DERS TANITIM ve UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Adı Kodu Yarıyıl T+U+L (saat/hafta) Türü (Z / S) Yerel Kredi AKTS
Vergi Politikası LAW 370 Güz 03+00+00 Seçmeli 3 4
Akademik Birim: Hukuk Fakültesi
Öğrenim Türü: Örgün Eğitim
Ön Koşullar Yok
Öğrenim Dili: İngilizce
Dersin Düzeyi: Lisans
Dersin Koordinatörü: Alara Efsun YAZICIOĞLU
Dersin Amacı: Ders öğrencilere vergi teorisi ve politikasının genel hatlarını aktarmayı amaçlamaktadır. Bu çerçevede ders kapsamında kamu kesimini, kamu kesimi içerisinde verginin rolünü, kamu kesiminin ekonomiye müdahalesi ve nedenlerini, bu müdahalelerde vergi politikasının önemini; bunun yanında verginin ekonomik davranışları düzeltmedeki ve uluslararası ekonomik ilişkilerdeki rolünün değerlendirilmesine olanak sağlanmaktadır.
Dersin İçeriği: Bu dersin konusu, modern kamu ekonomisinin temel ve alt amaçlarının ortaya konulmasına, bu amaçlar doğrultusunda kamu harcamalarının vergiler ile finanse edilmesine, gelir dağılımında verginin araç olarak kullanılmasına, ekonomik istikrarsızlıkları müdahalede verginin işlevine ilişkindir. Bu ders ilk bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde; kamu ekonomisinin temel ve alt fonksiyonları, devletin ekonomideki işlevleri, temel kamu maliyesi ve vergi politikasının maliye politikası içerisindeki rolü aktarılacaktır. İkinci bölümde ise vergi politikası uluslararası boyutuyla ele alınacak olup uluslararası vergi politikasının güncel sorunlarına değinilecektir.
Dersin Öğrenme Çıktıları (ÖÇ):
  • 1- Kamu ekonomisinin vergiler boyutunun kavranılması
  • 2- Adil gelir dağılımında vergi politikasının ne şekilde olacağının sorgulanması
  • 3- Ekonomik istikrarsızlıkları sağlamada vergi politikasının rolünün anlaşılması
  • 4- Uluslararası vergi politikası hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olunması
Dersin Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Okumalar ve derste tartışma


HAFTALIK PROGRAM

HaftaKonularÖn Hazırlık
1 Dersin tanıtımı Kamu maliyesi ve kamu maliyesi yaklaşımlarına giriş Konuya ilişkin kitap bölümlerinin ve paylaşılan makale/kararların okunması.
2 Devletin kaynak bölüşümünü düzenleme fonksiyonu ve vergi politikası – Kamusal mallar ve vergi ilişkisi (vergi teorisi) Konuya ilişkin kitap bölümlerinin ve paylaşılan makale/kararların okunması.
3 Devletin kaynak bölüşümünü düzenleme fonksiyonu ve vergi politikası - Dışsallıklar ve vergi ilişkisi (düzeltici vergiler) Konuya ilişkin kitap bölümlerinin ve paylaşılan makale/kararların okunması.
4 Devletin gelir dağılımını düzenleme fonksiyonu ve vergi politikası Konuya ilişkin kitap bölümlerinin ve paylaşılan makale/kararların okunması.
5 Devletin gelir dağılımını düzenleme fonksiyonu ve vergi politikası – “Robot vergisi”, “büyük veri vergisi” önerileri Konuya ilişkin kitap bölümlerinin ve paylaşılan makale/kararların okunması.
6 Devletin gelir dağılımını düzenleme fonksiyonu ve vergi politikası – Cinsiyet eşitsizliğinin vergi politikası bağlamında incelenmesi Konuya ilişkin kitap bölümlerinin ve paylaşılan makale/kararların okunması.
7 Vize Haftası
8 Vize Haftası
9 Devletin ekonomik istikrar ve büyüme fonksiyonu ve vergi politikası – Deflasyon ve vergi Konuya ilişkin kitap bölümlerinin ve paylaşılan makale/kararların okunması.
10 Devletin ekonomik istikrar ve büyüme fonksiyonu ve vergi politikası – Enflasyon ve vergi Konuya ilişkin kitap bölümlerinin ve paylaşılan makale/kararların okunması.
11 Uluslararası vergi politikasının genel çerçevesi Konuya ilişkin kitap bölümlerinin ve paylaşılan makale/kararların okunması.
12 Küreselleşme ve uluslararası vergi politikası Konuya ilişkin kitap bölümlerinin ve paylaşılan makale/kararların okunması.
13 Uluslararası vergiden kaçınma ve vergi kaçakçılığı ile mücadele Uluslararası vergi rekabeti Konuya ilişkin kitap bölümlerinin ve paylaşılan makale/kararların okunması.
14 Sürdürülebilirlik ve vergi politikası Konuya ilişkin kitap bölümlerinin ve paylaşılan makale/kararların okunması.


ZORUNLU ve ÖNERİLEN OKUMALAR

1. Richard A. Musgrave & Peggy B. Musgrave, Public Finance in Theory and Practice, International Edition, McGraw Hill Finance Series, 1989.
2. Orhan Şener, Modern Public Finance, Beta Yayınevi, 2020.
3. (Editor) Victor Thuronyi, Tax Law Design and Drafting, IMF, 1996.
4. Victor Thuronyi, Kim Brooks, Borbála Kolozs, Comparative Tax Law, 2nd edn., Alphen aan den Rijn, The Netherlands: Kluwer Law International, 2016
5. Nazan Susam, Kamu Maliyesi: Temel Kavram ve Esaslar, Beta Yayınevi, 2020.


DİĞER KAYNAKLAR



DEĞERLENDİRME SİSTEMİ

Yarıyıl İçi ÇalışmalarıSayıKatkı Payı (%)
Ara Sınavlar/Sözlü Sınavlar/Kısa Sınavlar 1 40
Final Sınavı 1 60
Total: 2 100


İŞ YÜKÜ HESAPLAMASI

EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ders Saati14342
Ara Sınavlar/Sözlü Sınavlar/Kısa Sınavlar12020
Final Sınavı13838
Toplam İş Yükü (saat):100


PROGRAM YETERLİLİKLERİ (PY) ve ÖĞRENME ÇIKTILARI (ÖÇ) İLİŞKİSİ

# PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8
OC1                
OC2                
OC3                
OC4