Endüstri Mühendisliği Bölümü 2003 yılında, daha sonraları Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi'ne evrilen Mühendislik Fakültesi altında kurulmuştur. Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans Programı ilk kez 2009 yılında öğrenci kabul etmeye başlamıştır. 2019 yılında üniversitemiz bütün lisansüstü faaliyetlerini Lisansüstü Eğitim Enstitüsü altında birleştirmiştir. Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans programı eğitim faaliyetlerine Lisansüstü Eğitim Enstitüsü altında devam ettirmektedir.
Bu programı başarı ile tamamlayanlar Endüstri Mühendisliği alanında yüksek lisans derecesi kazanmaktadır. (Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlikler Çerçevesi QF-EHEA: Düzey 2, Avrupa Yeterlilik Çerçevesi (EQF): Düzey-7)
Türk vatandaşları için; Lisans Derecesi diploması, (2) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı (ALES) en az 55 puan veya YÖK tarafından tanınan yüksek lisans programları için denk kabul edilen uluslararası sınav puanı ve (3) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) en az 65 puan veya YÖK tarafından tanınan yüksek lisans programları için denk kabul edilen uluslararası sınav puanı. Adaylar, lisans diploma not ortalamaları, ALES ve yabancı dil sınavından oluşan kompozit puanlarına göre programlara erişim sağlarlar. Uluslararası öğrenciler için; YÖK tarafından tanınan üniversitelerden alınan Lisans Derecesi diploması ve (2) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) en az 65 puan veya YÖK tarafından tanınan yüksek lisans programları için denk kabul edilen uluslararası sınav puanı. Adaylar, lisans diploma not ortalamaları ve yabancı dil sınavından oluşan kompozit puanlarına göre programlara erişim sağlarlar.
Üniversitemizde veya başka bir yükseköğretim kurumunda herhangi bir lisansüstü programında en az bir yarıyılını tamamlamış öğrenciler diğer lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Bu öğrencilerin en az bir dönem ders almaları zorunludur. Öğrencinin geçiş yapılmak istenen programın güncel başvuru şartlarını sağlaması gerekir. Üniversite içindeki geçişlerde öğrencilerin kayıtlı olduğu programa kabulde kullanılan sınav belgeleri geçiş yapmak istedikleri programa kayıt sırasında da geçerlilik tarihine bakılmaksızın kullanılabilir.
Bu derece, müfredatta yer alan zorunlu ve seçmeli dersleri başarıyla tamamlayan ve bir tez hazırlayarak, 120 AKTS kazanan ve en az 4.00 üzerinden 2.50 kümülatif not ortalaması olan öğrencilere verilir.
Temel kaynaklara bağımlılığın arttığı günümüz teknolojik ve endüstriyel gelişiminde azalan kaynakların kullanılması en önemli araştırma alanlarında biri haline gelmiştir. Bu şartlarda sürekli gelişen ve değişen iş ve çalışma koşulları söz konusu olduğunda, Endüstri Mühendisleri; kıt kaynakları yönetebilmek, alternatif üretim politikaları geliştirmek ve projelerde disiplinlerarası koordinasyonu sağlamak gibi alanlarda öne çıkmaktadırlar. Endüstri Mühendisliği insan, makine, malzeme ve benzeri elemanlardan oluşan; sanayi ve hizmet sektöründeki sistemlerin incelenmesi, planlaması, örgütlenmesi, yürütülmesi, denetlenmesi ve geliştirilmesi için sistem, model ve yöntem önererek sorunları önlemeye ve çözmeye dayalı bir mühendislik dalıdır.
Temel araştırma alanları, üretim planlaması ve envanter kontrolü, imalat otomasyonu, imalat sistemlerinin tasarımı ve analizi, maliyet yönetimi, yöneylem araştırması, karar analizi, enerji piyasaları, kalite yönetimi ve insan faktörleri mühendisliğidir.
Eğitim dili İngilizce’dir.
Tezli ve tezsiz eğitim verilmektedir.
İletişim ahmety@khas.edu.tr
Neden KHAS Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans Programı?
Mezunlarımız gerek üretim gerekse servis sektöründe karşılaşılan endüstri mühendisliği problemlerini, bilim ve mühendislik ilkelerini kullanarak çözebilme yeteneğine, endüstriyel ve servis sistemlerinin işleyişleri sırasında ortaya çıkan karmaşık problemlerin belirlenmesi, tanımlaması, analiz edilmesi, modellemesi ve çözebilme yeteneğine sahiptirler. Bunun yanında gelecekteki değişen koşullara ayak uydurabilmek için bilimsel ve teknolojik yenilikleri takip ederek kendilerini yenileyebilmeleri öğretilmektedir.
Program Yeterlilikleri
Mezunlar bu programdan sonra kamu kuruluşlarında, özel kuruluşlarda ve yüksek öğretim kurumlarında kariyer yapabilecekler.
Tezli yüksek lisans programından bir öğrenci doktora programına başvurabilmesi için ve ALES sınavından 55 puana ve YDS sınavından 65 puana sahip olması veya YÖK tarafından tanınan YÖK tarafından denk kabul edilen uluslararası sınav puanına sahip olması gerekmektedir. Uluslararası adaylar ALES sınavından muaf tutulabilir.
Başarı Notu Katsayısı AA 4,00 BA 3,50 BB 3,00 CB 2,50 CC 2,00 FF 0,00 Lisansüstü öğreniminde, öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için, yarıyıl sonu başarı notunun en az CC olması gerekir. CC şartlı geçer yarıyıl sonu başarı notu olup, not yükseltmek için bu notların alındığı dersler eğitim öğretim süresi içinde tekrar edilebilir. Bir derse ait yarıyıl sonu notu FF olan öğrenci o dersten başarısız sayılır.
Örgün Eğitim, İngilizce
Kadir Has Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Cibali Mah. Kadir Has Cad.
Fatih / İSTANBUL 34083
+90 (212) 533 65 32
sgs@khas.edu.tr
Ders ve Öğretim Elemanı Değerlendirme Anketi, Mezuniyet Anketi ve Memnuniyet Anketi
Kadir Has Üniversitesi'nin Erasmus ve diğer uluslararası anlaşmaları kapsamındaki tüm üniversitelerle yapmış olduğu lisansüstü eğitim ve araştırma işbirlikleri bu program için geçerlidir.