DERS TANITIM ve UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Adı Kodu Yarıyıl T+U+L (saat/hafta) Türü (Z / S) Yerel Kredi AKTS
Görsel Sosyoloji KHAS 1344 Bahar 03+00+00 Seçmeli 3 5
Akademik Birim: Ortak Dersler Bölümü
Öğrenim Türü: Örgün Eğitim
Ön Koşullar -
Öğrenim Dili: İngilizce
Dersin Düzeyi: Lisans
Dersin Koordinatörü: - -
Dersin Amacı: Bu ders, öğrencilere, farklı görsel metodlar kullanarak, toplumu ve kentsel mekânı anlamakla ilgili farkındalık oluşturmayı amaçlamaktadır. Hem farklı görme becerilerini hem de gözlemleme yeteneklerini geliştirmek toplumu sorgulayıp analiz etmeye yardımcı olacağı için toplumsal imgelemlerinin gelişmesinde katkı sağlayacaktır. Hazırlanan projeler, öğrencilere bir dizi görsel metodu ve analitik sorgulama bakış açılarını tanıtmayı ve geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Dersin İçeriği: Görsel Sosyoloji dersi, sosyolojik araştırma yapabilmek için görsel medyanın nasıl kullanılacağı ve yorumlanacağı ile ilgili gerekli yetileri kazandırmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda, Görsel Sosyoloji dersi, toplumun dinamiklerini ve toplumsal sorunları görselleştirmek, yorumlamak ve temsil etmek için çeşitli araçlar sunar. Öğrencilerin, çektikleri imgelerle toplumsal yapı ve ilişkiler ile kentsel mekânın dinamiklerini analiz etmeleri beklenmektedir. Program, insanlar tarafından oluşturulan sosyo-kültürel, siyasi ve etik ilişkiler ağına ve bu ilişkileri anlamlandırabilmek için kullanılan görsellere odaklanır. Ders kapsamında, fotoğraf, kısa belgesel çekip ve bireysel sunumlar hazırlayan öğrenciler, kendi seçtikleri ya da verilen konuda yazılı ve görsel çalışmalarını birleştirdikleri Görsel Sosyoloji Projesi hazırlamaları gerekir.
Dersin Öğrenme Çıktıları (ÖÇ):
  • 1- Toplumun dinamiklerini tanımlar ve tarif eder,
  • 2- Bir araştırma sorusu oluşturacak şekilde toplumsal yaşamdaki sorunsalı tanımlar ve tarif eder,
  • 3- Toplumsal yaşamın değer ve kodlarını tanımlamak için görsel metodlar kullanır
  • 4- Sosyolojik araştırmada kullanmak amacıyla görsel veriyi analiz eder
  • 5- Argümanını, akademik araştırma ile oluşturup destekler
  • 6- Sosyolojik konularla ilgili tartışmalarda aktif olarak katılım sağlar.
Dersin Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Ders anlatımı & Görsel Çekim Alıştırmaları ve tartışma • 60-90 dk. Ders anlatımı • 90 dk. Öğrencilerin haftalık çektikleri görsellerle ilgili sunum ve tartışmalar Okuma & Yazma Haftalık konu / makaleleri okuma / özet 1. Fotoğraf-Makale 2. Araştırma Proje Önerisi 3. Görsel Araştırma Projesi (Final Ödevi)


