Program Hakkında Genel Bilgiler

Kuruluş Bilgisi

Ekonomi Doktora Programı, Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde 2009 yılında kurulmuş, ilk öğrencilerini 2009 yılında kabul etmiştir. 2019 yılında üniversitemiz bütün lisansüstü faaliyetlerini Lisansüstü Eğitim Enstitüsü altında birleştirmiştir. Ekonomi Doktora programı eğitim faaliyetlerine Lisansüstü Eğitim Enstitüsü altında devam ettirmektedir.


Kazanılan Derece ve Düzeyi

Bu programı başarı ile tamamlayanlar Ekonomi alanında doktora derecesi kazanmaktadır. Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlikler Çerçevesi QF-EHEA: Düzey 3, Avrupa Yeterlilik Çerçevesi (EQF): Düzey-8.


Kabul ve Kayıt Koşulları

Türk vatandaşları için; Yüksek Lisans Derecesi tezi olan diploma, (2) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı (ALES) sınavından en az 55 puan veya YÖK tarafından tanınan lisansüstü programlar için eşdeğer uluslararası sınav (3) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) 65 puan veya YÖK tarafından tanınan lisansüstü programlar için eşdeğer uluslararası sınav puanı gerekmektedir. Adaylar, yüksek lisans derece not ortalamaları, ALES ve yabancı dil sınavını içeren bileşik puanlarına dayanarak programlara erişim sağlarlar. Lisans derecesi ile Doktora için; Lisans Diploması, (2) 4.00 üzerinden en az 3.00 GPA'dan minimum puan, (3) ALES sınanvında 80 puan veya YÖK tarafından tanınan lisansüstü programlar için eşdeğer uluslararası sınavdan eşdeğer puanı alınması gerekmektedir ve (4) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) 65 puan veya YÖK tarafından tanınan lisansüstü programlar için eşdeğer uluslararası sınav puanı almaları gerekmektedir. Adaylar, lisans derece not ortalamaları, ALES ve yabancı dil sınavını içeren bileşik puanlarına dayanarak programlara erişim sağlarlar. Uluslararası öğrenciler için; Yüksek Lisans Derecesi tezi olan diploma, YÖK tarafından tanınan üniversitelerden alınan (2) en az 65 puan alınması gereken Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) veya YÖK tarafından tanınan lisansüstü programlar için eşdeğer uluslararası sınav puanlarından oluşan bileşik puanlarına dayanarak programlara erişim sağlarlar. Lisans derecesi ile Doktora için; YÖK tarafından tanınan üniversitelerden alınan lisans diploması, (2) 4.00 üzerinden en az 3.00 GPA'dan minimum puanlar, (3) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) 65 pıuan veya YÖK tarafından tanınan lisansüstü programlar için eşdeğer uluslararası sınav puanı gerekmektedir. Adaylar, lisans derece not ortalamaları ve yabancı dil sınavını içeren bileşik puanlarına dayanarak programlara erişim sağlarlar.


Önceki Öğrenimin Tanınması

Üniversitemizde veya başka bir yükseköğretim kurumunda herhangi bir lisansüstü programında en az bir yarıyılını tamamlamış öğrenciler diğer lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Bu öğrencilerin en az bir dönem ders almaları zorunludur. Öğrencinin geçiş yapılmak istenen programın güncel başvuru şartlarını sağlaması gerekir. Üniversite içindeki geçişlerde öğrencilerin kayıtlı olduğu programa kabulde kullanılan sınav belgeleri geçiş yapmak istedikleri programa kayıt sırasında da geçerlilik tarihine bakılmaksızın kullanılabilir.


Mezuniyet Koşulları

Bu derece, müfredatta yer alan alan ve seçmeli dersleri başarıyla tamamlayan, Doktora Yeterlik Sınavı'nı geçen, ve bir Doktora Tezi hazırlayarak, doktora için 240 AKTS veya lisans derecesi ile doktora için 300 AKTS kazanan ve en az 4.00 üzerinden 3.00 kümülatif not ortalaması olan öğrencilere verilir. Ekonomik teorileri, ekonomik kavramları ve yaygın olarak kullanılan ekonomik modelleri anlama ve ileri düzeyde ekonomik analiz yapma yeteneği. Çeşitli metodolojik yaklaşımları anlama, matematiksel ve istatistiksel araçları kullanma ve veritabanlarını kullanma yeteneği kazanma. Ekonomi bilgisini kullanarak ekonomik açıdan sosyal konuları değerlendirme yeteneği. Politik ekonomi ve kalkınma ekonomisi alanlarında uzmanlaşma. Ekonomi bilgisini kullanarak çeşitli ekonomik konular hakkında bağımsız araştırma ve projeler yapabilme yeteneği. Ekonomi bilgisi veya başka bir bilim alanı hakkındaki bilgiyi kullanarak yeni bir teorik ve metodolojik yenilik getirme yeteneği ile ekonomiye katkıda bulunma. Var olan teorileri ve yöntemleri kullanarak orijinal bir araştırma sorusuna cevap arama yeteneği kazanma. İş hayatında etkinliği artırma ve ekonomi bilgisi kullanarak problemleri çözme yeteneği kazanma. Ekonomik analizde kullanılan çeşitli yazılımları öğrenme ve kullanma. Uluslararası yayınları takip etme, İngilizce olarak araştırma yapma ve saygın hakemli dergilerde yayınlama yeteneği ile akademik toplantılarda sunma yeteneği kazanma, etik kuralları ihlal etmeden.


