Program Hakkında Genel Bilgiler

Kuruluş Bilgisi

Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Lisans Programı, Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 2005 yılında eğitime başlamıştır. 2019 yılında üniversitemiz bütün lisansüstü faaliyetlerini Lisansüstü Eğitim Enstitüsü altında birleştirmiştir. Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Lisans programı eğitim faaliyetlerine Lisansüstü Eğitim Enstitüsü altında devam ettirmektedir.


Kazanılan Derece ve Düzeyi

Bu programı başarı ile tamamlayanlar Kültür Varlıklarını Koruma alanında yüksek lisans derecesi kazanmaktadır. (Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlikler Çerçevesi QF-EHEA: Düzey 2, Avrupa Yeterlilik Çerçevesi (EQF): Düzey-7)


Kabul ve Kayıt Koşulları

Türk vatandaşları için; Lisans Derecesi diploması, (2) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı (ALES) en az 55 puan veya YÖK tarafından tanınan yüksek lisans programları için denk kabul edilen uluslararası sınav puanı ve (3) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) en az 65 puan veya YÖK tarafından tanınan yüksek lisans programları için denk kabul edilen uluslararası sınav puanı. Adaylar, lisans diploma not ortalamaları, ALES ve yabancı dil sınavından oluşan kompozit puanlarına göre programlara erişim sağlarlar. Uluslararası öğrenciler için; YÖK tarafından tanınan üniversitelerden alınan Lisans Derecesi diploması ve (2) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) en az 65 puan veya YÖK tarafından tanınan yüksek lisans programları için denk kabul edilen uluslararası sınav puanı. Adaylar, lisans diploma not ortalamaları ve yabancı dil sınavından oluşan kompozit puanlarına göre programlara erişim sağlarlar.


Önceki Öğrenimin Tanınması

Üniversitemizde veya başka bir yükseköğretim kurumunda herhangi bir lisansüstü programında en az bir yarıyılını tamamlamış öğrenciler diğer lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Bu öğrencilerin en az bir dönem ders almaları zorunludur. Öğrencinin geçiş yapılmak istenen programın güncel başvuru şartlarını sağlaması gerekir. Üniversite içindeki geçişlerde öğrencilerin kayıtlı olduğu programa kabulde kullanılan sınav belgeleri geçiş yapmak istedikleri programa kayıt sırasında da geçerlilik tarihine bakılmaksızın kullanılabilir.


Mezuniyet Koşulları

Bu derece, müfredatta yer alan zorunlu ve seçmeli dersleri başarıyla tamamlayan ve bir tez hazırlayarak, 120 AKTS kazanan ve en az 4.00 üzerinden 2.50 kümülatif not ortalaması olan öğrencilere verilir.


Program Tanımı

Ülkemizde, prehistorik çağlardan günümüze uzanan yaklaşık 10.000 yıllık tarihsel geçmişi yansıtan bir kültürel miras yer almaktadır. Somut ve somut olmayan değerlerden oluşan bu mirasın korunması, günümüze ulaşan özgünlükleri ile gelecek kuşaklara aktarılması konusu, dünya ve ülkemiz kültürü adına, bir sorumluluk alanıdır. Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Lisans Programı, tarihsel değerlerin tanınmasını, araştırılmasını, koruma sorunlarının belirlenmesini, çözüm önerilerinin oluşturulmasını, kısaca koruma kültürünün geliştirilmesini amaçlamaktadır. Program, korumanın çok disiplinli yapısını dikkate alarak, çeşitli bilim dallarından öğrenci kabul edecek biçimde planlanmıştır. Katılımcılara, kapsamlı bir seçme ders paketi sunulmakta; proje, uygulama, gezi, söyleşi, konferans, seminer gibi etkinliklerle eğitim zenginleştirilmektedir.

