Program Hakkında Genel Bilgiler

Kuruluş Bilgisi

Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Yüksek Lisans programı 2016 yılında Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde kurulmuştur. 2019 yılında üniversitemiz bütün lisansüstü faaliyetlerini Lisansüstü Eğitim Enstitüsü altında birleştirmiştir. Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Yüksek Lisans programı eğitim faaliyetlerine Lisansüstü Eğitim Enstitüsü altında devam ettirmektedir.


Kazanılan Derece ve Düzeyi

Bu programı başarı ile tamamlayanlar Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma alanında yüksek lisans derecesi kazanmaktadır. (Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlikler Çerçevesi QF-EHEA: Düzey 2, Avrupa Yeterlilik Çerçevesi (EQF): Düzey-7)


Kabul ve Kayıt Koşulları

Türk vatandaşları için; Lisans Derecesi diploması, (2) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı (ALES) en az 55 puan veya YÖK tarafından tanınan yüksek lisans programları için denk kabul edilen uluslararası sınav puanı ve (3) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) en az 65 puan veya YÖK tarafından tanınan yüksek lisans programları için denk kabul edilen uluslararası sınav puanı. Adaylar, lisans diploma not ortalamaları, ALES ve yabancı dil sınavından oluşan kompozit puanlarına göre programlara erişim sağlarlar. Uluslararası öğrenciler için; YÖK tarafından tanınan üniversitelerden alınan Lisans Derecesi diploması ve (2) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) en az 65 puan veya YÖK tarafından tanınan yüksek lisans programları için denk kabul edilen uluslararası sınav puanı. Adaylar, lisans diploma not ortalamaları ve yabancı dil sınavından oluşan kompozit puanlarına göre programlara erişim sağlarlar.


Önceki Öğrenimin Tanınması

Üniversitemizde veya başka bir yükseköğretim kurumunda herhangi bir lisansüstü programında en az bir yarıyılını tamamlamış öğrenciler diğer lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Bu öğrencilerin en az bir dönem ders almaları zorunludur. Öğrencinin geçiş yapılmak istenen programın güncel başvuru şartlarını sağlaması gerekir. Üniversite içindeki geçişlerde öğrencilerin kayıtlı olduğu programa kabulde kullanılan sınav belgeleri geçiş yapmak istedikleri programa kayıt sırasında da geçerlilik tarihine bakılmaksızın kullanılabilir.


Mezuniyet Koşulları

Bu derece, müfredatta yer alan zorunlu ve seçmeli dersleri başarıyla tamamlayan ve bir tez hazırlayarak, 120 AKTS kazanan ve en az 4.00 üzerinden 2.50 kümülatif not ortalaması olan öğrencilere verilir.


Program Tanımı

Enerji ve Sürdülülebilir Kalkınma Yüksek Lisans Programı, 21. Yüzyılın en önemli sorunlarının başında gelen enerji ve sürdürülebilir kalkınma konularını kapsamaktadır. Programın asıl amacı enerji bilim ve teknolojileri, enerji politikaları ve jeopolitika, enerji ekonomisi ve piyasaları ve sürdürülebilir enerji gelişimi konularında öğrencileri bilgilenmelerini ve bu konulardaki uygulamaları gerçekleştirebilmelerini sağlamaktır. Program, ayrıca, enerji ve sürdürülebilir kalkınma konularında güncel sorunları tanımlayabilen, değerlendirebilen, çözümleyebilen ve ülkelerin sürdürülebilir kalkınmalarına katkıda bulunabilen farklı alanlarda uzmanlaşmış insan gücünü yetiştirmek ve bu alanlarda toplumun ihtiyaç duyduğu bilgi ve teknolojileri üretmek ve yaymayı amaçlamaktadır.

