Program Hakkında Genel Bilgiler

Kuruluş Bilgisi

Tasarım Yüksek Lisans Programı, Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde 2009 yılında kurulmuştur. 2019 yılında üniversitemiz bütün lisansüstü faaliyetlerini Lisansüstü Eğitim Enstitüsü altında birleştirmiştir. Tasarım Yüksek Lisans Programı eğitim faaliyetlerine Lisansüstü Eğitim Enstitüsü altında devam ettirmektedir.


Kazanılan Derece ve Düzeyi

Bu programı başarı ile tamamlayanlar Tasarım alanında yüksek lisans derecesi kazanmaktadır. (Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlikler Çerçevesi QF-EHEA: Düzey 2, Avrupa Yeterlilik Çerçevesi (EQF): Düzey-7)


Kabul ve Kayıt Koşulları

Türk vatandaşları için; Lisans Derecesi diploması, (2) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı (ALES) en az 55 puan veya YÖK tarafından tanınan yüksek lisans programları için denk kabul edilen uluslararası sınav puanı ve (3) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) en az 65 puan veya YÖK tarafından tanınan yüksek lisans programları için denk kabul edilen uluslararası sınav puanı. Adaylar, lisans diploma not ortalamaları, ALES ve yabancı dil sınavından oluşan kompozit puanlarına göre programlara erişim sağlarlar. Uluslararası öğrenciler için; YÖK tarafından tanınan üniversitelerden alınan Lisans Derecesi diploması ve (2) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) en az 65 puan veya YÖK tarafından tanınan yüksek lisans programları için denk kabul edilen uluslararası sınav puanı. Adaylar, lisans diploma not ortalamaları ve yabancı dil sınavından oluşan kompozit puanlarına göre programlara erişim sağlarlar.


Önceki Öğrenimin Tanınması

Üniversitemizde veya başka bir yükseköğretim kurumunda herhangi bir lisansüstü programında en az bir yarıyılını tamamlamış öğrenciler diğer lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Bu öğrencilerin en az bir dönem ders almaları zorunludur. Öğrencinin geçiş yapılmak istenen programın güncel başvuru şartlarını sağlaması gerekir. Üniversite içindeki geçişlerde öğrencilerin kayıtlı olduğu programa kabulde kullanılan sınav belgeleri geçiş yapmak istedikleri programa kayıt sırasında da geçerlilik tarihine bakılmaksızın kullanılabilir.


Mezuniyet Koşulları

Bu derece, müfredatta yer alan zorunlu ve seçmeli dersleri başarıyla tamamlayan ve bir tez hazırlayarak, 120 AKTS kazanan ve en az 4.00 üzerinden 2.50 kümülatif not ortalaması olan öğrencilere verilir.


Program Tanımı

Günümüzde hızla değişen toplumsal ve teknolojik koşullar tasarımcıya yeni sorumluluklar yüklemiştir. Tasarımcı yalnızca içinde bulunduğu dünyayı ve insanı doğru kavrayıp onların ihtiyaçlarını tasarlamakla kalmayan aynı zamanda olası dünyalar için yeni hayallerin yolunu açan, yenilikçi, meraklı bir araştırmacıdır. Tasarım Yüksek Lisans programı, tasarımın analitik ve yaratıcı bir düşünme biçimi olduğu gerçeğinden yola çıkarak, sanat pratik ve uygulamalarının dahil olduğu geniş bir uygulama ve araştırma çeşitliliği sunmaktadır. Öğrencilere sosyal, toplumsal, ekolojik, teknolojik, kültürel sorunları farklı bağlamlar içinde değerlendirme olanağı sunarken, öğrenciyi karmaşık sosyal konuları ele almaya cesaretlendirmeyi de hedefler. Program bu çerçevede sorunları ve ihtiyaçları sorunsallaştırabilen, problemleri tanımlamayarak çözüm önerilerini eleştirel, deneysel, katılımcı, yaratıcı ve özgün yöntemlerle araştırma ve uygulama alanlarına yeni yaklaşımlarla aktarabilen tasarımcılar yetiştirmeyi hedeflemektedir. Tasarım Yüksek Lisans Programı disiplinler-arası olmanın ötesinde, disiplinler arası çapraz etkileşimlere olanak tanıyan bir içerik ve üretim alanı sunar. Öğrenciler bireysel araştırma ve uygulama programlarını oluşturabilecekleri geniş bir atölye ve seçmeli ders önerisi sağlamaktadır.

