Program Hakkında Genel Bilgiler

Kuruluş Bilgisi

Kullanıcı Deneyimi Tasarımı Tezsiz Yüksek Lisans Programı, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde 2019 yılında kurulmuş, ilk öğrencilerini 2019-2020 eğitim öğretim yılında kabul etmiştir.


Kazanılan Derece ve Düzeyi

Bu programı başarı ile tamamlayanlar Kullanıcı Deneyimi Tasarımı alanında Yüksek Lisans derecesi (7.Düzey) kazanmaktadır.


Kabul ve Kayıt Koşulları

Kabul ve Kayıt Koşullarının detayları için Bkz: KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ, KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARA BAŞVURU VE KAYIT YÖNERGESİ (https://www.khas.edu.tr/tr/hakkimizda/mevzuat)


Önceki Öğrenimin Tanınması

Üniversitedeki bir Enstitü anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun yüksek lisans programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenciler, yüksek lisans programlarına yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Yatay geçiş yoluyla kabul edilme koşulları Senato tarafından belirlenir. Bu öğrencilerin geldiği yüksek lisans programından en az 6 kredi (15 AKTS) saatlik ders almış olması ve genel not ortalamasının en az 2.50/4.00 olması gerekir. Programa kabul edilen öğrenciler geldikleri kurumda ya da Kadir Has Üniversitesi'nde Özel Öğrenci statüsünde almış oldukları derslerin sayılması için başvurabilirler. Bu derslerden hangilerinin Yüksek Lisans Programına sayılacağı Anabilim Dalı Başkanı'nın önerisi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir. Daha ayrıntılı bilgi için bkz.: Kadir has Üniversitesi Lisansüstü Öğretim Yönetmeliği (http://www.khas.edu.tr/uploads/pdf-doc-vb/mevzuat/lisansustu_egitim_ogretim_yonetmeligi.pdf) Uluslararası aday öğrencilerin ve/veya Türkiye dışında bir üniversiteden mezun öğrencilerin lisansüstü programlara başvuru şartları ve işlemleri farklılık gösterebilir. Bkz.: Kadir Has Üniversitesi Lisansüstü Programlara Yurtdışından Öğrenci Kabul Yönergesi (http://www.khas.edu.tr/uploads/pdf-doc-vb/mevzuat/Lisansustu-Yurtdisi-Ogrenci-Kabul.pdf) i2/uluslararasi-oegrenciler/uluslararasi-oegrenciler-7/uluslararasi-oegrenciler-9.html)


Mezuniyet Koşulları

Kullanıcı Deneyimi Tasarımı Yüksek Lisans Programında mezuniyet için gerekli AKTS kredi toplamı 90 olup her bir dersin kredisi 7.5 AKTS'dir., Öğrenci 75 AKTS'lik (10 ders) ve LEE yönerge ve kılavuzlarında belirlenmiş niteliklere uygun 15 AKTS'lik Bitirme Projesi Modülünü başarıyla tamamlaması gerekir. Sözü edilen zorunlulukları yerine getiren öğrencinin mezun olabilmesi için AGNO'sunun en az 2.50/4.00 olmalıdır.


Program Tanımı

Kullanıcı Deneyimi Tasarımı Tezsiz Yüksek Lisans Programı sağlayacağı imkânlarla küreselleşen ve dijitalleşen dünya için çözüm kaynağı olan kullanıcı deneyiminin e-ticaret, online satış, ürün tasarımı, dijital tasarım, arayüz tasarımı, kullanıcı testleri, pazarlama stratejileri, ürün geliştirme süreçleri vb bir çok sektör ve alanda duyulan ihtiyacı karşılamayı amaçlar.

Program Yeterlilikleri

  • 1- Çoklu platform kullanıcı arayüzlerinin analizine, tasarımına, prototipine ve değerlendirmesine odaklanan bir metodoloji yaparak kullanıcıların teknolojiyle nasıl etkileşime girdiğini belirlemek.
  • 2- Dijital dönüşüm, UX odaklı ürün stratejisi, dijital pazarlama stratejileri ve organizasyon yapılarını keşfetmek.
  • 3- İnsan psikolojisi, fizyolojisi ve sosyolojisinin tasarım ve teknolojinin evrimi üzerindeki etkisini keşfetmek.
  • 4- Temel insan dürtülerini, alışkanlıkların oluşumunu ve karar verme sürecini öğrenmek.
  • 5- Davranışsal tasarımı ve bilişsel ergonomiyi keşfetmek.
  • 6- Kapsayıcı tasarım ilkelerini tanımlamayı ve uygulamayı öğrenmek.
  • 7- Tasarım sürecinin bir parçası olarak empati, etik, derin dinleme ve yenileyici düşünceyi nasıl birleştireceklerini keşfetmek.
  • 8- Kullanıcı beklentilerini ve ihtiyaçlarını derinlemesine anlamak için farklı kullanıcı merkezli araştırma tekniklerini pratik olarak kullanmayı öğrenmek.
  • 9- Sürtünmesiz ve ilgi çekici kullanıcı arayüzleri oluşturmaya odaklanacaklar. Çeşitli prototipleme ve tel çerçeve oluşturma tekniklerini ve araçlarını öğrenmek.
  • 10- Vizyon ve beklentileri yönetme, yapılandırma ve gerçekçi yol haritalarına, etkili ekip işbirliklerine ve başarılı kullanıcı deneyimlerine dönüştürme araçlarını keşfetmek.
  • 11- Farklı inovasyon yöntemlerini ve fikir oluşturma tekniklerini keşfedecekler. Kullanıcı ihtiyaçlarına göre yeni iş fırsatlarını ve dijital ürünleri belirlemeyi ve açıklamayı öğrenmek.
  • 12- Bir çözümün kullanıcılar için verimliliğini ve başarısını test etmek için farklı araçları ve metodolojileri öğrenmek.
  • 13- Marka farkındalığını artırmaya ve kullanıcıların ilgisini çeken içerik oluşturmaya odaklanmak.

Mezunların İstihdamı

Bu program mezunları hem ulusal hem de küresel düzeyde özel sektör, dijital sektörler, kurumsal üreticilerde, kullanıcı deneyimi araştırma ofislerinde, uluslararası kuruluşlarda, medya, arayüz tasarımı vb. alanlarında çalışabilirler.


Üst Derece Programlara Geçiş

Kullanıcı Deneyimi Tasarımı Tezsiz Yüksek Lisans Programı mezunları akademik hedefleri doğrultusunda tezsiz yüksek lisans mezunlarını kabul eden Doktora veya Sanatta Yeterlilik programlarına başvurabilirler.


Ölçme ve Değerlendirme

Bilgi için bkz.: Kadir has Üniversitesi Lisansüstü Öğretim Yönetmeliği (http://www.khas.edu.tr/uploads/pdf-doc-vb/mevzuat/lisansustu_egitim_ogretim_yonetmeligi.pdf)


Eğitim Türü ve Dili

Örgün Eğitim; eğitim dili İngilizce'dir.


Adres ve İletişim Bilgileri

Kadir Has Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Cibali Mah. Kadir Has Cad.
Fatih / İSTANBUL 34083
+90 (212) 533 65 32
[email protected]


Değerlendirme Anketleri

Ders ve Öğretim Elemanı Değerlendirme Anketi KHAS Mezuniyet Anketi KHAS Memnuniyet Anketi


Uluslararası İşbirliği