Program Yeterlilikleri

  • 1- Mimari koruma/koruma kültürünün tarihsel evrimi, koruma kuramları, evrensel koruma ilkeleri, koruma etiği konusunda ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahip olmak, bu konuları eleştirel olarak tartışabilmek.
  • 2- Belli bir döneme ait yapı/yapı kalıntıları ya da yerleşmeler hakkında tarihsel, mimari arkeolojik veriler ile malzeme ve yapım teknolojileri konularında karşılaştırma yapabilecek ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahip olmak.
  • 3- Tarihi yapıların ve çevrelerin sosyal, ekonomik, kültürel, fiziki değişim ve dönüşümleri; Tahrip ve bozulma nedenleri; Geleneksel ve modern koruma yöntemleri konularında ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahip olmak, bu konuları eleştirel olarak tartışabilmek.
  • 4- Kültürel mirasın korunmasında ulusal ve uluslararası, yasal ve örgütsel düzenlemeler konularında ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahip olmak, bu konuları eleştirel olarak tartışabilmek.
  • 5- Korumanın ilişkili olduğu diğer disiplinlerle arasındaki ara yüzlerde oluşan bilginin, kaynaklarının ve bilgi üretim süreçlerinin sınanmasına ilişkin eleştirel farkındalığa sahip olmak, öğrenme gereksinimini yönlendirebilmek.
  • 6- İstanbul'un kentsel değişim ve dönüşümü, koruma sorunları konusunda ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahip olmak.
  • 7- Tarihsel yapı ve çevrelerde bilimsel ve teknik araştırma, belgeleme yapabilme, elde edilen veriyi çeşitli temsil araçları ile sunabilme, ulusal/uluslararası, akademik ya da uygulama ortamlarında yazılı ya da sözlü iletişim kurabilme becerisine, yetkinliğine sahip olmak.
  • 8- Korumanın, uzmanlık gerektiren sorunlarını farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek bilimsel araştırma yöntemleri ile analiz edebilme, çözüm getirebilme becerisine sahip olmak, projelendirmek, evrensel koruma ilkeleri çerçevesinde hazırlayabilecek yetkinliğe sahip olabilmek.
  • 9- Tek yapı ve tarihi çevre koruma proje ve uygulamalarını bir ekip içinde ya da bağımsız olarak yürütebilme becerisine sahip olmak.
  • 10- Tarihi yapı ve çevre koruma projelerinin gerektirdiği stratejik kararları alabilme ve etik değerlerin ve toplumsal sorumluluğunun bilincinde olarak, özgün çözümler üretebilme yetkinliğine sahip olmak.

Mezunların İstihdamı

Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Lisans programı mezunları kültür varlıkları ve korunması konusunda kuramsal ya da uygulama çalışmaları yürüten resmi veya özel kurum ve kuruluşlarda çalışabilmektedirler.


Üst Derece Programlara Geçiş

Tezli yüksek lisans programından bir öğrenci doktora programına başvurabilmesi için ve ALES sınavından 55 puana ve YDS sınavından 65 puana sahip olması veya YÖK tarafından tanınan YÖK tarafından denk kabul edilen uluslararası sınav puanına sahip olması gerekmektedir. Uluslararası adaylar ALES sınavından muaf tutulabilir.


Ölçme ve Değerlendirme

Başarı Notu Katsayısı AA 4,00 BA 3,50 BB 3,00 CB 2,50 CC 2,00 FF 0,00 Lisansüstü öğreniminde, öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için, yarıyıl sonu başarı notunun en az CC olması gerekir. CC şartlı geçer yarıyıl sonu başarı notu olup, not yükseltmek için bu notların alındığı dersler eğitim öğretim süresi içinde tekrar edilebilir. Bir derse ait yarıyıl sonu notu FF olan öğrenci o dersten başarısız sayılır.


Eğitim Türü ve Dili

Örgün Eğitim, Türkçe


Adres ve İletişim Bilgileri

Kadir Has Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Cibali Mah. Kadir Has Cad.
Fatih / İSTANBUL 34083
+90 (212) 533 65 32
sgs@khas.edu.tr


Değerlendirme Anketleri

Ders ve Öğretim Elemanı Değerlendirme Anketi, Mezuniyet Anketi ve Memnuniyet Anketi


Uluslararası İşbirliği

Kadir Has Üniversitesi'nin Erasmus ve diğer uluslararası anlaşmaları kapsamındaki tüm üniversitelerle yapmış olduğu lisansüstü eğitim ve araştırma işbirlikleri bu program için geçerlidir.