Program Hakkında Genel Bilgiler

Kuruluş Bilgisi

Film ve Drama Yüksek Lisans programı 2006 yılında Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde kurulmuştur. 2019 yılında üniversitemiz bütün lisansüstü faaliyetlerini Lisansüstü Eğitim Enstitüsü altında birleştirmiştir. Film ve Drama Yüksek Lisans programı eğitim faaliyetlerine Lisansüstü Eğitim Enstitüsü altında devam ettirmektedir.


Kazanılan Derece ve Düzeyi

Bu programı başarı ile tamamlayanlar Film ve Drama alanında yüksek lisans derecesi kazanmaktadır. (Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlikler Çerçevesi QF-EHEA: Düzey 2, Avrupa Yeterlilik Çerçevesi (EQF): Düzey-7)


Kabul ve Kayıt Koşulları

Türk vatandaşları için; Lisans Derecesi diploması, (2) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı (ALES) en az 55 puan veya YÖK tarafından tanınan yüksek lisans programları için denk kabul edilen uluslararası sınav puanı ve (3) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) en az 65 puan veya YÖK tarafından tanınan yüksek lisans programları için denk kabul edilen uluslararası sınav puanı. Adaylar, lisans diploma not ortalamaları, ALES ve yabancı dil sınavından oluşan kompozit puanlarına göre programlara erişim sağlarlar. Uluslararası öğrenciler için; YÖK tarafından tanınan üniversitelerden alınan Lisans Derecesi diploması ve (2) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) en az 65 puan veya YÖK tarafından tanınan yüksek lisans programları için denk kabul edilen uluslararası sınav puanı. Adaylar, lisans diploma not ortalamaları ve yabancı dil sınavından oluşan kompozit puanlarına göre programlara erişim sağlarlar.


Önceki Öğrenimin Tanınması

Üniversitemizde veya başka bir yükseköğretim kurumunda herhangi bir lisansüstü programında en az bir yarıyılını tamamlamış öğrenciler diğer lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Bu öğrencilerin en az bir dönem ders almaları zorunludur. Öğrencinin geçiş yapılmak istenen programın güncel başvuru şartlarını sağlaması gerekir. Üniversite içindeki geçişlerde öğrencilerin kayıtlı olduğu programa kabulde kullanılan sınav belgeleri geçiş yapmak istedikleri programa kayıt sırasında da geçerlilik tarihine bakılmaksızın kullanılabilir.


Mezuniyet Koşulları

Bu derece, müfredatta yer alan zorunlu ve seçmeli dersleri başarıyla tamamlayan ve bir tez hazırlayarak, 120 AKTS kazanan ve en az 4.00 üzerinden 2.50 kümülatif not ortalaması olan öğrencilere verilir.


Program Tanımı

Film ve Drama Yüksek Lisans Programı, Türk Sineması ve Tiyatrosunun kendine özgü niteliklerini, ihtiyaç ve beklentilerini dramaturji kavramı ekseninde, disiplinlerarası bir yaklaşımla, uygulamalı olarak, derinlemesine araştırmak üzere aşağıdaki alanlarda odaklanarak çalışacak nitelikli uzmanlar yetiştirmeyi amaçlar: Yönetmenlik: Daha once belli bir yönetmenlik deneyimi olup, araştırmalarını hem teknik hem de felsefi anlamda derinleştirmek isteyen; tiyatro/film alanlarında dramaturji çalışması yaparak uygulamaya yönelen ve özellikle Türkiyedeki üretimle ilgilenen kişilere yöneliktir. Oyunculuk: Başvuranların üniversitede oyunculuk bölümlerinden lisans diploması almış veya üniversite dışında üst düzeyde oyunculuk deneyimi kazanmış olmaları beklenmektedir. Kendi oyunculuk biçimleri üzerine araştırma yapmak ve belli soruların üzerine giderek kendi oyunculuk yöntemlerini bulmalarını teşvik etmek bu programın ana odak noktasını oluşturmaktadır. Dramatik Yazarlık: Daha önceki çalışmalarına bakarak seçilen ve belli bir yazarlık deneyimi olan öğrencilerin kuramsal ve uygulamaya yönelik araştırmalarını diğer katılımcılarla paylaşmaları beklenir. Program süresince kendi ilgi alanlarına yönelerek Türkiyenin kültürel, sosyal ve politik meseleleri üzerine düşünen metinler oluşturmaları istenir. Yapımcılık: Programdaki diğer katılımcılarla birlikte çalışarak, yapımcılık alanında kendi entellektüel ve uygulama kapasitelerini geliştirmeleri beklenir. Öğrenciler, almak zorunda oldukları kuram ve araştırma yöntemleri derslerine ek olarak, ilgi alanlarına göre Film ve Drama ya da diğer lisansüstü programlarda açılan derslerden seçme yapma imkanına sahiptir. Program Tezli ve Tezsiz seçenekleri sunmaktadır.

