Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Lisans (Tezli ve Tezsiz) Programı, Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 2005 yılında kurulmuş olan Kültür Varlıklarını Koruma Anabilim Dalı’nda yer almaktadır. Program, 2005-2006 Öğretim Yılı Güz Yarıyılı’nda eğitime başlamıştır. Programın Önceki Yürütücüleri: Prof.Dr. Neslihan Sönmez (2005-2007)
Bu programı başarı ile tamamlayanlar Kültür Varlıklarını Koruma alanında Yüksek Lisans derecesi (7.Düzey) kazanmaktadır.
Kabul ve Kayıt Koşullarının detayları için Bkz: KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ, KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARA BAŞVURU VE KAYIT YÖNERGESİ (https://www.khas.edu.tr/tr/hakkimizda/mevzuat)
Üniversitedeki bir Enstitü anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenciler, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Yatay geçiş yoluyla kabul edilme koşulları Senato tarafından belirlenir. Bu öğrencilerin geldiği lisansüstü programdan en az 6 kredi saatlik ders almış olması ve genel not ortalamasının en az 2.50/4.00 olması gerekir. Bu öğrencilerin almış oldukları derslerden hangilerinin Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Lisans Programı’na sayılacağı Kültür Varlıklarını Koruma Anabilim Dalı'nın önerisi ve Fen Bilimleri Enstitüsü Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir. Öğrencilerin aynı alanda özel öğrencilik dönemlerinden aldığı derslerden hangilerinin Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Lisans Programı’na sayılacağı Kültür Varlıklarını Koruma Anabilim Dalı'nın önerisi ve Fen Bilimleri Enstitüsü Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir.
Kültür Varlıklarını Koruma “Tezli” Yüksek Lisans derecesi için adayların, en az 24 KHAS Kredisi olan 8 ders, KK 607 Seminer ve KK 609 Yüksek Lisans Bitirme Tezi almaları; Tüm derslerden en az CC notu ile başarılı olmaları; Ağırlıklı Genel Not ortalamasının en az 2.5/4.00 olması; Eğitim süresince Min. 120 AKTS almaları gerekmektedir. Kültür Varlıklarını Koruma “Tezsiz” Yüksek Lisans derecesi için adayların, en az 30 KHAS Kredisi olan 10 ders, KK 617 Bitirme Projesi almaları; Tüm derslerden en az CC notu ile başarılı olmaları; Ağırlıklı Genel Not ortalamasının en az 2.5/4.00 olması; Eğitim süresince 90 AKTS almaları gerekmektedir. Mezuniyet koşulları için Kadir Has Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği geçerlidir.
Ülkemizde, prehistorik çağlardan günümüze uzanan yaklaşık 10.000 yıllık tarihsel geçmişi yansıtan bir kültürel miras yer almaktadır. Somut ve somut olmayan değerlerden oluşan bu mirasın korunması, günümüze ulaşan özgünlükleri ile gelecek kuşaklara aktarılması konusu, dünya ve ülkemiz kültürü adına, bir sorumluluk alanıdır. Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Lisans Programı, tarihsel değerlerin tanınmasını, araştırılmasını, koruma sorunlarının belirlenmesini, çözüm önerilerinin oluşturulmasını, kısaca koruma kültürünün geliştirilmesini amaçlamaktadır. Program, korumanın çok disiplinli yapısını dikkate alarak, çeşitli bilim dallarından öğrenci kabul edecek biçimde planlanmıştır. Katılımcılara, kapsamlı bir seçme ders paketi sunulmakta; proje, uygulama, gezi, söyleşi, konferans, seminer gibi etkinliklerle eğitim zenginleştirilmektedir.
Program Yeterlilikleri
Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Lisans programı mezunları kültür varlıkları ve korunması konusunda kuramsal ya da uygulama çalışmaları yürüten resmi veya özel kurum ve kuruluşlarda çalışabilmektedirler.
“Tezli Yüksek Lisans Derecesi” ile mezun olanlar bir çok anabilim dalına doktora başvuru hakkı kazanmaktadır.
Bkz.: Lisansüstü Öğretim Yönetmeliği
Örgün Eğitim, Türkçe
Kadir Has Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Cibali Mah. Kadir Has Cad.
Fatih / İSTANBUL 34083
+90 (212) 533 65 32
sgs@khas.edu.tr
Ders ve Öğretim Elemanı Değerlendirme Anketi Mezuniyet Anketi Memnuniyet Anketi
Islamic Urban Heritage Yaz Okulu 27 Haziran-29 Temmuz 2011, IRCICA AB Projeleri (Avrupa Birliği Kültür Program)ı : Cultural Rupestrian Heritage in the Circum Mediterranean Area: Common Identity - New Perspective (CHRIMA-CINP) ERASMUS: Metropolia Universitesi Finlandiya ve Bari Politeknik