HAFTALIK PROGRAM

HaftaKonularÖn Hazırlık
1 Haftalık Ders Programı ve İçeriğine Giriş Görsel Sosyoloji nedir? “Visual Sociology” (Dennis Zuev & Jerome Krase, 2017)
2 Toplumu tasavvur etme yolları Yöntem olarak Fotoğraf Görsel Ödev 1 “Imagination and society: the role of visual sociology” (Roberto Cipriani & Emanuela C. Del Re) “Becoming A Visual Sociologist” (John Grady) Bir grup / alt-kültür seçin Bu grubun sosyalleşme form ve değerleri ile ilgili nesne / mekân veya aktiviteleri ile ilgili fotoğraf çekin.
3 Araştırma Aracı olarak Fotoğraf Özet & Değerlendirme: Sosyal Medya & Kimlik “Digital Photographic Practices / Instagram / Facebook / Self-Portrait in the Photo-booth”
4 Yöntem olarak Görsel Dokümantasyon Özet & Değerlendirme: Eve ait mekân ve ilişkileri görselleştirme Görsel Ödev 2 “Picturing the Family/Reframing the Homescape /Family Photographs” Kent mekânının fotoğraflarını çekin
5 Yöntem olarak Foto-Makale Özet & Değerlendirme: Kent mekânı ve kimlik Görsel Ödev 3 “Graffiti / Street Art / Visual Discourses” Kent mekânındaki iktidar ilişkilerini gösteren fotoğraflar çekin
6 Özet & Değerlendirme: Kent mekânı ve iktidar ilişkileri Görsel Ödev 4 “Gentrification / Metropolitan Habitus / Google Street View” Cinsiyetleşmiş mekânların fotoğraflarını çekin
7 Etik ve Görsel Araştırma Özet & Değerlendirme: Toplumsal Cinsiyet ve Cinsiyetleşmiş Mekânlar “Planning and Practicing Visual Methods: Appropriate Uses and Ethical Issues” Doing Visual Ethnography. S. Pink. pp. 30-46 “Photo-documenting the needle exchange: methods and ethics” D. Barret. Visual Studies 19(2), 2004 Cinsiyetleşmiş mekân/ Kadınların temsili
8 Belgesel Film Özet & Değerlendirme: Irk, Etnisite ve Mekân Tartışma & Geribildirim 1 “Documentary film and photography as ethnographic tools for reflexive social research” “Breaking Racialized Boundaries / Anti-racist visualities / Ethnography of Race – Ethnicity” Foto-Makale Fotoğrafları
9 Özet & Değerlendirme: Göçmen Görüşünü Görselleştirmek Tartışma & Geribildirim 2 “Visual Evidence: Seventh Man, “The Specified Generalization” (Howard, S. Becker, 2002) “Migrant Narratives / Hong Kong Migrant Lives” Foto-Makale Fotoğrafları
10 Yöntem olarak Foto-tahlil Özet & Değerlendirme: Yaşlıları görselleştirme Tartışma & Geribildirim 3 “Memory / Remembering and forgetting” Foto-makale fotoğrafları Foto – makale / Foto Dokümantasyon Projesi
11 Katılımcı Araştırma Özet & Değerlendirme: Bir çocuğun gözünden… “Participation of vulnerable children / Seeing Kids’ World / Visualizing the Invisible”
12 Özet & Değerlendirme: Bedeni Görselleştirme Sunum / Geribildirim “Bodies At Risk / Tattoo Narratives / Religious Tattoos” Görsel Araştırma Proje Önerisi (Görseller /Araştırma Sorusu/ Yöntem / Referans Listesi)
13 Özet & Değerlendirme: Toplumsal Hareketler Sunum / Geribildirim “Elements of Riot forms political violence – France” Görsel Araştırma Proje Önerisi (Görseller /Araştırma Sorusu/ Yöntem / Referans Listesi)
14 Sunum / Geribildirim Görsel Araştırma Proje Önerisi (Görseller /Araştırma Sorusu/ Yöntem / Referans Listesi)


ZORUNLU ve ÖNERİLEN OKUMALAR

Rose, G. (2016). Visual Methodologies: An Introduction to the Interpretation of Visual Materials. [4th Ed.] CA: SAGE Publications.

Zuev, D. & Bratchford, G. (2020). Visual Sociology: Practices and Politics in Contested Spaces. Switzerland: Palgrave Macmillan.
Makaleler
Visual Studies, Routledge.
The Sociological Review https://thesociologicalreview.org/journal/
International Visual Sociology Association https://visualsociology.org


DİĞER KAYNAKLAR

Sidewalk (Ethnografik Film, Mitchell Duneier, 1992)
Welcome Nowhere (Belgesel, Kate Ryan, 2013)
Urban Bugs: A street documentary (Belgesel, Aykut Alp Ersoy, 2010)


DEĞERLENDİRME SİSTEMİ

Yarıyıl İçi ÇalışmalarıSayıKatkı Payı (%)
Katılım 3 15
Arazi Çalışması 1 15
Proje 1 10
Ödev 1 40
Sunum/Jüri 1 20
Total: 7 100


İŞ YÜKÜ HESAPLAMASI

EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ders Saati14342
Uygulama10110
Arazi Çalışması11010
Proje11010
Ödev11010
Sunum/Jüriye Hazırlık11010
Dersle İlgili Sınıf Dışı Etkinlikler11333
Toplam İş Yükü (saat):125


PROGRAM YETERLİLİKLERİ (PY) ve ÖĞRENME ÇIKTILARI (ÖÇ) İLİŞKİSİ

# PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11
OC1                      
OC2                      
OC3                      
OC4                      
OC5                      
OC6