Program Hakkında Genel Bilgiler

Kuruluş Bilgisi

İletişim Bilimleri Yüksek Lisans programı 2006 yılında Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde kurulmuştur. 2019 yılında üniversitemiz bütün lisansüstü faaliyetlerini Lisansüstü Eğitim Enstitüsü altında birleştirmiştir. İletişim Bilimleri Yüksek Lisans programı eğitim faaliyetlerine Lisansüstü Eğitim Enstitüsü altında devam ettirmektedir.


Kazanılan Derece ve Düzeyi

Bu programı başarı ile tamamlayanlar İletişim Bilimleri alanında yüksek lisans derecesi kazanmaktadır. (Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlikler Çerçevesi QF-EHEA: Düzey 2, Avrupa Yeterlilik Çerçevesi (EQF): Düzey-7)


Kabul ve Kayıt Koşulları

Türk vatandaşları için; Lisans Derecesi diploması, (2) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı (ALES) en az 55 puan veya YÖK tarafından tanınan yüksek lisans programları için denk kabul edilen uluslararası sınav puanı ve (3) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) en az 65 puan veya YÖK tarafından tanınan yüksek lisans programları için denk kabul edilen uluslararası sınav puanı. Adaylar, lisans diploma not ortalamaları, ALES ve yabancı dil sınavından oluşan kompozit puanlarına göre programlara erişim sağlarlar. Uluslararası öğrenciler için; YÖK tarafından tanınan üniversitelerden alınan Lisans Derecesi diploması ve (2) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) en az 65 puan veya YÖK tarafından tanınan yüksek lisans programları için denk kabul edilen uluslararası sınav puanı. Adaylar, lisans diploma not ortalamaları ve yabancı dil sınavından oluşan kompozit puanlarına göre programlara erişim sağlarlar.


Önceki Öğrenimin Tanınması

Üniversitemizde veya başka bir yükseköğretim kurumunda herhangi bir lisansüstü programında en az bir yarıyılını tamamlamış öğrenciler diğer lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Bu öğrencilerin en az bir dönem ders almaları zorunludur. Öğrencinin geçiş yapılmak istenen programın güncel başvuru şartlarını sağlaması gerekir. Üniversite içindeki geçişlerde öğrencilerin kayıtlı olduğu programa kabulde kullanılan sınav belgeleri geçiş yapmak istedikleri programa kayıt sırasında da geçerlilik tarihine bakılmaksızın kullanılabilir.


Mezuniyet Koşulları

Bu derece, müfredatta yer alan zorunlu ve seçmeli dersleri başarıyla tamamlayan ve bir tez hazırlayarak, 120 AKTS kazanan ve en az 4.00 üzerinden 2.50 kümülatif not ortalaması olan öğrencilere verilir.


Program Tanımı

İletişim Bilimleri Yüksek Lisans Programı, günümüz dünyasının gerektirdiği biçimde iletişim alanındaki değişim hızını yakalayabilen, iletişim, kültür ve sanatın kuramsal yönünü üretiminden ayrı tutmayan, toplumsal sorumluluk ve çözümleyici beceri düzeyleri yüksek bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir. İletişim Bilimleri dışından gelecek öğrencileri de kapsayacak şekilde eğitim veren disiplinler arası bir yüksek lisans programı olması amaçlanmaktadır. Öğrenciler, almak zorunda oldukları kuram ve araştırma yöntemleri derslerine ek olarak, ilgi alanlarına göre İletişim Bilimleri Yüksek Lisans Programında ve diğer programlarda açılan derslerden seçme yapma imkanına sahiptir.

Program Yeterlilikleri

  • 1- 1- Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirebilme ve, bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarabilme becerisi 2- Alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanmış olma 3- Mevcut teorileri ve metotları kullanarak orijinal bir araştırma sorusunun cevabını araştırır. 4- Özgün araştırma süreçlerini bağımsız olarak algılayabilme, tasarlayabilme, uygulayabilme ve sonuçlandırabilme; bu süreçleri yönetebilme becerisi 5- Var olan yöntemlerin eksik taraflarını ortaya çıkartarak geliştirilmesine katkıda bulunabilmek 6- Değişen koşullara ayak uydurabilmek için teknolojik yenilikleri ve yöntemleri takip edebilme yeteneği ve yaşam boyu eğitim bilinci 7- Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilimsel literatüre uluslararası düzeyde katkıda bulunabime becerisi 8- Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirebilme yetkinliği 9- Ulusal ve uluslararası platformlarda, alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunabilme ve birikimini yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilme yetkinliği

Mezunların İstihdamı

Mezunlar akademik kariyerlerine devam edebilir, lisans mezuniyet alanları ile İletişim Bilimleri Yüksek Lisans Programı'nda edindikleri formasyonun bir araya gelmesi ile geliştirdikleri beceriler doğrultusunda özel sektörde, kamu kurum ve kuruluşlarında ve üniversitelerde çalışma imkanı bulurlar.


Üst Derece Programlara Geçiş

Tezli yüksek lisans programından bir öğrenci doktora programına başvurabilmesi için ve ALES sınavından 55 puana ve YDS sınavından 65 puana sahip olması veya YÖK tarafından tanınan YÖK tarafından denk kabul edilen uluslararası sınav puanına sahip olması gerekmektedir. Uluslararası adaylar ALES sınavından muaf tutulabilir.


Ölçme ve Değerlendirme

Başarı Notu Katsayısı AA 4,00 BA 3,50 BB 3,00 CB 2,50 CC 2,00 FF 0,00 Lisansüstü öğreniminde, öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için, yarıyıl sonu başarı notunun en az CC olması gerekir. CC şartlı geçer yarıyıl sonu başarı notu olup, not yükseltmek için bu notların alındığı dersler eğitim öğretim süresi içinde tekrar edilebilir. Bir derse ait yarıyıl sonu notu FF olan öğrenci o dersten başarısız sayılır.


Eğitim Türü ve Dili

Örgün Eğitim, İngilizce


Adres ve İletişim Bilgileri

Kadir Has Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Cibali Mah. Kadir Has Cad.
Fatih / İSTANBUL 34083
+90 (212) 533 65 32
[email protected]


Değerlendirme Anketleri

Ders ve Öğretim Elemanı Değerlendirme Anketi, Mezuniyet Anketi ve Memnuniyet Anketi


Uluslararası İşbirliği

Kadir Has Üniversitesi'nin Erasmus ve diğer uluslararası anlaşmaları kapsamındaki tüm üniversitelerle yapmış olduğu lisansüstü eğitim ve araştırma işbirlikleri bu program için geçerlidir.