DERS TANITIM ve UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Adı Kodu Yarıyıl T+U+L (saat/hafta) Türü (Z / S) Yerel Kredi AKTS
Karşılaştırmalı Ulusal Yargı Sistemleri LAW 478 Bahar 02+01+00 Seçmeli 2 4
Akademik Birim: Hukuk
Öğrenim Türü: Örgün Eğitim
Ön Koşullar Yok
Öğrenim Dili: Türkçe
Dersin Düzeyi: Lisans
Dersin Koordinatörü: - -
Dersin Amacı: 1- Halihazırda farklı yargılama sistemlerini öğrencinin bu sistemler arasındaki farkları ve benzerlikleri anlamasını sağlamak.
2- Öğrencinin herhangi bir davayı açma ve yürütme yetisini geliştirmek
Dersin İçeriği: Türk yargı örgütü bir bütün olarak incelenecek ve ardından temel üç yargılama sistemi olan ceza, hukuk ve idari yargılama sistemleri ayrı ayrı vaka incelemeleri üzerinden ele alınacaktır.
Dersin Öğrenme Çıktıları (ÖÇ):
  • 1- Öğrenci farklı yargılama sistemleri arasındaki fark ve benzerlikleri anlar.
  • 2- Öğrenci bir bütün olarak Türk Yargı Teşkilatının tüm yargı yollarının faaliyet alanlarını öğrenir.
  • 3- Öğrenci hak talebini hangi mahkemede ileri sürebileceğini; yanlış yerde ileri sürmesinin hukuki sonuçlarını öğrenir.
  • 4- Öğrenci yargılama hukukuna dair olası somut sorunları değerlendirme ve çözme pratiği edinir.
  • 5- Öğrenci farklı yargılama hukuklarında somut hukuki uyuşmazlıkların ileri sürülmesinde taraf olarak üzerine düşen yükümlülük ve sorumlulukları anlar.
Dersin Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Teorik açıklamalar ve vaka incelemesi


HAFTALIK PROGRAM

HaftaKonularÖn Hazırlık
1 Türk Mahkemeler Teşkilatı, Yargı Yolları Ayrımı, Anayasa Yargısı Dahil Tüm Yargı Yollarının Temel Özellikleri Kaynaklarda verilen sistematik eserlerin ilgili bölümün okunması ve özetlenmesi, sistem üzerinden paylaşılan yargı kararları ve özgün monografi niteliğindeki kaynakların incelenmesi beklenir.
2 Uyuşmazlık Yargısı, Olumlu Ve Olumsuz Yargı Yolu Uyuşmazlığı Kaynaklarda verilen sistematik eserlerin ilgili bölümün okunması ve özetlenmesi, sistem üzerinden paylaşılan yargı kararları ve özgün monografi niteliğindeki kaynakların incelenmesi beklenir.
3 Ceza Yargılamasının Yürüyüşü Ve Özellikleri Kaynaklarda verilen sistematik eserlerin ilgili bölümün okunması ve özetlenmesi; ders öncesinde system üzerinden paylaşılan pratik olayın veya yargı kararının değerlendirilmesi beklenir.
4 Ceza Yargılamasının Süjeleri, Ceza Yargılamasında Süjelerin Hak Ve Yükümlülükleri Kaynaklarda verilen sistematik eserlerin ilgili bölümünün okunması ve özetlenmesi; ders öncesinde system üzerinden paylaşılan pratik olayın veya yargı kararının değerlendirilmesi beklenir.
5 AYM'ne Bireysel Başvuru Kaynaklarda verilen sistematik eserlerin ilgili bölümünün okunması ve özetlenmesi; ders öncesinde system üzerinden paylaşılan pratik olayın veya yargı kararının değerlendirilmesi beklenir.
6 Hukuk Yargılamasında Görevli ve Yetkili Mahkemeler Kaynaklarda verilen sistematik eserlerin ilgili bölümünün okunması ve özetlenmesi; ders öncesinde system üzerinden paylaşılan pratik olayın veya yargı kararının değerlendirilmesi beklenir.
7 Hukuk Yargılamasında Delil Sistemi Kaynaklarda verilen sistematik eserlerin ilgili bölümün okunması ve özetlenmesi; ders öncesinde system üzerinden paylaşılan pratik olayın veya yargı kararının değerlendirilmesi beklenir.
8 Hukuk Yargılamasında Kanun Yolları Sistemi Kaynaklarda verilen sistematik eserlerin ilgili bölümünün okunması ve özetlenmesi; ders öncesinde sistem üzerinden paylaşılan pratik olayın veya yargı kararının değerlendirilmesi beklenir.
9 İdari Yargılama Hukukuna Egemen Olan Temel İlkeler Kaynaklarda verilen sistematik eserlerin ilgili bölümünün okunması ve özetlenmesi; ders öncesinde sistem üzerinden paylaşılan pratik olayın veya yargı kararının değerlendirilmesi beklenir.
10 İdari Yargılama Hukukunda Dava Türleri ve Yargılama Usulü Kaynaklarda verilen sistematik eserlerin ilgili bölümünün okunması ve özetlenmesi; ders öncesinde sistem üzerinden paylaşılan pratik olayın veya yargı kararının değerlendirilmesi beklenir.
11 İdari Yargılama Hukukunda Kanun Yolları ve Yargı Kararlarının Uygulanması Meselesi Kaynaklarda verilen sistematik eserlerin ilgili bölümünün okunması ve özetlenmesi; ders öncesinde sistem üzerinden paylaşılan pratik olayın veya yargı kararının değerlendirilmesi beklenir.
12 Karşılaştırmalı vaka çözümleri Ders öncesinde paylaşılan yargı kararılarının veya vakaların değerlendirilmesi ve konu hakkında temel ve ek kaynakların okunarak somut sorunlar hakkında kanaat edinilmesi ve bu kanaatlerin özetlenmesi beklenir.
13 Karşılaştırmalı vaka çözümleri Ders öncesinde paylaşılan yargı kararılarının veya vakaların değerlendirilmesi ve konu hakkında temel ve ek kaynakların okunarak somut sorunlar hakkında kanaat edinilmesi ve bu kanaatlerin özetlenmesi beklenir.
14 Karşılaştırmalı vaka çözümleri Ders öncesinde paylaşılan yargı kararılarının veya vakaların değerlendirilmesi ve konu hakkında temel ve ek kaynakların okunarak somut sorunlar hakkında kanaat edinilmesi ve bu kanaatlerin özetlenmesi beklenir.


