Program Hakkında Genel Bilgiler

Kuruluş Bilgisi

Uluslararası İlişkiler Doktora programı 2003 yılında Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde kurulmuştur. 2019 yılında üniversitemiz bütün lisansüstü faaliyetlerini Lisansüstü Eğitim Enstitüsü altında birleştirmiştir. Uluslararası İlişkiler Doktora programı eğitim faaliyetlerine Lisansüstü Eğitim Enstitüsü altında devam ettirmektedir.


Kazanılan Derece ve Düzeyi

Bu programı başarı ile tamamlayanlar Uluslararası İlişkiler alanında doktora derecesi kazanmaktadır. Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlikler Çerçevesi QF-EHEA: Düzey 3, Avrupa Yeterlilik Çerçevesi (EQF): Düzey-8.


Kabul ve Kayıt Koşulları

Türk vatandaşları için; Yüksek Lisans Derecesi tezi olan diploma, (2) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı (ALES) sınavından en az 55 puan veya YÖK tarafından tanınan lisansüstü programlar için eşdeğer uluslararası sınav (3) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) 65 puan veya YÖK tarafından tanınan lisansüstü programlar için eşdeğer uluslararası sınav puanı gerekmektedir. Adaylar, yüksek lisans derece not ortalamaları, ALES ve yabancı dil sınavını içeren bileşik puanlarına dayanarak programlara erişim sağlarlar. Lisans derecesi ile Doktora için; Lisans Diploması, (2) 4.00 üzerinden en az 3.00 GPA'dan minimum puan, (3) ALES sınanvında 80 puan veya YÖK tarafından tanınan lisansüstü programlar için eşdeğer uluslararası sınavdan eşdeğer puanı alınması gerekmektedir ve (4) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) 65 puan veya YÖK tarafından tanınan lisansüstü programlar için eşdeğer uluslararası sınav puanı almaları gerekmektedir. Adaylar, lisans derece not ortalamaları, ALES ve yabancı dil sınavını içeren bileşik puanlarına dayanarak programlara erişim sağlarlar. Uluslararası öğrenciler için; Yüksek Lisans Derecesi tezi olan diploma, YÖK tarafından tanınan üniversitelerden alınan (2) en az 65 puan alınması gereken Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) veya YÖK tarafından tanınan lisansüstü programlar için eşdeğer uluslararası sınav puanlarından oluşan bileşik puanlarına dayanarak programlara erişim sağlarlar. Lisans derecesi ile Doktora için; YÖK tarafından tanınan üniversitelerden alınan lisans diploması, (2) 4.00 üzerinden en az 3.00 GPA'dan minimum puanlar, (3) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) 65 pıuan veya YÖK tarafından tanınan lisansüstü programlar için eşdeğer uluslararası sınav puanı gerekmektedir. Adaylar, lisans derece not ortalamaları ve yabancı dil sınavını içeren bileşik puanlarına dayanarak programlara erişim sağlarlar.


Önceki Öğrenimin Tanınması

Üniversitemizde veya başka bir yükseköğretim kurumunda herhangi bir lisansüstü programında en az bir yarıyılını tamamlamış öğrenciler diğer lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Bu öğrencilerin en az bir dönem ders almaları zorunludur. Öğrencinin geçiş yapılmak istenen programın güncel başvuru şartlarını sağlaması gerekir. Üniversite içindeki geçişlerde öğrencilerin kayıtlı olduğu programa kabulde kullanılan sınav belgeleri geçiş yapmak istedikleri programa kayıt sırasında da geçerlilik tarihine bakılmaksızın kullanılabilir.


Mezuniyet Koşulları

Bu derece, müfredatta yer alan alan ve seçmeli dersleri başarıyla tamamlayan, Doktora Yeterlik Sınavı'nı geçen, ve bir Doktora Tezi hazırlayarak, doktora için 240 AKTS veya lisans derecesi ile doktora için 300 AKTS kazanan ve en az 4.00 üzerinden 3.00 kümülatif not ortalaması olan öğrencilere verilir. Orijinallik kanıtlarıyla birlikte geniş bir teori yelpazesini bağımsız ve eleştirel bir şekilde değerlendirme. Model ve hipotezlerin geliştirilmesi ve/veya test edilebilir araştırma soruları/önerileri. Literatür taramasının eksiksiz temsili. Yüksek doğruluk ve teknik yeterlilikle araştırma yapma. Verilerin çok yüksek profesyonel standartlarda analiz edilmesi ve bulguların sunulması. Araştırma sonuçlarının öz ve açık bir şekilde tartışılması. Yeni sorunları çözmek için gereken çok disiplinli bakış açısının kazanılması. Ulusal ve uluslararası sunumlar yapılabilir.


