çözümler bulmak
  • 3- Mühendislik problemlerini çözmek için bilgisayar araçlarını (paketlerini) kullanmak
Dersin Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Kurs 4 modülden oluşmaktadır. Her modül dersler, grup çalışmaları, öğrenci sunumları ve öğrenci değerlendirmelerinden oluşur.


HAFTALIK PROGRAM

HaftaKonularÖn Hazırlık
1 A.1) Matematiksel modelleme. Farklılaşma ve entegrasyon içeren mühendislik problemleri. Temel farklılaştırma ve entegrasyon araçları. Teorik çerçeve için çalışma sayfaları, temel formüller ve proje problemleri ilk dersten önce dağıtılacaktır. Daha fazla okuma için kaynaklar belirtilecektir.
2 A.2) Analitik ve sayısal entegrasyon için web araçlarını ve bilgisayar paketlerini kullanmak; Hassasiyet konularının tartışılmasıyla mühendislik problemlerine uygulamalar Öğrencilerden proje ödevlerini nasıl çözeceklerine dair bir yol haritası içeren bir ön rapor getirmeleri istenecektir. Ön rapora geri bildirim verilecektir. Proje problemlerini çözmek için gelişmiş araçlar öğretilecektir.
3 A.3) Tartışmalar ve sunumlar Öğrenciler, araçlarının (analitik / hesaplamalı) nasıl kullanılacağına dair uygulamalı bir sunum ve nihai rapor da dahil olmak üzere, çözümlerini proje problemlerine sunacaklardır. nihai rapor sunulacaktır.
4 B.1) Diferansiyel denklem kavramı; . Üstel büyüme ve bozulma; Uygulamalar (yani radyoaktif bozunma) Teorik çerçeve için çalışma sayfaları, temel formüller ve proje problemleri ilk dersten önce dağıtılacaktır. Daha fazla okuma için kaynaklar belirtilecektir.
5 B.2) Niteliksel çözümler; asimptotik davranış; Vektör alanlarını birinci dereceden adi diferansiyel denklemlerin nitel çözümleri olarak görselleştirmek için bilgisayar araçları; Uygulamalar (yani lojistik büyüme) Öğrencilerden proje ödevlerini nasıl çözeceklerine dair bir yol haritası içeren bir ön rapor getirmeleri istenecektir. Ön rapora geri bildirim verilecektir. Proje sorunlarını çözmek için gelişmiş araçlar öğretilecek
6 B.3) Tartışmalar ve sunumlar Öğrenciler, araçlarının (analitik / hesaplamalı) nasıl kullanılacağına dair uygulamalı bir sunum ve nihai rapor da dahil olmak üzere, çözümlerini proje problemlerine sunacaklardır. nihai rapor sunulacaktır.
7 İnceleme ve değerlendirme Sınıf tartışmaları
8 C.1) Mühendislik problemlerinin doğrusal denklem sistemleri ve matrisler açısından ifade edilmesi. Doğrusal denklem sistemlerinin çözülebilirliği Teorik çerçeve için çalışma sayfaları, temel formüller ve proje problemleri ilk dersten önce dağıtılacaktır. Daha fazla okuma için kaynaklar belirtilecektir
9 C.2) Doğrusal sistemleri bilgisayar araçları (MATLAB) kullanarak çözme. Özdeğerler ve özvektörler; Köşegenleştirme Öğrencilerden proje ödevlerini nasıl çözeceklerine dair bir yol haritası içeren bir ön rapor getirmeleri istenecektir. Ön rapora geri bildirim verilecektir. Proje sorunlarını çözmek için gelişmiş araçlar öğretilecek
10 C.3) Tartışmalar ve sunumlar. Öğrenciler, araçlarının (analitik / hesaplamalı) nasıl kullanılacağına dair uygulamalı bir sunum ve nihai rapor da dahil olmak üzere, çözümlerini proje problemlerine sunacaklardır. nihai rapor sunulacaktır.
11 D.1) 2. mertebeden diferansiyel denklemleri içeren mühendislik problemleri (yani salınımlar ve rezonans); Çözüm yöntemleri; salınım ve titreşimsizlik; asimptotik davranış (büyüme veya bozulma); Grafik çözümleri için bilgisayar araçları (MATLAB). Başlangıç koşullarına bağlılık Teorik çerçeve için çalışma sayfaları, temel formüller ve proje problemleri ilk dersten önce dağıtılacaktır. Daha fazla okuma için kaynaklar belirtilecektir
12 D.2) Yüksek mertebeden lineer sistemleri içeren mühendislik problemleri. Çözümleri için matris yöntemleri; Öğrencilerden proje ödevlerini nasıl çözeceklerine dair bir yol haritası içeren bir ön rapor getirmeleri istenecektir. Ön rapora geri bildirim verilecektir. Proje sorunlarını çözmek için gelişmiş araçlar öğretilecek
13 D.3) Tartışmalar ve sunumlar Öğrenciler, araçlarının (analitik / hesaplamalı) nasıl kullanılacağına dair uygulamalı bir sunum ve nihai rapor da dahil olmak üzere, çözümlerini proje problemlerine sunacaklardır. nihai rapor sunulacaktır.
14 İnceleme ve değerlendirme Sınıf tartışmaları.


ZORUNLU ve ÖNERİLEN OKUMALAR

Thomas’s Calculus (calculus) ; Boyce-DiPrima (ODE); Leon(Linear Algebra)


DİĞER KAYNAKLAR



DEĞERLENDİRME SİSTEMİ

Yarıyıl İçi ÇalışmalarıSayıKatkı Payı (%)
Katılım 14 30
Ödev 4 15
Sunum/Jüri 4 15
Dersle İlgili Sınıf Dışı Etkinlikler (okuma, bireysel çalışma vb.) 4 5
Ara Sınavlar/Sözlü Sınavlar/Kısa Sınavlar 4 15
Final Sınavı 1 20
Total: 31 100


İŞ YÜKÜ HESAPLAMASI

EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ders Saati14342
Ödev14114
Sunum/Jüriye Hazırlık6530
Dersle İlgili Sınıf Dışı Etkinlikler14114
Ara Sınavlar/Sözlü Sınavlar/Kısa Sınavlar14114
Final Sınavı13636
Toplam İş Yükü (saat):150


PROGRAM YETERLİLİKLERİ (PY) ve ÖĞRENME ÇIKTILARI (ÖÇ) İLİŞKİSİ

# PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9
OC1 3 3              
OC2 3 3              
OC3       2