Program Hakkında Genel Bilgiler

Kuruluş Bilgisi

Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik Doktora programı 2019 yılında Lisansüstü Eğitim Enstitüsü altında kurulmuştur. İlk kez 2019-2020 Akademik yılı güz döneminde öğrenci almaya başlamıştır.


Kazanılan Derece ve Düzeyi

Bu programı başarı ile tamamlayanlar Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik alanında doktora derecesi kazanmaktadır.


Kabul ve Kayıt Koşulları

Kabul ve Kayıt Koşullarının detayları için Bkz: KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ, KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARA BAŞVURU VE KAYIT YÖNERGESİ (https://www.khas.edu.tr/tr/hakkimizda/mevzuat)


Önceki Öğrenimin Tanınması

Öğrencinin daha önce farklı bir programda almış olduğu ve bir dereceye yönelik olarak sayılmamış lisansüstü dersler programdaki bazı derslerden yönetmelik çerçevesinde muafiyet sağlayabilir.


Mezuniyet Koşulları

Programdan mezun olmak için senato tarafından kabul edilmiş 240 AKTS kredisine karşılık gelecek şekilde; doktora ders planında bulunan tüm derslerin en az 3,00 GNO (Genel Not Ortalaması) ile başarılması ve bir doktora tezinin başarıyla tamamlanması gerekmektedir.


Program Tanımı

Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik Doktora Programı, öğrenciler ve öğretim üyeleri için çağdaş, yenilikçi, teknolojik unsurlarla zenginleştirilmiş, disiplinler arası bir araştırma ve eğitim fırsatı sunmaktadır. Fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilimleri bir araya getirir. Bu çalışmalarda en temel hedef, herhangi bir mühendislik (kimya, elektrik, makine, biyoloji, ya da uzay mühendisliği) problemi için, hesaplamalı model ve algoritmalar geliştirerek farklı çözümler üretmek ya da tahminler geliştirmektir. Bunu yaparken, matematik ve istatistiğin yanı sıra, son derece gelişmiş, ve hızlı hesap yapabilen bilgisayar ortamını kullanır. Hemen her türlü mühendislik probleminin yanı sıra, canlı biyolojik sistemlerin mekanizmalarından, finans konularına kadar çok geniş bir yelpazede çalışmaktadır. Tüm bu çalışmaların ortak yönü, özgün model ve hesaplamalı yaklaşımların geliştirilmesi ve bilgisayar ortamında uygulanmasıdır.

Program Yeterlilikleri

  • 1- Fizik, kimya, biyoloji, mühendislik ile ilgili problemleri tanımlama, modelleme ve çözüm yolları üretme becerisi
  • 2- Fizik, kimya, biyoloji ve mühendislik alanındaki problemleri modellemek ve çözmek için matematik, istatistik, enformasyon ve bilgisayar teknolojisi alanlarındaki yöntem ve araçları uygulayabilmek
  • 3- Her türlü veriyi bir araya getirme, ilgili simülasyonları tasarlama ve elde edilen sonuçları analiz etme becerisi
  • 4- Fizik, kimya, biyoloji, mühendislik alanında edindiği bilgileri ilgili endüstri kuruluşlarında ve eğitim amaçlı kurum ve etkinliklerde kullanabilme
  • 5- Türkçe ve İngilizce, sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi
  • 6- Mesleki, çevre, etik ve kalite konularında bilinç ve sorumluluk sahibi olma
  • 7- Grup içinde çalışabilme, bağımsız karar verebilme, grup içindeki çalışmaları koordine etme yetisi
  • 8- Var olan yöntemlerin eksik taraflarını ortaya çıkartarak geliştirilmesine katkıda bulunabilmek
  • 9- Değişen koşullara ayak uydurabilmek için teknolojik yenilikleri ve yöntemleri takip edebilme yeteneği ve yaşam boyu eğitim bilinci

Mezunların İstihdamı

Mezunlar; Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik alanında ileri düzeyde araştırma, proje ve eğitim etkinliklerinin yürütüldüğü kuruluş, üniversite ve enstitülerde çalışabilmektedirler.


Üst Derece Programlara Geçiş

Bu program Türkiye Ulusal Yeterlilikler Çerçevesi'nin en üst düzeyinde yer aldığı için üst derece programla geçiş olası değildir.


Ölçme ve Değerlendirme

Bkz. Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği (http://www.khas.edu.tr/uploads/pdf-doc-vb/mevzuat/lisansustu_egitim_ogretim_yonetmeligi.pdf)


Eğitim Türü ve Dili

Örgün eğitim, İngilizce


Adres ve İletişim Bilgileri

Kadir Has Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Cibali Mah. Kadir Has Cad.
Fatih / İSTANBUL 34083
+90 (212) 533 65 32
[email protected]


Değerlendirme Anketleri

Ders ve Öğretim Elemanı Değerlendirme Anketi, Mezuniyet Anketi, Memnuniyet Anketi


Uluslararası İşbirliği

Mühendislik Fakültesi’ndeki öğretim üyelerinin yurtdışı bağlantıları, yürütülen uluslararası projeler sayesinde Avrupa ve Amerika’daki üniversite ve araştırma enstitüleriyle çok sayıda işbirliği olanağı mevcuttur.