DERS TANITIM ve UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Adı Kodu Yarıyıl T+U+L (saat/hafta) Türü (Z / S) Yerel Kredi AKTS
Veritabanı Sistemleri CMPE 344 Bahar 02+02+00 Seçmeli 3 5
Akademik Birim: Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi
Öğrenim Türü: Örgün Eğitim
Ön Koşullar Programlama temelleri
Öğrenim Dili: İngilizce
Dersin Düzeyi: Lisans
Dersin Koordinatörü: - -
Dersin Amacı: İlişkisel veri tabanı yönetim sistemlerinin sağlam bir şekilde anlaşılmasını sağlamak. Öğrenciler, ilişkisel veri tabanı yönetim sisteminde bir geliştirme yaparken çözümleme, tasarım ve gerçekleme işlemlerini yerine getirebileceklerdir.
Dersin İçeriği: Veri tabanı yönetim sistemlerive bilişim veri modelleme E-R diyagramları kavramsal, mantıksal ve fiziksel veri tabanı tasarımı kısıtların modellenmesi veri tabanı mimarileri ve ilişkisel veri tabanı modeli SQL: sorgulama, DML, DCL, DDL işlemleri depolanmış yordamlar/işlevler ve tetikleyiciler uygulama geliştirme temelleri.
Dersin Öğrenme Çıktıları (ÖÇ):
    Dersin Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Öğrenciler SQL uygulamaları, ödevler ve proje için Oracle10XE sunucusunu ve APEX ortamını kullanacaklardır. MS Visio veya benzeri görsel tasarım araçları ile veri tabanı tasarımı yapılacaktır. Ödevler ve proje ofis programlarının (kelime işlemci, tablolama, sunum) kullanımını gerektirmektedir. Çeşitli konularda (E-R modelleme, SQL, yordamlar/işlevler vb.) sınıf içi alıştırmalar. Bu derste takım çalışması çok önemsenmektedir. Ödevler, en fazla 4 öğrenciden oluşan takımlar tarafından çözülecek ve teslim edilecektir. Ayrıca, 3-4 öğrenciden oluşan takımlar dönem projesinde, gerçek bir iş vakası için, öğretim üyesi (veya gerçek bir müşteri) tarafından istenen talepleri ve kısıtları sağlayan, en iyi veri tabanı yönetim sistemini tasarlamaya ve gerçeklemeye çalışacaklardır.


    HAFTALIK PROGRAM

    HaftaKonularÖn Hazırlık


    ZORUNLU ve ÖNERİLEN OKUMALAR

    1. Ders Notları / Lecture notes, 2014.
    2. Oracle Database: SQL Fundamentals I, Student Guide, 2012.
    3. Oracle Database 10g: PL/SQL Fundamentals, Student Guide, 2006


    DİĞER KAYNAKLAR

    1. Designing Effective Database Systems [elektronik kaynak/electronic resource], R. Riordan, Safari Books Online, 2005. KHÜ: QA76.9 .D26 R54 2005
    2. Database System Concepts, A. Silberschatz, H. F. Korth, S. Sudarshan, McGraw Hill, 6th ed., 2011. KHÜ: QA76.9.D3 S55 2011
    3. Fundamentals of Database Management Systems [elektronik kaynak/electronic resource] 2nd ed., M. L. Gillenson, Safari Books Online, 2012. KHÜ: XX(276592.1)
    4. Database Systems [elektronik kaynak/electronic resource] : Concepts, Design and Applications 2nd ed., S. K. Singh, 2011. KHÜ: XX(278301.1)
    5. Database Management Systems, G. V. Post, 2002. KHÜ: QA76.9.D3 P67 2002
    * KHÜ: KHÜ Bilgi Merkezi kayıt numarası/ Information Center record number


    DEĞERLENDİRME SİSTEMİ

    Yarıyıl İçi ÇalışmalarıSayıKatkı Payı (%)
    Total: 0 0


    İŞ YÜKÜ HESAPLAMASI

    EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
    Toplam İş Yükü (saat):0


    PROGRAM YETERLİLİKLERİ (PY) ve ÖĞRENME ÇIKTILARI (ÖÇ) İLİŞKİSİ

    # PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9