Elekronik Mühendisliği Doktora Programı, Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 2005 yılında eğitime başlamıştır. 2019 yılında üniversitemiz bütün lisansüstü faaliyetlerini Lisansüstü Eğitim Enstitüsü altında birleştirmiştir. Elekronik Mühendisliği Doktora programı eğitim faaliyetlerine Lisansüstü Eğitim Enstitüsü altında devam ettirmektedir.
Bu programı başarı ile tamamlayanlar Elektronik Mühendisliği alanında doktora derecesi kazanmaktadır. Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlikler Çerçevesi QF-EHEA: Düzey 3, Avrupa Yeterlilik Çerçevesi (EQF): Düzey-8.
Türk vatandaşları için; Yüksek Lisans Derecesi tezi olan diploma, (2) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı (ALES) sınavından en az 55 puan veya YÖK tarafından tanınan lisansüstü programlar için eşdeğer uluslararası sınav (3) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) 65 puan veya YÖK tarafından tanınan lisansüstü programlar için eşdeğer uluslararası sınav puanı gerekmektedir. Adaylar, yüksek lisans derece not ortalamaları, ALES ve yabancı dil sınavını içeren bileşik puanlarına dayanarak programlara erişim sağlarlar. Lisans derecesi ile Doktora için; Lisans Diploması, (2) 4.00 üzerinden en az 3.00 GPA'dan minimum puan, (3) ALES sınanvında 80 puan veya YÖK tarafından tanınan lisansüstü programlar için eşdeğer uluslararası sınavdan eşdeğer puanı alınması gerekmektedir ve (4) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) 65 puan veya YÖK tarafından tanınan lisansüstü programlar için eşdeğer uluslararası sınav puanı almaları gerekmektedir. Adaylar, lisans derece not ortalamaları, ALES ve yabancı dil sınavını içeren bileşik puanlarına dayanarak programlara erişim sağlarlar. Uluslararası öğrenciler için; Yüksek Lisans Derecesi tezi olan diploma, YÖK tarafından tanınan üniversitelerden alınan (2) en az 65 puan alınması gereken Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) veya YÖK tarafından tanınan lisansüstü programlar için eşdeğer uluslararası sınav puanlarından oluşan bileşik puanlarına dayanarak programlara erişim sağlarlar. Lisans derecesi ile Doktora için; YÖK tarafından tanınan üniversitelerden alınan lisans diploması, (2) 4.00 üzerinden en az 3.00 GPA'dan minimum puanlar, (3) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) 65 pıuan veya YÖK tarafından tanınan lisansüstü programlar için eşdeğer uluslararası sınav puanı gerekmektedir. Adaylar, lisans derece not ortalamaları ve yabancı dil sınavını içeren bileşik puanlarına dayanarak programlara erişim sağlarlar.
Üniversitemizde veya başka bir yükseköğretim kurumunda herhangi bir lisansüstü programında en az bir yarıyılını tamamlamış öğrenciler diğer lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Bu öğrencilerin en az bir dönem ders almaları zorunludur. Öğrencinin geçiş yapılmak istenen programın güncel başvuru şartlarını sağlaması gerekir. Üniversite içindeki geçişlerde öğrencilerin kayıtlı olduğu programa kabulde kullanılan sınav belgeleri geçiş yapmak istedikleri programa kayıt sırasında da geçerlilik tarihine bakılmaksızın kullanılabilir.
