Program Hakkında Genel Bilgiler

Kuruluş Bilgisi

Program 2024-2025 akademik yılında İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi içinde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler adıyla ilk öğrencilerini kabul etmiştir.


Kazanılan Derece ve Düzeyi

Bu programı başarı ile tamamlayanlar Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında Lisans derecesi kazanmaktadır (Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlikler Çerçevesi QF-EHEA: Düzey 1, Avrupa Yeterlilik Çerçevesi (EQF): Düzey-6)


Kabul ve Kayıt Koşulları

Adaylar, ÖSYM tarafından yapılan sınavlara girip yeterli puan almalı ve tercihte bulunmalıdır. Yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılmaktadır (Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği). Yurt dışında lise öğretimini tamamlamış adaylar da Üniversite tarafından belirlenen koşulları sağladıkları takdirde programa kabul edilebilirler (Yurtdışından Öğrenci Kabulü Yönergesi). Ayrıca Programa, Kadir Has Üniversitesi "Önlisans ve Lisans Programları Yatay Geçiş Yönetmeliği" çerçevesinde Kadir Has Üniversitesi içinden yatay geçiş yapılabilir. (Ayrıntılı bilgi: www.khas.edu.tr)


Önceki Öğrenimin Tanınması

Öğrencinin daha önce farklı bir programda almış olduğu ve bir lisans derecesine yönelik olarak sayılmamış lisans dersleri, programdaki bazı derslerden yönetmelik çerçevesinde muafiyet sağlayabilir. (Ayrıntılı bilgi: www.khas.edu.tr)


Mezuniyet Koşulları

Program için Senatoca kabul edilmiş 240 AKTS kredisine karşılık gelen lisans ders planında bulunan tüm derslerin en az 2,00 GNO (Genel Not Ortalaması) ile başarılması gerekmektedir.


Program Tanımı

Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkilerin temel bileşenlerini oluşturan Siyaset Bilimine giriş, Uluslararası İlişkilere giriş, Uluslararası Politika, Karşılaştırmalı Siyaset, hukuk, tarih, sosyoloji, ekonomi gibi temel derslerin yanında Türk Siyasal Hayatı, Uluslararası Örgütler, Dünya Politikalarında Güncel Sorunlar, Orta Doğu, ABD Dış Politikası, Güvenlik Çalışmaları, Siyaset Felsefesi gibi birçok ders, geniş bir yelpaze içinde ve farklı araştırma alanına sahip öğretim üyelerimiz tarafından öğrencilerimize sunulmaktadır. Bu vesileyle öğrencilere, disiplinler arası bir perspektif kazandırılması amaçlanmaktadır.

Program Yeterlilikleri

  • 1- Siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, siyasi tarih, uluslararası hukuk ve genel olarak sosyal bilim konularında kavramsal ve kuramsal altyapıya sahip olma; bu alanlardaki bilgilerini hayata geçirebilme becerisi.
  • 2- Siyasal-toplumsal ya da uluslararası sorunları saptama, tanımlama, veri toplama, analiz etme ve yorumlama: bu amaçlara uygun bilimsel yöntemleri uygulama becerisi.
  • 3- Bir toplumsal/siyasal/iktisadi konuyu disiplinlerarası bir sorunsal olarak tanımlayabilme, karşılaştırma yapabilme ve farklı alanlarla ilişkilendirebilme becerisi.
  • 4- İnsan toplulukları ve siyasal sistemler arasında benzerlik ve farklılıkları anlayıp, yorumlayacak düzeyde karşılaştırmalı, analitik ve disiplinlerarası bir bakış açısına sahip olma.
  • 5- Uluslararası ve ülke içi dinamiklerin değişkenliğini göz önünde bulundurarak kişisel ve profesyonel gelişimi için bilgi güncellemenin, yaşam boyu öğrenmenin ve yaratıcı çözümler üretebilmenin önemini anladığını gösterme.
  • 6- Bilgiye ulaşma ve üretme konusunda yeni yöntemleri takip etme; yaşamboyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olma.
  • 7- Mesleki, kamusal etik ve toplumsal sorumluluk bilincine sahip olma.
  • 8- Kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği alanları geliştirebilme ve destek sağlayabilme kapasitesini geliştirme.
  • 9- Liderlik, ikna kabiliyeti ve çok yönlü analiz edebilme becerisi.
  • 10- Türkçe ve İngilizce, sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi

Mezunların İstihdamı

Bölüm mezunlarının bir kısmı T.C. Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavlarda yüksek performans göstererek diplomasi alanında kariyer yapmaktadır. Bunun dışında diğer bakanlıklar ve devlet teşekküllerinde çalışan çok sayıda mezun bulunmaktadır. Mezunların önemli bir bölümü de Türkiye’nin saygın özel şirketlerinde medya, bankacılık, finans, satış ve pazarlama gibi alanlarda istihdam edilmektedir. Bazı mezunlar ise yüksek lisans ve doktora eğitimlerini takiben yerli ve yabancı üniversitelerde akademik kariyere yönelmektedir. Mezunların bir kısmı ise uluslararası kuruluşlarda ve sivil toplum kuruluşlarında çalışmaktadır.


Üst Derece Programlara Geçiş

Mezun öğrenciler, yüksek lisans programlarına ve mezuniyet ortalamalarına göre doktora programlarına başvurabilirler.


Ölçme ve Değerlendirme

Bkz. Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği (http://www.khas.edu.tr/1622/mevzuat)


Eğitim Türü ve Dili

Örgün eğitim, İngilizce


Adres ve İletişim Bilgileri

Prof. Dr. Sinem Akgül Açıkmeşe 0212 5336532 / 1645, sacikmese@khas.edu.tr,


Değerlendirme Anketleri

Prof. Dr. Sinem Akgül Açıkmeşe 0212 5336532 / 1645, sacikmese@khas.edu.tr,


Uluslararası İşbirliği

Bölüm öğrencileri, Bölümün anlaşmalı olduğu birçok Avrupa üniversitesine Erasmus değişim programı aracılığıyla değişim öğrencisi olarak gidebilmektedir. Aynı şekilde Erasmus programıyla bölümde okumaya gelen birçok yabancı öğrencinin bulunması, sınıflara uluslararası bir boyut kazandırmaktadır.