Program Tanımı

Ekonomi Doktora programının hedefi öğrencileri yüksek, uluslararası standartlarda bağımsız araştırma yapabilecek şekilde yetiştirmektir. Programda, temel ekonomi teorileri ve istatistiksel yöntemler ile çeşitli alanlardaki uygulamalar sunulmaktadır. Öğrenciler, almak zorunda oldukları kuram ve araştırma yöntemleri derslerine ek olarak, ilgi alanlarına göre Ekonomi Doktora Programında ve diğer programlarda açılan derslerden seçme yapma imkanına sahiptir.

Program Yeterlilikleri

  • 1- Ekonomik teorileri, ekonomi bilimi ile ilgili kavramları ve genel kabul görmüş ekonomik modelleri kavrar, ileri seviyede iktisadi analiz yapabilir.
  • 2- Ekonomik bilgisini kullanarak toplumsal sorunları iktisadi bakış açısıyla değerlendirir. Politik ekonomi ve kalkınma ekonomisi alanlarında uzmanlık kazanır.
  • 3- Ekonomideki çeşitli metodolojik yaklaşımları kavrar, matematiksel ve istatistiksel araçları kullanabilir, veritabanlarını kullanma yeteneği kazanır.
  • 4- Ekonomi alanında uluslararası yayınları takip eder ve alanında İngilizce araştırma yapabilir, etik kurallarına bağlı kalarak saygın hakemli dergilerde yayınlayabilir, akademik toplantılarda tebliğ edebilir.
  • 5- Ekonomi bilgisini kullanarak çeşitli iktisadi konularla ilgili bağımsız çalışmalar ve projeler yürütebilir.
  • 6- Ekonomi veya farklı bir bilim dalından yararlanarak iktisat bilimine teorik ve metodolojik bir yenilik getirerek katkıda bulunur.
  • 7- Mevcut teorileri ve metotları kullanarak orijinal bir araştırma sorusunun cevabını araştırır.
  • 8- Ekonomi bilgisini kullanarak iş yaşamında problem çözme ve etkinliği artırma yetkinliği kazanır.
  • 9- Ekonomik analiz için çeşitli yazılımları öğrenir ve kullanır.

Mezunların İstihdamı

Programdan mezun olan öğrenciler kamu kuruluşlarında, özel kuruluşlarda ve yükseköğrenim kurumlarında çalışabilirler.


Üst Derece Programlara Geçiş

Bu program Türkiye Ulusal Yeterlilikler Çerçevesi'nin en üst düzeyinde yer aldığı için üst derece programla geçiş olası değildir.


Ölçme ve Değerlendirme

Başarı Notu Katsayısı AA 4,00 BA 3,50 BB 3,00 CB 2,50 CC 2,00 FF 0,00 Lisansüstü öğreniminde, öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için, yarıyıl sonu başarı notunun en az CC olması gerekir. CC şartlı geçer yarıyıl sonu başarı notu olup, not yükseltmek için bu notların alındığı dersler eğitim öğretim süresi içinde tekrar edilebilir. Bir derse ait yarıyıl sonu notu FF olan öğrenci o dersten başarısız sayılır.


Eğitim Türü ve Dili

Örgün Eğitim, İngilizce


Adres ve İletişim Bilgileri

Kadir Has Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Cibali Mah. Kadir Has Cad.
Fatih / İSTANBUL 34083
+90 (212) 533 65 32
[email protected]


Değerlendirme Anketleri

Ders ve Öğretim Elemanı Değerlendirme Anketi, Mezuniyet Anketi ve Memnuniyet Anketi


Uluslararası İşbirliği

Kadir Has Üniversitesi'nin Erasmus ve diğer uluslararası anlaşmaları kapsamındaki tüm üniversitelerle yapmış olduğu lisansüstü eğitim ve araştırma işbirlikleri bu program için geçerlidir.