DERS TANITIM ve UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Adı Kodu Yarıyıl T+U+L (saat/hafta) Türü (Z / S) Yerel Kredi AKTS
Uluslararası Güvenlik PSIR 404 Güz 03+00+00 Seçmeli 3 6
Akademik Birim: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
Öğrenim Türü: Örgün Eğitim
Ön Koşullar Yok
Öğrenim Dili: İngilizce
Dersin Düzeyi: Lisans
Dersin Koordinatörü: - -
Dersin Amacı: Bu ders, 1940’larda doğan ve Soğuk Savaşın sona ermesi ile bir çok güvenlik kuramını içeren bir alana dönüşen Uluslararası İlişkiler disiplininin bir alt dalı olarak Güvenlik Çalışmalarını tanıtmayı amaçlamaktadır. Bu çerçevede, bu derste öğrencinin güvenlik kavramını, Güvenlik Çalışmalarının gelişimini ve güncel güvenlik yaklaşımlarını büyük güçler, uluslararası örgütler ve Türkiye örnekleri ile kavraması hedeflenmektedir.
Dersin İçeriği: Bu derste, Güvenlik Çalışmalarının Uluslararası İlişkilerin bir alt disiplini olarak doğuşu, Stratejik Çalışmalar hegemonyasında gelişimi ve Soğuk Savaş sonrasındaki dönüşümü ile bu dönüşümde ortaya çıkan kuramsal çeşitlilik ele alınmaktadır. Bu çerçevede, alanın liberalizm ve realizm gibi geleneksel yaklaşımları ile feminizm, eleştirel teori ve Kopenhag Okulu gibi yeni kuramsal tartışmaları da irdelenmektedir. Ayrıca, Güvenlik Çalışmalarının ampirik boyutları farklı bölgelerden ülkelerin yanı sıra NATO ve BM gibi bölgesel ve küresel örgütlerden örneklerle ele alınmaktadır.
Dersin Öğrenme Çıktıları (ÖÇ):
  • 1- Güvenlik Çalışmaları literatürünün kapsamlı bir şekilde anlaşılması.
  • 2- Güvenlik Çalışmalarının kuramsal ve ampirik boyutlarının anlaşılması
  • 3- Güvenlik Çalışmalarının gelişiminin farklı dönemlerinin ve bu gelişme sürecinin yakın tarihteki yansımalarının karşılaştırılması
  • 4- Farklı örnek olaylarda güvenliğin kavramsallaştırılmasının karşılaştırılması.
  • 5- Farklı bölgesel ve küresel örgütlerin güvenlik kavramsallaştırmalarının olası sonuçlarının eleştirilmesi.
  • 6- Güvenlik Çalışmalarının farklı alanları hakkında eleştirel ve kapsamlı poster sunumlarının hazırlanması
Dersin Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Öğrencilerden zorunlu okumaları yapmaları ve her derse hazır bir şekilde katılmaları ve poster sunumlarını hazırlamaları beklenmektedir. Bunların yanı sıra öğrenciler bir vize, bir final sınavı ve bir quiz ile değerlendirilecektir.


