Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı, Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 2018 yılında kurulmuştur. 2019 yılında üniversitemiz bütün lisansüstü faaliyetlerini Lisansüstü Eğitim Enstitüsü altında birleştirmiştir. Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı eğitim faaliyetlerine Lisansüstü Eğitim Enstitüsü altında devam ettirmektedir.
Bu programı başarı ile tamamlayanlar Siber Güvenlik alanında yüksek lisans derecesi kazanmaktadır (Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlikler Çerçevesi QF-EHEA: Düzey 2, Avrupa Yeterlilik Çerçevesi (EQF): Düzey-7)
Türk Vatandaşları için; Lisans diploması ve (2) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) 65 puan veya YÖK tarafından tanınan lisansüstü programlar için eşdeğer uluslararası sınav puanı gerekmektedir. Adaylar, lisans derece not ortalamaları ve yabancı dil sınavını içeren bileşik puanlarına dayanarak programlara erişim sağlarlar. Uluslararası Öğrenciler için; YÖK tarafından tanınan üniversitelerden alınan lisans diploması ve (2) en az 65 puan alınması gereken Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) veya YÖK tarafından tanınan lisansüstü programlar için eşdeğer uluslararası sınav puanlarından oluşan bileşik puanlarına dayanarak programlara erişim sağlarlar.
Üniversitemizde veya başka bir yükseköğretim kurumunda herhangi bir lisansüstü programında en az bir yarıyılını tamamlamış öğrenciler diğer lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Bu öğrencilerin en az bir dönem ders almaları zorunludur. Öğrencinin geçiş yapılmak istenen programın güncel başvuru şartlarını sağlaması gerekir. Üniversite içindeki geçişlerde öğrencilerin kayıtlı olduğu programa kabulde kullanılan sınav belgeleri geçiş yapmak istedikleri programa kayıt sırasında da geçerlilik tarihine bakılmaksızın kullanılabilir.
Bu derece, müfredatta yer alan alan ve seçmeli dersleri başarıyla tamamlayan ve bir Tezsiz Yüksek Lisans Projesi hazırlayarak, 90 AKTS kazanan ve en az 4.00 üzerinden 2.00 kümülatif not ortalaması olan öğrencilere verilir.
ABD’nin İş İstatistikleri Bürosu’nun projeksiyonlarına göre Siber güvenlik alanında işgücü ihtiyacı 2012-2022 yılları arasında 7 büyüme gösterecektir. IDC’nin Şubat 2018 tarihinde İstanbul’da geçekleştirilen Siber Güvenlik Zirvesi’nde bugün için dünya genelinde ihtiyaç duyulan siber güvenlik uzmanı sayısının 1,200,000 olduğu ifade edilmiştir. Siber güvenlik alanında yıllık uzman ihtiyacı bugün tüm bilgisayar ve elektrik-elektronik mühendisleri mezunlarının toplamından daha yüksektir. Bu ihtiyacın her gün katlanarak artacağı ise tüm uzmanların hem fikir olduğu bir konudur. Günümüz dünyasında ticaret çok büyük oranda elektronik ortamlara taşınmıştır (Amazon ve Alibaba örnekleri). Diğer yandan sosyal medya platformları (Facebook, Whatsapp, Twitter vs.) artık insanların vazgeçilmezi haline gelmeye başlamıştır. Devletin sunduğu hizmetlerin de gittikçe elektronik hale gelmesiyle beraber irili ufaklı her türlü kurum/kuruluş ve şirketin veri, bilgi güvenliği ve siber güvenlik uzmanlarına ihtiyaçları artmaktadır. Şehirlerin giderek elektronik hizmetler ile “akıllı” hale gelmesi, Nesnelerin İnterneti (IoT) alanında uygulamaların yaygınlaşması, ulusal kritik altyapılardaki endüstriyel kontrol sistemlerinin ve SCADA sistemlerinin yaygınlaşması, ulaşım ve haberleşmede dijitalleşmenin baş döndürücü hızla artışı sistemlerin saldırılara daha fazla maruz kalmasına sebep olmaktadır. Bu nedenlerle birlikte siber güvenlik uzmanlarına olan ihtiyacın her geçen gün daha da artacağı aşikardır.
Program Yeterlilikleri
Bilgiye dayalı olarak iş yapan her türlü kurum/kuruluş ve şirkette (Bankacılık, Telekom, lojistik, sağlık, yönetim, turizm vb.), medya kuruluşlarında, ajanslarda, sosyal medyaile ilgili kuruluşlarda, kısaca verinin bilgiye dönüştürülüp kullanıldığı her alan ve sektörde veri güvenliği, sistem güvenliği, sosyal medya güvenlik uzmanı, uygulama geliştirme uzmanı, siber güvenlik uzmanı ünvanı ile istidham edilebilirler.
Tezsiz yüksek lisans programından bir öğrenci doktora programına başvurabilmesi için lisans mezuniyet ortalamasının 4.00 üzerinden 3.00 olması ve ALES sınavından 80 puana sahip olması gerekmektedir. 6 Şubat 2013 tarihinden önce tezsiz yüksek lisans programlarına kayıtlı olan veya mezun olan öğrenciler doktora programlarına başvurabilir.
Başarı Notu Katsayısı AA 4,00 BA 3,50 BB 3,00 CB 2,50 CC 2,00 FF 0,00 Lisansüstü öğreniminde, öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için, yarıyıl sonu başarı notunun en az CC olması gerekir. CC şartlı geçer yarıyıl sonu başarı notu olup, not yükseltmek için bu notların alındığı dersler eğitim öğretim süresi içinde tekrar edilebilir. Bir derse ait yarıyıl sonu notu FF olan öğrenci o dersten başarısız sayılır.
Örgün eğitim, İngilizce
Kadir Has Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Cibali Mah. Kadir Has Cad. Fatih / İSTANBUL 34083 +90 (212) 533 65 32 sgs@khas.edu.tr
Ders ve Öğretim Elemanı Değerlendirme Anketi, Mezuniyet Anketi ve Memnuniyet Anketi
Üniversitemizin aldığı karar doğrultusunda bu programın öğrencileri değişim programlarına katılamamaktadır ve değişim programı kapsamında öğrenci alımına kapalıdır.