Program Yeterlilikleri

  • 1- Sanat ve tasarım alanlarında akademik çalışmalara yön veren kuram ve paradigmalara dair bilgileri uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
  • 2- Sanat ve tasarım alanlarında tarihsel ve güncel bağlamda gerçekleşen disiplinler arası etkileşimleri kavrar, yeni etkileşim olanaklarını araştırır; bu etkileşimin sunduğu farklı bilgi ve verileri yorumlayarak alanda sahip olduğu bilgi birikimi ile bütünleştirir ve yeni bilgi üretmekte kullanır.
  • 3- Sanat ve tasarım alanlarında uzmanlık gerektiren akademik bir çalışmayı belirli bir araştırma yöntemini kullanarak bağımsız olarak yürütür,bulgularını veya geliştirdiği projeyi sanat ve tasarım alanlarının ilgili paydaşlarına sunar ve onlarla akademik çerçevede tartışır.
  • 4- Sanat ve tasarım alanlarında üretilmiş uzmanlık düzeyinde akademik çalışmaları ve araştırmaları yorumlayabilir, karşılaştırmalı olarak analiz edebilir ve eleştirel süzgeçten geçirerek değerlendirebilir.
  • 5- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi’nde kullanarak sanat ve tasarım alanlarıyla ilgili ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder, sözlü ve yazılı olarak ifade eder.
  • 6- Bilişim ve iletişim teknolojilerini sanat ve tasarım alanlarının akademik uzmanlık bağlamında gerektirdiği düzeyde kullanır.
  • 7- Toplumsal ilişkileri, kimlikleri, normları ve etik konularını sanat ve tasarım açısından sorunsallaştırır, eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir ve gerekli durumlarda dönüşüm için stratejiler geliştirir.
  • 8- Sanat ve tasarım disiplinlerinin etkinlik gösterdiği alanlarda bireylerin yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve sağlanan çıktıları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
  • 9- Kişisel vizyonu ve akademik gelişim hedefleri doğrultusunda, sanat ve tasarım alanlarında ihtiyacı olan öğrenme sürecini yönlendirir, kaynakları tespit eder ve bağımsız olarak sürdürülebilir bir öğrenme pratiği geliştirir.

Mezunların İstihdamı

Mezunlar akademik kariyerlerine devam edebilir, lisans mezuniyet alanları ile Tasarım Yüksek Lisans Programında edindikleri formasyonun bir araya gelmesi ile geliştirdikleri beceriler doğrultusunda özel ve kamu sektöründe çalışma imkanı bulurlar.


Üst Derece Programlara Geçiş

Tezli yüksek lisans programından bir öğrenci doktora programına başvurabilmesi için ve ALES sınavından 55 puana ve YDS sınavından 65 puana sahip olması veya YÖK tarafından tanınan YÖK tarafından denk kabul edilen uluslararası sınav puanına sahip olması gerekmektedir. Uluslararası adaylar ALES sınavından muaf tutulabilir.


Ölçme ve Değerlendirme

Başarı Notu Katsayısı AA 4,00 BA 3,50 BB 3,00 CB 2,50 CC 2,00 FF 0,00 Lisansüstü öğreniminde, öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için, yarıyıl sonu başarı notunun en az CC olması gerekir. CC şartlı geçer yarıyıl sonu başarı notu olup, not yükseltmek için bu notların alındığı dersler eğitim öğretim süresi içinde tekrar edilebilir. Bir derse ait yarıyıl sonu notu FF olan öğrenci o dersten başarısız sayılır.


Eğitim Türü ve Dili

Örgün Eğitim, İngilizce


Adres ve İletişim Bilgileri

Kadir Has Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Cibali Mah. Kadir Has Cad. Fatih / İSTANBUL 34083 +90 (212) 533 65 32 sgs@khas.edu.tr


Değerlendirme Anketleri

Ders ve Öğretim Elemanı Değerlendirme Anketi, Mezuniyet Anketi ve Memnuniyet Anketi


Uluslararası İşbirliği

Kadir Has Üniversitesi'nin Erasmus ve diğer uluslararası anlaşmaları kapsamındaki tüm üniversitelerle yapmış olduğu lisansüstü eğitim ve araştırma işbirlikleri bu program için geçerlidir.