Program Yeterlilikleri

  • 1- 1- Enerji ve Sürdülülebilir Kalkınma alanında bilimsel araştırma yaparak ayrıntılı bilgileri derleme, değerlendirme, yorumlama ve toplumun yararı için kullanma 2- Enerji ve Sürdülülebilir Kalkınma alanındaki güncel teknik ve yöntemleri uygulama 3- Enerji ve Sürdülülebilir Kalkınma ile ilgili sorunları belirleme, değerlendirme ve çözmek için yöntem geliştirme ve uygulama 4- Çok disiplinli bir alan olan Enerji ve Sürdülülebilir Kalkınma konularında disiplinler arası çalışma yapma ve farklı disiplinler arasındaki ilişkileri kurma ve değerlendirme 5- Enerji ve Sürdülülebilir Kalkınma ile ilgili karmaşık sistem ve süreçleri analiz etme, değerlendirme, özgün fikir ve yöntemler geliştirerek alternative çözümler üretme 6- Kuramsal ve deneysel modellemeleri tasarlama, uygulama ve yorumlama 7- Takım içinde çalışabilme, takımlarda liderlik yapabilme ve karmaşık durumlarda çözüm geliştirme ve bağımsız çalışmalarda sorumluluk alma 8- İngilizceyi en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurma 9- Çalışmalarının bilimsel çıktılarını konuyla ilgili ulusal ve uluslararası ortamlarda yazılı ya da sözlü olarak aktarma 10- Enerji ve Sürdülülebilir Kalkınma alanında proje yönetimi ve iş hayatı uygulamaları ve kısıtları hakkında bilgi edinme 11- Enerji ve Sürdülülebilir Kalkınma alanında yürüttüğü bütün çalışmalarda sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki konular ile toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetebilme
  • 2- bu alanın çevirisi henüz girilmemiş.
  • 3- bu alanın çevirisi henüz girilmemiş.
  • 4- bu alanın çevirisi henüz girilmemiş.
  • 5- bu alanın çevirisi henüz girilmemiş.
  • 6- bu alanın çevirisi henüz girilmemiş.
  • 7- bu alanın çevirisi henüz girilmemiş.
  • 8- bu alanın çevirisi henüz girilmemiş.
  • 9- bu alanın çevirisi henüz girilmemiş.
  • 10- bu alanın çevirisi henüz girilmemiş.
  • 11- bu alanın çevirisi henüz girilmemiş.

Mezunların İstihdamı

Mezunlar bu programdan sonra kamu kuruluşlarında, özel kuruluşlarda ve yüksek öğretim kurumlarında kariyer yapabilecekler.


Üst Derece Programlara Geçiş

Tezli yüksek lisans programından bir öğrenci doktora programına başvurabilmesi için ve ALES sınavından 55 puana ve YDS sınavından 65 puana sahip olması veya YÖK tarafından tanınan YÖK tarafından denk kabul edilen uluslararası sınav puanına sahip olması gerekmektedir. Uluslararası adaylar ALES sınavından muaf tutulabilir.


Ölçme ve Değerlendirme

Başarı Notu Katsayısı AA 4,00 BA 3,50 BB 3,00 CB 2,50 CC 2,00 FF 0,00 Lisansüstü öğreniminde, öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için, yarıyıl sonu başarı notunun en az CC olması gerekir. CC şartlı geçer yarıyıl sonu başarı notu olup, not yükseltmek için bu notların alındığı dersler eğitim öğretim süresi içinde tekrar edilebilir. Bir derse ait yarıyıl sonu notu FF olan öğrenci o dersten başarısız sayılır.


Eğitim Türü ve Dili

Örgün Eğitim, İngilizce


Adres ve İletişim Bilgileri

Kadir Has Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Cibali Mah. Kadir Has Cad.
Fatih / İSTANBUL 34083
+90 (212) 533 65 32
sgs@khas.edu.tr


Değerlendirme Anketleri

Ders ve Öğretim Elemanı Değerlendirme Anketi, Mezuniyet Anketi ve Memnuniyet Anketi


Uluslararası İşbirliği

Kadir Has Üniversitesi'nin Erasmus ve diğer uluslararası anlaşmaları kapsamındaki tüm üniversitelerle yapmış olduğu lisansüstü eğitim ve araştırma işbirlikleri bu program için geçerlidir.