DERS TANITIM ve UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Adı Kodu Yarıyıl T+U+L (saat/hafta) Türü (Z / S) Yerel Kredi AKTS
Hücresel Biyoloji Lab I MBG 303 Güz 00+00+02 Zorunlu 1 1
Akademik Birim: Moleküler Biyoloji ve Genetik
Öğrenim Türü: Örgün Eğitim
Ön Koşullar Yok
Öğrenim Dili: İngilizce
Dersin Düzeyi: Lisans
Dersin Koordinatörü: - -
Dersin Amacı: Bu ders, moleküller biyolojide temel laboratuvar araştırma becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Dersin İçeriği:  DNA ve RNA izolasyonu
 PCR
 Enzimle DNA kesimi
 Bakteriyel transformasyon
Dersin Öğrenme Çıktıları (ÖÇ):
  • 1- Laboratuvar güvenlik kurallarını öğrenme
  • 2- Veri toplamayı öğrenme
  • 3- Verileri analiz etmeyi ve yorumlamayı öğrenme
  • 4- Laboratuvar raporlarının nasıl yazılacağını öğrenme
Dersin Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Her deneyin amacı ve protokolü, deneyin teorik temellerini tartışacağımız laboratuvar oturumundan önce KHAS Learn'e yüklenecektir. Öğrencilerin iyice incelemeleri ve laboratuvara hazırlıklı gelmeleri beklenmektedir. Protokollerdeki kimyasalların güvenlik veri sayfalarını kontrol etmelisiniz. PowerPoint sunumları, laboratuvar saatleri sırasında ders içeriğini tanıtacaktır. Gerekli ve önerilen materyaller, dersin KHAS Learn sayfasına yüklenecektir. JoVE platformu, seçilmiş inceleme/araştırma makaleleri ders içeriğini destekleyecektir. Öğrenciler laboratuvar saatleri sırasında gruplar halinde çalışacaklardır. Her grubun tüm bölümler için ürettiği tüm veriler daha sonra Learn'e yüklenecektir. Öğrencilerden, yüklenen tüm verileri göz önünde bulundurarak laboratuvar raporlarını bireysel olarak hazırlamaları istenecektir. Öğrenciler, gerçekleşen deneylerle ilgili laboratuvar notları tutacaklar ve grup çalışmalarının ayrıntılarını, ham verilerini ve sonuçlarını defterlerine ya da dijital tabletlerine yazacaklardır. Öğrenciler, aldıkları notlar doğrultusunda kendilerine sunulan lab rehber kitapçığında belirtilen şekilde bir rapor hazırlayacaklardır.