Program Yeterlilikleri

  • 1- 1- Tiyatro ve sinema kültürü, tarihi ve estetiği alanlarında, performans ve sinema araştırmaları, dramaturji ve uygulama yöntemleri konularında bilgi sahibi olmak, bu konularda eleştirel olarak tartışabilmek. 2- Dramatik yazarlık, yönetmenlik, oyunculuk ve yapımcılık alanlarından birinde odaklanarak uzmanlık derecesinde yöntemsel ve teknik bilgiye sahip olmak, derinlemesine araştırma yapabilmek. 3- Çağdaş tiyatro ve performans sanatları ile tiyatronun sinema ve diğer sanat disiplinleriyle etkileşimi konularında ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahip olmak, bu konuları eleştirel olarak tartışabilmek. 4- Türkiye sinemasının tarihi ve kuramı ile sinemanın tiyatro ve diğer sanatlarla etkileşimi konularında ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahip olmak, bu konuları eleştirel olarak tartışabilmek. 5- Dramaturjiyi eksene alan bir yaklaşımla, dramatik yazarlık, yönetmenlik, oyunculuk ya da yapımcılık alanlarından birinde odaklanarak ileri düzeyde araştırma olarak uygulama ve uygulama olarak araştırma becerisine sahip olmak. 6- Özgün tiyatro oyunu ve/veya film tasarlamak ve oyun ve/veya film çalışmak için tek başına, bağımsız olarak ve/veya grup içinde uyumlu, yaratıcı, etken ve üretken olarak çalışma becerilerine sahip olmak. 7- Tiyatro ve sinema ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilme ve elde edilen sonuçları, uluslararası bilimsel ve sektörel ölçütler çerçevesinde değerlendirebilmek. 8- Tiyatro ve sinema alanlarında ulusal ve uluslararası etik değerleri, gelişen eğilimleri, yenilikleri izlemek ve bunları üretimine yansıtabilmek. 9- Çalışmaları vasıtasıyla, geniş bir sosyal yelpazeden oluşan seyircisiyle, sektörel paydaşlarla, tiyatro veya sinema alanlarında uzman olan veya olmayan kişilerle ve uluslararası sanat ve bilim çevreleriyle ileri düzeyde etkin iletişim kurabilmek.
  • 2- bu alanın çevirisi henüz girilmemiş.
  • 3- bu alanın çevirisi henüz girilmemiş.
  • 4- bu alanın çevirisi henüz girilmemiş.
  • 5- bu alanın çevirisi henüz girilmemiş.
  • 6- bu alanın çevirisi henüz girilmemiş.
  • 7- bu alanın çevirisi henüz girilmemiş.
  • 8- bu alanın çevirisi henüz girilmemiş.
  • 9- bu alanın çevirisi henüz girilmemiş.

Mezunların İstihdamı

Mezunlar bu programdan sonra kamu kuruluşlarında, özel kuruluşlarda ve yüksek öğretim kurumlarında kariyer yapabilecekler.


Üst Derece Programlara Geçiş

Tezli yüksek lisans programından bir öğrenci doktora programına başvurabilmesi için ve ALES sınavından 55 puana ve YDS sınavından 65 puana sahip olması veya YÖK tarafından tanınan YÖK tarafından denk kabul edilen uluslararası sınav puanına sahip olması gerekmektedir. Uluslararası adaylar ALES sınavından muaf tutulabilir.


Ölçme ve Değerlendirme

Başarı Notu Katsayısı AA 4,00 BA 3,50 BB 3,00 CB 2,50 CC 2,00 FF 0,00 Lisansüstü öğreniminde, öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için, yarıyıl sonu başarı notunun en az CC olması gerekir. CC şartlı geçer yarıyıl sonu başarı notu olup, not yükseltmek için bu notların alındığı dersler eğitim öğretim süresi içinde tekrar edilebilir. Bir derse ait yarıyıl sonu notu FF olan öğrenci o dersten başarısız sayılır.


Eğitim Türü ve Dili

Örgün Eğitim, Türkçe


Adres ve İletişim Bilgileri

Kadir Has Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Cibali Mah. Kadir Has Cad. Fatih / İSTANBUL 34083 +90 (212) 533 65 32 sgs@khas.edu.tr


Değerlendirme Anketleri

Ders ve Öğretim Elemanı Değerlendirme Anketi, Mezuniyet Anketi ve Memnuniyet Anketi


Uluslararası İşbirliği

Kadir Has Üniversitesi'nin Erasmus ve diğer uluslararası anlaşmaları kapsamındaki tüm üniversitelerle yapmış olduğu lisansüstü eğitim ve araştırma işbirlikleri bu program için geçerlidir.