Program Hakkında Genel Bilgiler

Kuruluş Bilgisi

Kullanıcı Deneyimi Tasarımı Yüksek Lisans programı Lisansüstü Eğitim Enstitüsü altında kurulmuştur. İlk kez 2019 yılında öğrenci almaya başlamıştır.


Kazanılan Derece ve Düzeyi

Bu programı başarı ile tamamlayanlar Kullanıcı Deneyimi Tasarımı alanında yüksek lisans derecesi kazanmaktadır (Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlikler Çerçevesi QF-EHEA: Düzey 2, Avrupa Yeterlilik Çerçevesi (EQF): Düzey-7)


Kabul ve Kayıt Koşulları

Türk Vatandaşları için; Lisans diploması ve (2) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) 65 puan veya YÖK tarafından tanınan lisansüstü programlar için eşdeğer uluslararası sınav puanı gerekmektedir. Adaylar, lisans derece not ortalamaları ve yabancı dil sınavını içeren bileşik puanlarına dayanarak programlara erişim sağlarlar. Uluslararası Öğrenciler için; YÖK tarafından tanınan üniversitelerden alınan lisans diploması ve (2) en az 65 puan alınması gereken Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) veya YÖK tarafından tanınan lisansüstü programlar için eşdeğer uluslararası sınav puanlarından oluşan bileşik puanlarına dayanarak programlara erişim sağlarlar.


Önceki Öğrenimin Tanınması

Üniversitemizde veya başka bir yükseköğretim kurumunda herhangi bir lisansüstü programında en az bir yarıyılını tamamlamış öğrenciler diğer lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Bu öğrencilerin en az bir dönem ders almaları zorunludur. Öğrencinin geçiş yapılmak istenen programın güncel başvuru şartlarını sağlaması gerekir. Üniversite içindeki geçişlerde öğrencilerin kayıtlı olduğu programa kabulde kullanılan sınav belgeleri geçiş yapmak istedikleri programa kayıt sırasında da geçerlilik tarihine bakılmaksızın kullanılabilir.


Mezuniyet Koşulları

Bu derece, müfredatta yer alan alan ve seçmeli dersleri başarıyla tamamlayan ve bir Tezsiz Yüksek Lisans Projesi hazırlayarak, 90 AKTS kazanan ve en az 4.00 üzerinden 2.00 kümülatif not ortalaması olan öğrencilere verilir.


Program Tanımı

Kullanıcı Deneyimi Tasarımı Tezsiz Yüksek Lisans Programı sağlayacağı imkânlarla küreselleşen ve dijitalleşen dünya için çözüm kaynağı olan kullanıcı deneyiminin e-ticaret, online satış, ürün tasarımı, dijital tasarım, arayüz tasarımı, kullanıcı testleri, pazarlama stratejileri, ürün geliştirme süreçleri vb bir çok sektör ve alanda duyulan ihtiyacı karşılamayı amaçlar.

Program Yeterlilikleri

  • 1- Çoklu platform kullanıcı arayüzlerinin analizine, tasarımına, prototipine ve değerlendirmesine odaklanan bir metodoloji yaparak kullanıcıların teknolojiyle nasıl etkileşime girdiğini belirlemek.
  • 2- Dijital dönüşüm, UX odaklı ürün stratejisi, dijital pazarlama stratejileri ve organizasyon yapılarını keşfetmek.
  • 3- İnsan psikolojisi, fizyolojisi ve sosyolojisinin tasarım ve teknolojinin evrimi üzerindeki etkisini keşfetmek.
  • 4- Temel insan dürtülerini, alışkanlıkların oluşumunu ve karar verme sürecini öğrenmek.
  • 5- Davranışsal tasarımı ve bilişsel ergonomiyi keşfetmek.
  • 6- Kapsayıcı tasarım ilkelerini tanımlamayı ve uygulamayı öğrenmek.
  • 7- Tasarım sürecinin bir parçası olarak empati, etik, derin dinleme ve yenileyici düşünceyi nasıl birleştireceklerini keşfetmek.
  • 8- Kullanıcı beklentilerini ve ihtiyaçlarını derinlemesine anlamak için farklı kullanıcı merkezli araştırma tekniklerini pratik olarak kullanmayı öğrenmek.
  • 9- Sürtünmesiz ve ilgi çekici kullanıcı arayüzleri oluşturmaya odaklanacaklar. Çeşitli prototipleme ve tel çerçeve oluşturma tekniklerini ve araçlarını öğrenmek.
  • 10- Vizyon ve beklentileri yönetme, yapılandırma ve gerçekçi yol haritalarına, etkili ekip işbirliklerine ve başarılı kullanıcı deneyimlerine dönüştürme araçlarını keşfetmek.
  • 11- Farklı inovasyon yöntemlerini ve fikir oluşturma tekniklerini keşfedecekler. Kullanıcı ihtiyaçlarına göre yeni iş fırsatlarını ve dijital ürünleri belirlemeyi ve açıklamayı öğrenmek.
  • 12- Bir çözümün kullanıcılar için verimliliğini ve başarısını test etmek için farklı araçları ve metodolojileri öğrenmek.
  • 13- Marka farkındalığını artırmaya ve kullanıcıların ilgisini çeken içerik oluşturmaya odaklanmak.

Mezunların İstihdamı

Bu program mezunları hem ulusal hem de küresel düzeyde özel sektör, dijital sektörler, kurumsal üreticilerde, kullanıcı deneyimi araştırma ofislerinde, uluslararası kuruluşlarda, medya, arayüz tasarımı vb. alanlarında çalışabilirler.


Üst Derece Programlara Geçiş

Tezsiz yüksek lisans programından bir öğrenci doktora programına başvurabilmesi için lisans mezuniyet ortalamasının 4.00 üzerinden 3.00 olması ve ALES sınavından 80 puana sahip olması gerekmektedir. 6 Şubat 2013 tarihinden önce tezsiz yüksek lisans programlarına kayıtlı olan veya mezun olan öğrenciler doktora programlarına başvurabilir.


Ölçme ve Değerlendirme

Başarı Notu Katsayısı AA 4,00 BA 3,50 BB 3,00 CB 2,50 CC 2,00 FF 0,00 Lisansüstü öğreniminde, öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için, yarıyıl sonu başarı notunun en az CC olması gerekir. CC şartlı geçer yarıyıl sonu başarı notu olup, not yükseltmek için bu notların alındığı dersler eğitim öğretim süresi içinde tekrar edilebilir. Bir derse ait yarıyıl sonu notu FF olan öğrenci o dersten başarısız sayılır.


Eğitim Türü ve Dili

Örgün Eğitim, İngilizce


Adres ve İletişim Bilgileri

Kadir Has Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Cibali Mah. Kadir Has Cad.
Fatih / İSTANBUL 34083
+90 (212) 533 65 32
[email protected]


Değerlendirme Anketleri

Ders ve Öğretim Elemanı Değerlendirme Anketi, Mezuniyet Anketi ve Memnuniyet Anketi


Uluslararası İşbirliği

Üniversitemizin aldığı karar doğrultusunda bu programın öğrencileri değişim programlarına katılamamaktadır ve değişim programı kapsamında öğrenci alımına kapalıdır.