Program Hakkında Genel Bilgiler

Kuruluş Bilgisi

Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik Yüksek Lisans programı Lisansüstü Eğitim Enstitüsü altında kurulmuştur. İlk kez 2021 yılında öğrenci almaya başlamıştır.


Kazanılan Derece ve Düzeyi

Bu programı başarı ile tamamlayanlar Hesaplamalı Bilimler ve Mühendislik alanında yüksek lisans derecesi kazanmaktadır. (Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlikler Çerçevesi QF-EHEA: Düzey 2, Avrupa Yeterlilik Çerçevesi (EQF): Düzey-7)


Kabul ve Kayıt Koşulları

Türk vatandaşları için; Lisans Derecesi diploması, (2) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı (ALES) en az 55 puan veya YÖK tarafından tanınan yüksek lisans programları için denk kabul edilen uluslararası sınav puanı ve (3) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) en az 65 puan veya YÖK tarafından tanınan yüksek lisans programları için denk kabul edilen uluslararası sınav puanı. Adaylar, lisans diploma not ortalamaları, ALES ve yabancı dil sınavından oluşan kompozit puanlarına göre programlara erişim sağlarlar. Uluslararası öğrenciler için; YÖK tarafından tanınan üniversitelerden alınan Lisans Derecesi diploması ve (2) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) en az 65 puan veya YÖK tarafından tanınan yüksek lisans programları için denk kabul edilen uluslararası sınav puanı. Adaylar, lisans diploma not ortalamaları ve yabancı dil sınavından oluşan kompozit puanlarına göre programlara erişim sağlarlar.


Önceki Öğrenimin Tanınması

Üniversitemizde veya başka bir yükseköğretim kurumunda herhangi bir lisansüstü programında en az bir yarıyılını tamamlamış öğrenciler diğer lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Bu öğrencilerin en az bir dönem ders almaları zorunludur. Öğrencinin geçiş yapılmak istenen programın güncel başvuru şartlarını sağlaması gerekir. Üniversite içindeki geçişlerde öğrencilerin kayıtlı olduğu programa kabulde kullanılan sınav belgeleri geçiş yapmak istedikleri programa kayıt sırasında da geçerlilik tarihine bakılmaksızın kullanılabilir.


Mezuniyet Koşulları

Bu derece, müfredatta yer alan zorunlu ve seçmeli dersleri başarıyla tamamlayan ve bir tez hazırlayarak, 120 AKTS kazanan ve en az 4.00 üzerinden 2.50 kümülatif not ortalaması olan öğrencilere verilir.


Program Tanımı

Eğitim dili İngilizce olan Hesaplamalı Bilimler ve Mühendislik Tezli Yüksek Programı, öğrenciler ve öğretim üyeleri için çağdaş, yenilikçi, teknolojik unsurlarla zenginleştirilmiş, disiplinler arası bir araştırma ve eğitim fırsatı sunmaktadır. Biyoloji Bilimleri, Kimya ve Biyokimya, Elektrik-Elektronik, Mekatronik ve Bilgisayar Mühendisliği, Matematik, Endüstri Mühendisliği ve Fizik alanlarından öğretim üyelerini bir araya getiren çokdisiplinli bir programdır. Bu geniş yelpazede öğrenciler, araştırmalarının kolaylıkla ürüne dönüşmesini mümkün kılan ve eksiklikleri hızlı bir biçimde gideren farklı ve benzersiz bir dizi yaklaşım ve beceriler kazanacaktır.

