Kadir Has Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, 2020-2021 öğretim yılı güz döneminde, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinde kurulmuştur
Bu programı başarı ile tamamlayanlar Moleküler Biyoloji ve Genetik alanında Lisans derecesi kazanmaktadır.
Adaylar, ÖSYM tarafından yapılan YGS, LYS (MF4) veya DGS sınavlarına girip yeterli puan almalı ve tercihte bulunmalıdır. Yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılmaktadır. Yurtdışında lise öğretimini tamamlamış adaylar da Üniversite tarafından belirlenen koşulları sağladıkları takdirde programa kabul edilebilirler. Programa Kadir Has Üniversitesi Yatay Geçiş Yönetmeliği çerçevesinde yatay geçiş yapılabilir. (Ayrıntılı bilgi: www.khas.edu.tr)
Öğrencilerin daha önce farklı bir programda almış olduğu ve bir lisans derecesine yönelik sayılmamış lisans düzeyinde dersler, ve DGS ile gelen öğrencilerin önlisans derecesi için almış oldukları dersler, programdaki bazı derslerden yönetmelik çerçevesinde muafiyet sağlayabilir.
Programdan mezun olmak için senato tarafından kabul edilmiş 240 AKTS kredisine karşılık gelen lisans ders planında bulunan tüm derslerin en az 2,00 GNO (Genel Not Ortalaması) ile başarılması ve toplamda 60 günlük iş yeri stajının tamamlanması gerekmektedir.
Moleküler Biyoloji ve Genetik Lisans Programı, disiplinlerarası bir araştırma alanı olup, biyoinformatik, genetik, sinirbilimi, bilgisayar bilimleri, matematik, istatistik, biyoloji, fizik, kimya, biyokimya, enformasyon teknolojileri ve mühendislik gibi farklı bilim dallarından faydalanmaktadır. Fiziğin, matematiğin, biyolojinin ve kimyanın temel kanunlarını esas alırken, bilgisayarın ve mühendisliğin hesaplama gücünü kullanarak biyolojik sistemlerin davranışlarını moleküler düzeyde anlamaya çalışan bu alanın en önemli hedefi, canlı organizmayı oluşturan karmaşık sistemi sayısal yöntemlerle deşifre edip anlamaya çalışarak bilime katkı sağlamak, hastalıklara çare bulmak ve dolayısıyla yaşam kalitesini yükseltmektir.
Program Yeterlilikleri
Bu programı bitirenler, öncelikli olarak ilaç şirketleri ve sağlık sektörü için vazgeçilmez birer eleman haline gelirler. Resmi kurumlarda ya da ilaç endüstrisinde, genetik tanı merkezlerinde, dizileme (Next Generation Sequencing-NGS) merkezlerinde ve ilaç dizaynı yapan farmasötik firmalarda araştırmacı olarak çalışabilirler. Ayrıca üniversitelerin tıp, ziraat, veterinerlik, fen ve biyoloji gibi bölümlerinde akademisyenlik de yapabilirler.
Bu bölümden mezun öğrenciler yüksek lisans programlarına ve mezuniyet ortalamalarına göre doktora programlarına başvurabilirler.
Bkz. Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği (http://www.khas.edu.tr/uploads/pdf-doc-vb/mevzuat/regulations-for-associate-and-undergraduate-05102016.pdf)
Örgün eğitim, İngilizce
Prof. Dr. Ebru Demet Akdoğan (Bölüm Başkanı) 0212 5336532 / 1332, yelekci@khas.edu.tr / Burçin Ayşe Demirel (Fakülte Sekreteri) 0212 5336532 / 1401, burcin.demirel@khas.edu.tr, Fax: 0212 533 43 27
Ders ve Öğretim Elemanı Değerlendirme Anketi, Mezuniyet Anketi, Memnuniyet Anketi
Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünün 2023-2024 Akademik Yılı Erasmus Değişim Programı dahilinde anlaşmalı olduğu üniversiteler aşağıdaki gibidir: • Coruna Üniversitesi – İSPANYA • Hradec Kralove Üniversitesi - ÇEKYA Yaz okulu hakkında bilgi sahibi olmak için linkleri ziyaret ediniz: Hradec Kralove Üniversitesi, Yaz Eğitimi Hradec Kralove Üniversitesi, Yaz Eğitimi Takvimi Daha fazla bilgi için lütfen şu linki ziyaret edin: https://global.khas.edu.tr