Program Tanımı

Türk Kamu ve Özel kesim kuruluşlarının gereksinim gösterdikleri ve konusunun tümünde ve belirli dallarında uzmanlığa sahip ve derinlemesine milletler arası ilişkiler, hukuk ve global siyaset bilgilerine ileri düzeye sahip kişilerin yetiştirilmesi.

Program Yeterlilikleri

  • 1- Uluslararası İlişkilerdeki gelişmiş terimleri ve tartışmaları bölgesel ve küresel bağlamlar içinde kavramak.
  • 2- En az bir teorik ve bir bölgesel literatürü alanında ileri düzeyde anlamak.
  • 3- Uluslararası İlişkiler disiplininin Siyaset Bilimi ve Sosyoloji gibi diğer tamamlayıcı alanlarla bağlantısını anlamak.
  • 4- Diplomatik analiz, karar analizi ve siyasi danışmanlık konularında alanın teorik bilgisini pratikte uygulamak.
  • 5- En az bir disiplinin ileri araştırma tekniklerinden birini kullanabilmek.
  • 6- Alanın önde gelen dergilerindeki araştırma makalelerini okuyup anlayabilmek.
  • 7- Kendi araştırmasını bağımsız olarak yürütebilmek için disiplin geliştirmek.
  • 8- Alanın çeşitli argümanlarını ve yaklaşımlarını eleştirel bir şekilde tartışmak.
  • 9- Alanın ileri düzeydeki kavramlarını yazılı, sözlü ve görsel olarak sunmak ve öğretmek.
  • 10- Avrupa Dil Portföyü B2 seviyesinde listelenmiş en az bir yabancı dilde alanın kavramlarını ve konularını ifade etmek.
  • 11- Disiplin tarafından gerektirilen şekilde bilgisayar, yazılım ve donanımı kullanma yeteneğini geliştirmek.

Mezunların İstihdamı

Türk Kamu ve özel kuruluşların dış ilişkiler birimlerinde ve uluslararası kuruluşların benzer departmanlarında, sivil toplum örgütlerinde ve halkla ilişkiler sektöründe istihdam edilmektedir


Üst Derece Programlara Geçiş

Bu program Türkiye Ulusal Yeterlilikler Çerçevesi'nin en üst düzeyinde yer aldığı için üst derece programla geçiş olası değildir.


Ölçme ve Değerlendirme

Başarı Notu Katsayısı AA 4,00 BA 3,50 BB 3,00 CB 2,50 CC 2,00 FF 0,00 Lisansüstü öğreniminde, öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için, yarıyıl sonu başarı notunun en az CC olması gerekir. CC şartlı geçer yarıyıl sonu başarı notu olup, not yükseltmek için bu notların alındığı dersler eğitim öğretim süresi içinde tekrar edilebilir. Bir derse ait yarıyıl sonu notu FF olan öğrenci o dersten başarısız sayılır.


Eğitim Türü ve Dili

Örgün Eğitim, İngilizce


Adres ve İletişim Bilgileri

Kadir Has Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Cibali Mah. Kadir Has Cad. Fatih / İSTANBUL 34083 +90 (212) 533 65 32 sgs@khas.edu.tr


Değerlendirme Anketleri

Ders ve Öğretim Elemanı Değerlendirme Anketi, Mezuniyet Anketi ve Memnuniyet Anketi


Uluslararası İşbirliği

Kadir Has Üniversitesi'nin Erasmus ve diğer uluslararası anlaşmaları kapsamındaki tüm üniversitelerle yapmış olduğu lisansüstü eğitim ve araştırma işbirlikleri bu program için geçerlidir.