Bu derece, müfredatta yer alan alan ve seçmeli dersleri başarıyla tamamlayan, Doktora Yeterlik Sınavı'nı geçen, ve bir Doktora Tezi hazırlayarak, doktora için 240 AKTS veya lisans derecesi ile doktora için 300 AKTS kazanan ve en az 4.00 üzerinden 3.00 kümülatif not ortalaması olan öğrencilere verilir. Elektronik Mühendisliği alanında ve özellikle Telekomünikasyon dalında, mevcut ve ileri düzey bilgiyi orijinal düşünme ve/veya araştırma yoluyla derinleştirip geliştirme ve alanında orijinal tanımlara ulaşma düzeyinde olan lisansüstü niteliklere dayanmaktadır. Elektronik mühendisliğinde uygulanan tüm türlerdeki telekomünikasyon sistemleri ve ilgili teknikler ve yöntemler konusunda kapsamlı bilgiye ve kısıtlamalara sahip olma. Elektronik ve Telekomünikasyon Mühendisliği alanında yenilik getirme, benzersiz yeni bir fikir, yöntem, tasarım ve/veya bir uygulama geliştirme veya belirli bir konuyu araştırma. Elektronik ve Telekomünikasyon Mühendisliği alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirme ve kullanma becerisi kazanma. Elektronik ve Telekomünikasyon alanında bilimsel makaleler hazırlama ve ulusal ve/veya uluslararası hakemli dergilerde yayınlama. Orijinal ve disiplinler arası problemlerin çözümünü gerektiren ortamlarda liderlik düzeyinde olma. Yaratıcı ve eleştirel düşünme, problem çözme ve karar verme gibi yüksek düzeyli zihinsel süreçleri kullanarak yeni fikirler ve yöntemler geliştirme. Alanla ilgili konularda uzmanlarla etkili iletişim kurma ve görüşlerini savunma yeteneği. Avrupa Dil Portföyü'nde C1 seviyesinde İngilizce kullanarak yazılı, sözlü veya görsel olarak ileri düzeyde iletişim kurma yeteneği. Elektronik ve Telekomünikasyon Mühendisliği ile ilgili sosyal, bilimsel, kültürel ve etik konularda çözüme katkıda bulunma yeteneği.
Program, Telekomünikasyon, Kablosuz ve Mobil Haberleşme sistemleri, Mikrodalga Mühendisliği, İleri Sinyal İşleme teknikleri ve Haberleşme Sistem tasarımına Uygulaması, Kontrol gibi alacağı dersler ve yapacakları bir Doktora Tez çalışması ile bu konularda uzmanlaşmalarını sağlar; kuramsal ve uygulamalı özgün araştırma ve geliştirme yapmak ve elde ettikleri sonuçları ulusal ve uluslarası platformlarda sunabilmek ve yayınlma becerisi kazandırır; bilgiye erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneği kazandırır. Ayrıca tamamlayacakları Doktora tezlerinin de içerdiği özgün ve yenilikçi teknikler, yöntemler ve tasarımlar Ülkemizin dışa bağımlılığının azalmasına büyük katkılar sağlar.
Program Yeterlilikleri
Elektronik Doktora programı mezunları kendi uzmanlık konularıyla ilgili akademik bir kariyer seçebilirler. Bunun dışında konusunda kuramsal ya da uygulama çalışmaları yürüten Telekomünikasyon Sistemleri sektöründe, TV ve Radyo kuruluşlarında, Internet Hizmetleri ile ilgili kuruluşlarda Bankacılık Sektöründe, Bilgisayar Şirketlerinde, Türlü şirketlerin üretim ve/veya pazarlama birimlerinde iş bulabilir.
Bu program Türkiye Ulusal Yeterlilikler Çerçevesi'nin en üst düzeyinde yer aldığı için üst derece programla geçiş olası değildir.
Başarı Notu Katsayısı AA 4,00 BA 3,50 BB 3,00 CB 2,50 CC 2,00 FF 0,00 Lisansüstü öğreniminde, öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için, yarıyıl sonu başarı notunun en az CC olması gerekir. CC şartlı geçer yarıyıl sonu başarı notu olup, not yükseltmek için bu notların alındığı dersler eğitim öğretim süresi içinde tekrar edilebilir. Bir derse ait yarıyıl sonu notu FF olan öğrenci o dersten başarısız sayılır.
Örgün Eğitim, İngilizce
Kadir Has Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Cibali Mah. Kadir Has Cad.
Fatih / İSTANBUL 34083
+90 (212) 533 65 32
sgs@khas.edu.tr
Ders ve Öğretim Elemanı Değerlendirme Anketi, Mezuniyet Anketi ve Memnuniyet Anketi
Kadir Has Üniversitesi'nin Erasmus ve diğer uluslararası anlaşmaları kapsamındaki tüm üniversitelerle yapmış olduğu lisansüstü eğitim ve araştırma işbirlikleri bu program için geçerlidir.