HAFTALIK PROGRAM

HaftaKonularÖn Hazırlık
1 Laboratuvar güvenliği Öğrenciler herhangi bir laboratuvar aktivitesi için uygun bir kıyafet yönetmeliğine uymalıdır. Öğrenciler, ilgili laboratuvar oturumuna gelmeden önce yüklenmişi protokollerini, protokollerinde yer alan kimyasalların güvenlik veri sayfalarını (SDS) ve payşalılan ilgili kaynakları incelemelidir.
2 Giriş (Rapor yazımı ve referans kullanımı bilgilendirmesi) Öğrenciler herhangi bir laboratuvar aktivitesi için uygun bir kıyafet yönetmeliğine uymalıdır. Öğrenciler, ilgili laboratuvar oturumuna gelmeden önce yüklenmişi protokollerini, protokollerinde yer alan kimyasalların güvenlik veri sayfalarını (SDS) ve payşalılan ilgili kaynakları incelemelidir.
3 DNA izolasyonu ve jel elektroforezi Öğrenciler herhangi bir laboratuvar aktivitesi için uygun bir kıyafet yönetmeliğine uymalıdır. Öğrenciler, ilgili laboratuvar oturumuna gelmeden önce yüklenmişi protokollerini, protokollerinde yer alan kimyasalların güvenlik veri sayfalarını (SDS) ve payşalılan ilgili kaynakları incelemelidir.
4 PCR Öğrenciler herhangi bir laboratuvar aktivitesi için uygun bir kıyafet yönetmeliğine uymalıdır. Öğrenciler, ilgili laboratuvar oturumuna gelmeden önce yüklenmişi protokollerini, protokollerinde yer alan kimyasalların güvenlik veri sayfalarını (SDS) ve payşalılan ilgili kaynakları incelemelidir.
5 RNA izolasyonu Öğrenciler herhangi bir laboratuvar aktivitesi için uygun bir kıyafet yönetmeliğine uymalıdır. Öğrenciler, ilgili laboratuvar oturumuna gelmeden önce yüklenmişi protokollerini, protokollerinde yer alan kimyasalların güvenlik veri sayfalarını (SDS) ve payşalılan ilgili kaynakları incelemelidir.
6 Endonükleaz ile DNA kesimi Öğrenciler herhangi bir laboratuvar aktivitesi için uygun bir kıyafet yönetmeliğine uymalıdır. Öğrenciler, ilgili laboratuvar oturumuna gelmeden önce yüklenmişi protokollerini, protokollerinde yer alan kimyasalların güvenlik veri sayfalarını (SDS) ve payşalılan ilgili kaynakları incelemelidir.
7 Revers-transkriptaz ile cDNA üretimi Öğrenciler herhangi bir laboratuvar aktivitesi için uygun bir kıyafet yönetmeliğine uymalıdır. Öğrenciler, ilgili laboratuvar oturumuna gelmeden önce yüklenmişi protokollerini, protokollerinde yer alan kimyasalların güvenlik veri sayfalarını (SDS) ve payşalılan ilgili kaynakları incelemelidir.
8 Bakteriyel transformasyon Öğrenciler herhangi bir laboratuvar aktivitesi için uygun bir kıyafet yönetmeliğine uymalıdır. Öğrenciler, ilgili laboratuvar oturumuna gelmeden önce yüklenmişi protokollerini, protokollerinde yer alan kimyasalların güvenlik veri sayfalarını (SDS) ve payşalılan ilgili kaynakları incelemelidir.
9 Gelişmiş klonlama teknikleri ve endüstride kullanım alanları Öğrenciler herhangi bir laboratuvar aktivitesi için uygun bir kıyafet yönetmeliğine uymalıdır. Öğrenciler, ilgili laboratuvar oturumuna gelmeden önce yüklenmişi protokollerini, protokollerinde yer alan kimyasalların güvenlik veri sayfalarını (SDS) ve payşalılan ilgili kaynakları incelemelidir.
10 Gelişmiş klonlama teknikleri ve endüstride kullanım alanları Öğrenciler herhangi bir laboratuvar aktivitesi için uygun bir kıyafet yönetmeliğine uymalıdır. Öğrenciler, ilgili laboratuvar oturumuna gelmeden önce yüklenmişi protokollerini, protokollerinde yer alan kimyasalların güvenlik veri sayfalarını (SDS) ve payşalılan ilgili kaynakları incelemelidir.
11 Gelişmiş klonlama teknikleri ve endüstride kullanım alanları Öğrenciler herhangi bir laboratuvar aktivitesi için uygun bir kıyafet yönetmeliğine uymalıdır. Öğrenciler, ilgili laboratuvar oturumuna gelmeden önce yüklenmişi protokollerini, protokollerinde yer alan kimyasalların güvenlik veri sayfalarını (SDS) ve payşalılan ilgili kaynakları incelemelidir.
12 Gelişmiş klonlama teknikleri ve endüstride kullanım alanları Öğrenciler herhangi bir laboratuvar aktivitesi için uygun bir kıyafet yönetmeliğine uymalıdır. Öğrenciler, ilgili laboratuvar oturumuna gelmeden önce yüklenmişi protokollerini, protokollerinde yer alan kimyasalların güvenlik veri sayfalarını (SDS) ve payşalılan ilgili kaynakları incelemelidir.
13 Gelişmiş klonlama teknikleri ve endüstride kullanım alanları Öğrenciler herhangi bir laboratuvar aktivitesi için uygun bir kıyafet yönetmeliğine uymalıdır. Öğrenciler, ilgili laboratuvar oturumuna gelmeden önce yüklenmişi protokollerini, protokollerinde yer alan kimyasalların güvenlik veri sayfalarını (SDS) ve payşalılan ilgili kaynakları incelemelidir.
14 Gelişmiş klonlama teknikleri ve endüstride kullanım alanları Öğrenciler herhangi bir laboratuvar aktivitesi için uygun bir kıyafet yönetmeliğine uymalıdır. Öğrenciler, ilgili laboratuvar oturumuna gelmeden önce yüklenmişi protokollerini, protokollerinde yer alan kimyasalların güvenlik veri sayfalarını (SDS) ve payşalılan ilgili kaynakları incelemelidir.


ZORUNLU ve ÖNERİLEN OKUMALAR

KHAS Learn’e yüklenen araştırma ive inceleme makaleleri de gereklidir.


DİĞER KAYNAKLAR

Dersi görsel olarak desteklemek için JoVE Scientific Video Journal kullanılacaktır. İlgili linkler dersin KHAS Learn sayfasında bulunacaktır. Bu linklere tam erişim sağlayabilmeleri için öğrencilerin JoVE hesaplarını etkinleştirmeleri gerekmektedir. Öğrencilerin KHAS e-posta adresleri ve şifreleri, sırasıyla kullanıcı adları ve şifreleri olacaktır.


DEĞERLENDİRME SİSTEMİ

Yarıyıl İçi ÇalışmalarıSayıKatkı Payı (%)
Laboratuvar 14 100
Dersle İlgili Sınıf Dışı Etkinlikler (okuma, bireysel çalışma vb.) 14 -
Total: 28 100


İŞ YÜKÜ HESAPLAMASI

EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Laboratuvar14114
Dersle İlgili Sınıf Dışı Etkinlikler140.811.2
Toplam İş Yükü (saat):25.2


PROGRAM YETERLİLİKLERİ (PY) ve ÖĞRENME ÇIKTILARI (ÖÇ) İLİŞKİSİ

# PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9
OC1     3     2 3   1
OC2 1 2 3   3 2 3 2 1
OC3 1 2 3     2 3 2 1
OC4 1 1 2   3 2 3 3 1