DERS TANITIM ve UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Adı Kodu Yarıyıl T+U+L (saat/hafta) Türü (Z / S) Yerel Kredi AKTS
Dramaturjiye Giriş THR 103 Güz 02+02+00 Zorunlu 3 5
Akademik Birim: Tiyatro
Öğrenim Türü: Örgün Eğitim
Ön Koşullar Yok
Öğrenim Dili: Türkçe
Dersin Düzeyi: Lisans
Dersin Koordinatörü: Özlem Hemiş
Dersi Veren(ler): Özlem Hemiş
Dersin Amacı: Bu dersin amacı bir dramatik metni okumanın çeşitli yönlerini kavramaya odaklanır. Okuma, geniş anlamıyla ele alınır; farklı sanat yapıtlarının (resim, şiir, kısa öykü ve müzik) deneyimlenmesiyle hazırlanılır. Dramatik metinleri analiz etmek, yorumlamak, edebi ve estetik değerini tespit etmek; dramatik metnin kurucu unsurları olan olay örgüsü (plot), karakter (ethos) ve düşünce (dianoia) gibi kavramları öğrenmek ve bu kavramları örnek metinler üzerinden tartışmak dersin hedeflerini oluşturur.
Dersin İçeriği: Bu ders dramatik metinlerin içerik ve biçim bakımlarından nasıl analiz edileceğini öğretmek üzere tasarlanmıştır. Öğrencinin dramatik bir metni okurken, anlam katmanlarını keşfetmesi ve metnin eylem birimlerini tespit etmesi ve derinlemesine karakter analizi yapabilmesi için gerekli yöntemleri öğretmeyi hedefler. Bu doğrultuda farklı sanat yapıtları üzerinde çalışılır.
Dersin Öğrenme Çıktıları (ÖÇ):
  • 1- Dramatik bir metni içerik ve biçim bakımından analiz edebilir. 2- Metnin eylem birimlerini bulabilir 3- Edebiyat eleştirisinin belli başlı kuramlarını tanır. 4- Aristoteles’in Poetika eserinde sunduğu edebi eleştiriyi anlar ve çağdaş eserlerde izini sürebilir. 5- Olay örgüsü, karakter ve düşünce gibi dramatik metinlerin kurucu unsurlarını tanır.
Dersin Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Seminer, tartışma, sunum, oyun izleme, görsel malzeme ve kısa performanslar.


HAFTALIK PROGRAM

HaftaKonularÖn Hazırlık
1 Dersin genel tanıtımı: haftalık program, dersin amaç, yapı ve yürütülüş şekli, okunacak yayınların tanıtımı, değerlendirme esasları. Dersin temel kavramlarıyla tanışma. Okumanın anlam alanı üzerine: yüz / tablo okuma. Ders planının incelenmesi
2 İmge nedir, izi nasıl sürülür? Şiirde imge avı oyunu. Beş Vakit’in okunması ve tartışma. Her öğrencinin güçlü bir imge içeren bir şiir getirmiş olması beklenmektedir. Mehmet Zaman Saçlıoğlu'nun Beş Vakit adlı öyküsünün okunması gerekmektedir.
3 Dramaturji nedir? Neden toplumsal tarihsel arka plan araştırması yaparız? (Ekonomik ve sosyopolitik durum, yazarın dünyası, gündelik hayat, dönemin tiyatral eğilimleri vb.) Bu oturum bağlamında 11. hafta için Shakespeare çağı dönem araştırması ödevi verilecektir.
4 Sunumlar Sunum için önceden belirlenen kriterler üstünden resim ve müzik seçimi yapılmalıdır. Sunum malzemesinin önceden ppt/canva vs. ile hazırlanmış olması gerekmektedir. Sunumlar 5 dakikayı geçmemelidir.
5 Olay ve eylem nedir?Tetikleyici ve sonlandırıcı unsurlar nedir?Olay örgüsü nedir?Öykü ile olay örgüsü arasındaki fark nedir? Kral Oidipus metni okunmuş olmalıdır.
6 1.Macbeth okumaları 2.Peripeteia, Anognorisis, Pathos, Katharsis 1.Macbeth'ten, olay ve eylem örneklerinin not edilmesi; Macbeth'in öyküsünün yazılıp sınıfta okunması beklenmektedir. 2.Antigone metni okunmuş olmalıdır.
7 Sükunet ve ihlâl. İstek, engel ve çatışma. Dramatik gerilim ve ilerlemeler. Macbeth metni okunmalı, metinler ders sırasında öğrencinin elinde olmalıdır.
8 Serim, Önseme, Doruk, Çözüm. Saptanmış oyunlarda sükûnet ve ihlallerle ile çatışmaların bulunması gerekmektedir.
9 Perde; Sahne; Sahne birimi (unit); Vurgu (Beat ya da eylembirim). Seçilmiş oyunlardan örneklemeler getirilmesi gerekmektedir.
10 Ödevler üzerinden karşılaştırma. Karakter incelemesi. Macbeth, I. Perde, 1 . sahnenin sahne birimi ve eylem birimlerinin bulunmuş olması gerekmektedir.
11 Shakespeare dönemi sunumları. 4. haftada verilen araştırmanın sunumu.
12 Table Top Hamlet çalışmaları ve tartışma. Odak: hikayeleme - kesintisiz eylem çizgisi Macbeth’ten bir perdenin objelerle sunumu.
13 Table Top Shakespeare sunumları ve değerlendirmeler. Macbeth’ten bir perdenin objelerle sunumu.
14 Table Top Shakespeare sunumları ve değerlendirmeler. Seçilmiş Shakespeare oyunlarının gruplar halinde obje tiyatrosu olarak sunumu.


ZORUNLU ve ÖNERİLEN OKUMALAR

Aristoteles, Poetika (herhangi bir baskısı olabilir.)
Ball, David, Backwards & Forwards: A Technical Manual for Reading Plays, Southern Illinois University Press, 1983
Toporkov, Vasili, Stanislavski Provada, BGST Yay, İstanbul, 2006


DİĞER KAYNAKLAR

Arıcı, Oğuz, Kurmacanın İnşası: Oyun Yazarlığına Giriş, Habitus Yay., İstanbul, 2020
Turner, Cathy, Dramaturgy and Performance, Palgrave Mcmillan, 2008 Forced Entertainment, Table Top Shakespeare videoları.
Oyun videoları.


DEĞERLENDİRME SİSTEMİ

Yarıyıl İçi ÇalışmalarıSayıKatkı Payı (%)
Katılım 1 10
Proje 1 10
Ödev 1 15
Final Sınavı 1 40
Ara Sınavlar 1 25
Total: 5 100


İŞ YÜKÜ HESAPLAMASI

EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ders Saati14456
Ödev8432
Sunum/Jüriye Hazırlık21020
Diğer Uygulamalara Hazırlık326
Dersle İlgili Sınıf Dışı Etkinlikler248
Final Sınavı133
Toplam İş Yükü (saat):125


PROGRAM YETERLİLİKLERİ (PY) ve ÖĞRENME ÇIKTILARI (ÖÇ) İLİŞKİSİ

# PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12 PY13
OC1 2       3