Program Yeterlilikleri

  • 1- İleri Seviye Bilgi Gelişimi. Lisans düzeyindeki temellere dayanarak hesaplamalı bilimler ve mühendislik alanında uzmanlığı genişletebilme ve derinleştirebilme, ayrıca alanın disiplinlerarası bağlantılarını kavrayabilme.
  • 2- Araştırma Yeterliliği. Bağımsız araştırma yapma yeteneğini kazanma, araştırma soruları formüle edebilme, deneyler tasarlayabilme, verileri analiz etme ve uygulamalı ve hesaplamalı bilimlerde anlamlı sonuçlar çıkartabilme.
  • 3- Yenilikçi Sorun Çözme. Uygulamalı matematik, fizik, kimya, biyoloji ve mühendislik gibi çeşitli alanlarda karmaşık, gerçek dünya problemlerini çözmek için ileri düzey hesaplama tekniklerini ve metodolojilerini uygulayabilme.
  • 4- Teknik Yeterlilik. Uygulamalı ve hesaplamalı bilimler için gerekli olan modern hesaplama araçları, programlama dilleri ve yazılımların kullanımında yeterlilik kazanma ve uygulayabilme.
  • 5- Disiplinlerarası Entegrasyon. Disiplinlerarası zorlukları ele almak için uygulamalı matematik, fizik, kimya, moleküler biyoloji, biyoinformatik ve mühendislik gibi çeşitli disiplinlerden bilgiyi entegre edebilme.
  • 6- Etik ve Profesyonel Standartlar. Bilimsel araştırma ve mühendislik uygulamalarının tüm yönlerinde etik standartlara uyun ve profesyonel sorumluluk gösterebilme.
  • 7- Etkili İletişim. Karmaşık bilimsel ve mühendislik kavramlarını yazılı raporlar, araştırma yayınları ve sözlü sunumlar aracılığıyla hem uzman hem de uzman olmayan dinleyicilere etkili bir şekilde iletebilme.
  • 8- Yaşam Boyu Öğrenme ve Adaptasyon. Hesaplamalı bilimler ve mühendislik alanındaki yeni teknolojiler ve gelişmelerle güncel kalmak için sürekli öğrenme ve kendini geliştirme.
  • 9- İş birliği Becerileri. Liderlik, ekip çalışması ve başarılı proje tamamlaması için gerekli iş birliği becerilerini göstererek çok disiplinli takımlarda etkili bir şekilde çalışabilme.
  • 10- Toplumsal ve Çevresel Farkındalık. Hesaplamalı bilimler ve mühendislik çözümlerinin toplumsal, çevresel ve küresel etkilerini tanıyın ve alanında sürdürülebilir ve toplumsal açıdan sorumlu ilerlemelere katkıda bulunabilme.

Mezunların İstihdamı

Mezunlar bu programdan sonra kamu kuruluşlarında, özel kuruluşlarda ve yüksek öğretim kurumlarında kariyer yapabilecekler.


Üst Derece Programlara Geçiş

Tezli yüksek lisans programından bir öğrenci doktora programına başvurabilmesi için ve ALES sınavından 55 puana ve YDS sınavından 65 puana sahip olması veya YÖK tarafından tanınan YÖK tarafından denk kabul edilen uluslararası sınav puanına sahip olması gerekmektedir. Uluslararası adaylar ALES sınavından muaf tutulabilir.


Ölçme ve Değerlendirme

Başarı Notu Katsayısı AA 4,00 BA 3,50 BB 3,00 CB 2,50 CC 2,00 FF 0,00 Lisansüstü öğreniminde, öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için, yarıyıl sonu başarı notunun en az CC olması gerekir. CC şartlı geçer yarıyıl sonu başarı notu olup, not yükseltmek için bu notların alındığı dersler eğitim öğretim süresi içinde tekrar edilebilir. Bir derse ait yarıyıl sonu notu FF olan öğrenci o dersten başarısız sayılır.


Eğitim Türü ve Dili

Örgün Eğitim, İngilizce


Adres ve İletişim Bilgileri

Kadir Has Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Cibali Mah. Kadir Has Cad.
Fatih / İSTANBUL 34083
+90 (212) 533 65 32
[email protected]


Değerlendirme Anketleri

Ders ve Öğretim Elemanı Değerlendirme Anketi, Mezuniyet Anketi ve Memnuniyet Anketi


Uluslararası İşbirliği

Kadir Has Üniversitesi'nin Erasmus ve diğer uluslararası anlaşmaları kapsamındaki tüm üniversitelerle yapmış olduğu lisansüstü eğitim ve araştırma işbirlikleri bu program için geçerlidir.