ZORUNLU ve ÖNERİLEN OKUMALAR

Yargı Örgütü (THD) Prof. Dr. Murat Atalı,Prof. Dr. İbrahim Ermenek,Dr. Öğr. Üyesi Hilal Ünal Kaya; 2022, Seçkin Yayıncılık, Yargı Örgütü Uğur Yiğit İlhami Öztürk, 2022, Adalet Yayınevi; Yargı Örgütü Dr. Öğr. Üyesi Evren Koç,Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Serhat Konuralp, 2021, Sümer kitabevi; Baki Kuru, Murat Aydın, Medeni Usul Hukuku Ders Kitabı Yargı Örgütü Hukuku Prof. Dr. Meral Sungurtekin Özkan,Arş. Gör. Aslı Aykutalp, 2022, Seçkin Yayıncılık

Onur KARAHANOĞULLARI, İdari Yargı - İdarenin Hukuka Zorlanması (Yargı Kararlarına Dayalı Bir İnceleme), Turhan Kitabevi, Ankara 2019; Bahtiyar AKYILMAZ, Murat SEZGİNER, Cemil KAYA, Türk İdari Yargılama Hukuku, 7. Bası, Savaş Yayınevi, Ankara 2022; Şeref GÖZÜBÜYÜK, Turgut TAN İdari Yargılama Hukuku, Cilt II, Turhan Kitabevi, Güncelleştirilmiş 10. Bası, Ankara 2022; Metin Günday, İdari Yargılama Hukuku, Turhan Kitabevi, Ankara 2022; Ali ULUSOY, İdari Yargılama Hukuku, 3. Bası, Yetkin Kitabevi, Ankara 2022.

Nur Centel/Hamide Zafer, Ceza Muhakemesi Hukuku, Beta Basım Yayım Dağıtım, İstanbul 2022; Feridun Yenisey/Ayşe Nuhoğlu, Ceza Muhakemesi Hukuku, Seçkin Yayıncılık, Ankara 2022; Bahri Öztürk/Durmuş Tezcan/Mustafa Ruhan Erdem/Özge Sırma Gezer/Yasemin SAygılar Kırıt/Esra Alan Akcan/Özdem Özaydın/Efser Erden Tütüncü/Derya Altınok Villemin/Mehmet Can Tok, Nazari ve Uygulamalı Ceza Muhakemesi Hukuku, Seçkin Yayınevi, Ankara 2022, Yener Ünver/Hakan Hakeri, Ceza Muhakemesi Hukuku, Adalet Yayınevi, Ankara 2022; Veli Özer Özbek/Koray Doğan/Pınar Bacaksız, Ceza Muhakemesi Hukuku, Seçkin Yayınevi, Ankara 2022.


DİĞER KAYNAKLAR

Ayrıca sistem üzerinden derse özel ek kaynaklar paylaşılacaktır.


DEĞERLENDİRME SİSTEMİ

Yarıyıl İçi ÇalışmalarıSayıKatkı Payı (%)
Katılım 14 10
Ödev 3 30
Sunum/Jüri 1 40
Ara Sınavlar/Sözlü Sınavlar/Kısa Sınavlar 1 20
Total: 19 100


İŞ YÜKÜ HESAPLAMASI

EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ders Saati14228
Ödev21428
Sunum/Jüriye Hazırlık21020
Dersle İlgili Sınıf Dışı Etkinlikler11010
Ara Sınavlar/Sözlü Sınavlar/Kısa Sınavlar11414
Toplam İş Yükü (saat):100


PROGRAM YETERLİLİKLERİ (PY) ve ÖĞRENME ÇIKTILARI (ÖÇ) İLİŞKİSİ

# PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8
OC1                
OC2                
OC3                
OC4                
OC5