Program Hakkında Genel Bilgiler

Kuruluş Bilgisi

Program 7 Kasım 2018 tarihinde Mühendislik Fakültesi içinde proje tabanlı eğitim anlayışıyla kurulmuş ve ilk öğrencilerini 2019-2020 akademik yılında kabul etmiştir.


Kazanılan Derece ve Düzeyi

Bu programı başarı ile tamamlayanlar Mekatronik Mühendisliği alanında lisans derecesi kazanmaktadır


Kabul ve Kayıt Koşulları

Adaylar, ÖSYM tarafından yapılan YGS, LYS (MF 4) veya DGS sınavlarına girip yeterli puan almalı ve tercihte bulunmalıdır. Yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılmaktadır. Yurtdışında lise öğretimini tamamlamış adaylar da Üniversite tarafından belirlenen koşulları sağladıkları takdirde programa kabul edilebilirler. Programa Kadir Has Üniversitesi Yatay Geçiş Yönetmeliği çerçevesinde yatay geçiş yapılabilir. (Ayrıntılı bilgi: www.khas.edu.tr)


Önceki Öğrenimin Tanınması

Öğrencinin daha önce farklı bir programda almış olduğu ve bir lisans derecesine yönelik olarak sayılmamış lisans dersleri ve DGS ile gelenler için de önlisans derecesi için almış oldukları dersler, programdaki bazı derslerden yönetmelik çerçevesinde muafiyet sağlayabilir.


Mezuniyet Koşulları

Programdan mezun olmak için senato tarafından kabul edilmiş 240 AKTS kredisine karşılık gelen lisans ders planında bulunan tüm derslerin en az 2,00 GNO (Genel Not Ortalaması) ile başarılması ve toplamda 80 günlük iş yeri stajının tamamlanması gerekmektedir.


Program Tanımı

Kontrol ve otomasyon, sensör teknolojileri ve robotik alanlarına ağırlık veren bir eğitim ve araştırma programı sunan programın hedefi, endüstriyel ve akademik sektörlerce aranan özeliklere sahip, kendini en ileri seviyede geliştirme potansiyeli taşıyan ve her türlü projede görev alabilme yeteneğine sahip aday mühendisler yetiştirmektir.

Program Yeterlilikleri

  • 1- Matematik, fen bilimleri ve Mekatronik mühendisliği ilke ve yöntemlerinin, karmaşık mühendislik problemlerinin modellenmesi, çözümü için kullanabilme becerisi.
  • 2- Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, ve bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini uygulayarak gerçekçi çözümler üretebilme becerisi.
  • 3- Karmaşık mekatronik bir sistemi, ürünü veya süreci, gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, donanımsal, yazılımsal ve yapısal unsurlarıyla, gereksinimleri karşılayacak şekilde modern tasarım yöntemlerini uygulayarak insan odaklı tasarlama becerisi.
  • 4- Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
  • 5- Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi
  • 6- Hem bireysel hem de disiplin içi veya çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi
  • 7- Türkçe ve en az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi
  • 8- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi
  • 9- Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi
  • 10- Mühendislik problemlerine projeye dayalı çözümler getirebilme, proje geliştirme, planlama ve yönetme becerisi
  • 11- Risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar ve sürdürülebilir gelişme hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık
  • 12- Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık

Mezunların İstihdamı

Mezunlar, elektronik sanayi, robotik ve uygulamaları, otomotiv ve bileşenleri, kontrol ve otomasyon şirketleri, güvenlik sistemleri, yazılım, makina sanayi ve üretim birimlerinde iş bulabilmektedir.


Üst Derece Programlara Geçiş

Yüksek lisans programlarına ve mezuniyet ortalamalarına göre doktora programlarına başvurabilirler.


Ölçme ve Değerlendirme

Bkz. Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği (https://my.khas.edu.tr/uploads/files/mevzuat/lisans-egitim-ve-ogretim-yonetmeligi.pdf)


Eğitim Türü ve Dili

Örgün eğitim, İngilizce.


Adres ve İletişim Bilgileri

Doç. Dr. Özkan Karabacak (Bölüm Başkanı) 0212 5336532 / 1360, [email protected], Mehmet Emre Özdoğan (Fakülte Sekreteri) 0212 5336532 / 1401, [email protected]


Değerlendirme Anketleri

Ders ve Öğretim Elemanı Değerlendirme Anketi, Mezuniyet Anketi, Öğrenci Memnuniyet Anketi


Uluslararası İşbirliği

ERASMUS+ programları… Proje tabanlı eğitim veren Avrupa üniversiteleri ile görüşmeler sürmektedir.