HAFTALIK PROGRAM

HaftaKonularÖn Hazırlık
1 Giriş
2 Güvenlik Kavramı Zorunlu Okumalar:  Baldwin, David, “The Concept of Security”, Review of International Studies, 23: 1, 1997.  Rothschild, Emma, “What is Security?”, Daedalus: Journal of the American Academy of Arts and Sciences, 124: 3, 1995. 1. Wolfers, Arnold, “National Security as an Ambigous Symbol”, Political Science Quarterly, 67:4, 1952.
3 Strateji, Güvenlik ve Stratejik Çalışmalar Zorunlu Okumalar:  Betts, Richard, “Should Strategic Studies Survive?”, World Politics, 50: 1, 1997.  Walt, Stephen M., “The Renaissance of Security Studies”, International Studies Quarterly, 35: 2, 1991. 1. Garnett, John C. “Strategic Studies and its Assumptions”, John Baylis vd. (ed.), Contemporary Strategy: Theories and Concepts Vol. 1 (New York: Holmes and Meier, 1987).
4 Soğuk Savaş Sonrası Güvenlik Çalışmaları Zorunlu Okumalar:  Smith, Steve, “The Increasing Insecurity of Security Studies: Conceptualizing Security in the Last Twenty Years”, Contemporary Security Policy, 20: 3, 1999.  Baldwin, David, “Security Studies and the End of the Cold War”, World Politics, 48: 1, 1995.  Mearsheimer, John M., “Back to the Future: Instability in Europe After the Cold War”, International Security, 15: 1, 1990.  E
5 Yeni Güvenlik Çalışmaları-I: Eleştirel, Post-Yapısal ve Feminist Güvenlik Çalışmaları Zorunlu Okumalar:  Booth, Ken, “Security and Emancipation”, Review of International Studies, 17: 4, 1991.  Tickner, Ann, “Feminist Perpsectives on 9/11”, International Studies Perspectives, 3: 4, 2002.
6 Yeni Güvenlik Çalışmaları-II: Kopenhag Okulu ve Güvenlikleştirme Zorunlu Okumalar:  Stritzel, Holger, “Towards a Theory of Securitization: Copenhagen and Beyond”, European Journal of International Relations, 13: 3, 2007.  Emmers, Ralf, “Securitization”, Alan Collins (ed.) Contemporary Security Studies, 3rd Edition, (Oxford: Oxford University Press, 2013).
7 Büyük Güçler ve Güvenlik: ABD, Rusya ve Çin Örnekleri Zorunlu Okumalar:  Bisley, Nick, “China's Rise and the Making of East Asia's Security Architecture”, Journal of Contemporary China, 21: 73, 2012.  Igumnova, Lyudmila, “Russia’s Strategic Culture Between American and European Worldviews”, Journal of Slavic Military Studies, 24, 2011.  Homolar, Alexandra, “How to Last Alone at the Top:US Strategic Planning for the Unipolar Era”, The Journal of
8 Uluslararası Örgütler ve Güvenlik: NATO, BM ve AB Örnekleri Zorunlu Okumalar:  Barnathan, Galia Press, “Managing the Hegemon: NATO under Unipolarity”, Security Studies, 15:2, 2006.  Posen, Barry, “European Union Security and Defense Policy: a Response to Unipolarity”, Security Studies, 15: 2, 2006.  Hurd, Ian, “Legitimacy, Power and the Symbolic Life of the UN Security Council”, Global Governance, 8, 2002.
9 Türkiye’nin Güvenlik Anlayışı Zorunlu Okumalar:  Karaosmanoğlu, Ali, “The Evolution of the National Security Culture and the Military in Turkey”, Journal of International Affairs, 54:1, 2000.  Özcan, Gencer, “The Changing Role of Military in Foreign Policy Making”, UNISCI Discussion Papers, 23, 2010.  Bilgin, Pınar, “Making Turkey's Transformation Possible: Claiming 'Security-speak' - not Desecuritization!”, Journal of Sout
10 Güvenliğin Boyutları Poster Sunumları
11 Güvenlik Aktörleri Poster Sunumları
12 Güncel Güvenlik Konuları Poster Sunumları
13 Poster Sunumları Zorunlu Okumalar:  Wæver, Ole and Buzan, Barry, “After the Return to Theory: The Past, Present, and Future of Security Studies”, Alan Collins (ed.), Contemporary Security Studies, 3rd Edition, (Oxford: Oxford University Press, 2013).  Croft, Stuart, “What Future for Security Studies?” PaulD. Williams (ed.), Security Studies: An Introduction, 2nd Edition, (Oxon: Routledge, 2008).
14 Güvenlik Çalışmalarının Geleceği


ZORUNLU ve ÖNERİLEN OKUMALAR

• Burgess, J. Peter, The Routledge Handbook of New Security Studies (Oxon: Routledge, 2010)
• Collins, Alan, Contemporary Security Studies, 3rd Edition (Oxford: Oxford University Press, 2013)


DİĞER KAYNAKLAR

• Williams, Paul D. Security Studies: An Introduction, 2nd Edition (Oxon: Routledge, 2008).


DEĞERLENDİRME SİSTEMİ

Yarıyıl İçi ÇalışmalarıSayıKatkı Payı (%)
Ödev 2 20
Ara Sınavlar/Sözlü Sınavlar/Kısa Sınavlar 4 40
Final Sınavı 1 40
Total: 7 100


İŞ YÜKÜ HESAPLAMASI

EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ders Saati14342
Ödev2510
Dersle İlgili Sınıf Dışı Etkinlikler14456
Ara Sınavlar/Sözlü Sınavlar/Kısa Sınavlar21224
Final Sınavı12020
Toplam İş Yükü (saat):152


PROGRAM YETERLİLİKLERİ (PY) ve ÖĞRENME ÇIKTILARI (ÖÇ) İLİŞKİSİ

# PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10
OC1                    
OC2                    
OC3                    
OC4                    
OC5                    
OC6